Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 30 Nisan 2021 - 11:18 Yorum: 0

TARSİM: “Domates ürününüz güvende”

TARSİM, üreticilere yüzde 50 Devlet prim desteğinden faydalanmaları ve "domates" ürününü zamanında sigortalatmaları konusunda uyarıda bulundu.

TARSİM: “Domates ürününüz güvende”

TARSİM, üreticilere yüzde 50 Devlet prim desteğinden faydalanmaları ve "domates" ürününü zamanında sigortalatmaları konusunda uyarıda bulundu.

Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) yapılan açıklamada, üreticilere yüzde 50 Devlet prim desteğinden faydalanmaları ve "domates" ürününü zamanında sigortalatmaları konusunda uyarıda bulunuldu. Üreticilerin "domates" ürünü için beklemeden, bir an önce sigorta yaptırmalarının vurgulandığı açıklamada, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olunması ya da kaydın güncellenmesi gerektiği, sonrasında ise yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla tarım sigortası poliçesinin düzenlenebileceği bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"1 dekarlık alanda sigorta bedeli 6 bin TL olan salçalık domates ürününün sigortalanması halinde üreticinin "dolu paketi" için ödeyeceği ortalama tutar 81 TL. 1 dekar alanda sigorta bedeli 9 bin 600 TL olan sofralık domatesin sigortalanması halinde üreticinin "dolu paketi" için ödeyeceği ortalama tutar ise 243 TL.

Ayrıca, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sistemine kayıtlı üreticilere toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5; aynı zamanda DİTAP üzerinden sözleşme yapmış olmaları durumunda ilave yüzde 5 olmak üzere toplamda yüzde 10 "DİTAP indirimi', hasarsız geçen yıllara bağlı olarak yüzde 30'a varan oranda "hasarsızlık indirimi', sigorta yaptıran üreticinin yaşının 30 ve altında olması halinde, dolu paket primi üzerinden yüzde 5 nispetinde "genç çiftçi indirimi', sigorta yaptıran üreticinin kadın olması halinde dolu paket primi üzerinden yüzde 5 nispetinde "kadın çiftçi indirimi" uygulanıyor. Prim tutarının tamamının peşin ödenmesi durumunda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 oranında "peşin ödeme indirimi" ile üreticinin aldığı risk önleyici ve azaltıcı önlem türüne göre çeşitli oranlarda indirimler de mevcut.

Domates ürününde teminat, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını ile yaban domuzu riskleri için bitkinin yeşermesinden ve filizlenmesinden itibaren başlıyor. Domates, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem ile sel ve su baskını ve yaban domuzu risklerinin neden olduğu miktar kaybına karşı sigortalanabiliyor. Domates ürünü, ekim-dikim tarihi doğrultusunda gün esasına göre sigortalanıyor. Üreticiler, ürünlerini güvence altına almak için yetkili acentelerden ve tarsim.gov.tr'den detaylı bilgi edinebilir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber