Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 18 Ekim 2014 - 17:33 Yorum: 0

Tasarrufları arttırarak büyümeyi hedefliyoruz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, tasarrufların artırılması yoluyla Türkiye'de büyümeyi sağlamayı hedeflediklerini, çabaların da bu yönde olacağını bildirdi.

Tasarrufları arttırarak büyümeyi hedefliyoruz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, tasarrufların artırılması yoluyla Türkiye'de büyümeyi sağlamayı hedeflediklerini, çabaların da bu yönde olacağını bildirdi.

Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) sebebi ile Kemer'de bir otelde düzenlenen 4. Uluslararası Ekonomi Konferansında konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dengeli büyümeye Merkez Bankası'nın yaptığı yardım ile ilgili bilgi verdi, ekonomik ve finansal göstergeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonomik gelişmelere bakıldığı süre dengeli büyümenin Türkiye için çok aşırı mühim olduğuna gösteren Başçı, ati çağda dengeli büyümenin ana sürükleyicisinin yapısal reformlar olacağını söyledi.

Avustralya'da düzenlenen G20 toplantısında küresel büyümeye yapağı yardım ile ilgili her ülkenin kendi yapısal reform programını bildirdiğini söz eden Başçı, devletlerin G20'ye yekün 900 başlıkta taahhütte bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin taahhütlerini Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program çerçevesinde verdiğini anlatım eden Başçı, 'Türkiye'de büyümeyi sağlayacak ana öge pek çok öteki ülkeden değişik şekilde tasarrufların artırılması. Biz tasarrufların artırılması yoluyla Türkiye'de büyüme sağlamayı hedefliyoruz, gayretler da bu yönde olacak' dedi.

G20'nin devir başkanlığını bu senenin aralık ayında Türkiye'nin alacağını da anımsatan Başçı, 2015 yılı boyunca G20 toplantılarının çoğunun da Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

Başçı, G20 toplantısında devletlerin 900 başlık altında verdiği taahhütlerin tamamını yaşama geçirmeleri zorunda küresel büyümeye ilave 1,8 puan artı yardım sağlanacağını da vurguladı.

- Büyüme için bin 200 eylem açıklanacak

Türkiye'nin daha dengeli büyüme yönelik politikalarını tasarladığını anlatım eden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planının çerçevesinde, 25 alt başlıkta bin 200'den çok eylemin yakında hükümet sebebi ile açıklanacağını söyledi. 

Söz konusu eylemlerin hepsinin bir tarihe bağlanacağını belirten Başçı, 'Böylece verilen tarihe kadar bunların yapılıp yapılmadığının kamuoyu sebebi ile takip edilme olanağı da olacak' dedi.

Merkez Bankası'nın 'dengeli büyümeye bir numaralı katkısının fiyat istikrarını sağlamak' biçiminde olacağını söz eden Başçı, fiyat istikrarı sağlandığında ülkede hem nominal hem de reel faizlerin daha düşük seviyelerde oluşabileceğine dikkati çekti.

Başçı, risk priminin Türkiye'de hala yüksek olduğunu, bunun aşağıya çekilmesi zorunda da dengeli büyümeye mühim bir katkının sağlanacağını vurguladı.

Merkez Bankası'nın hummalı nakit politikası duruşunun da enflasyonun düşmesi açısından mühim olduğuna gösteren Başçı, şöyle konuştu:

'Türkiye'de para politikasını da likidite politikasını da aktif şekilde kullandığımızı görüyorsunuz. Sadece tek bir nispet değil, tıpkı sürede bir koridor var. Bu nema koridoru içinde biz süre vakit nispeten daha hummalı ve daha destekleyici olabiliyoruz. Bu başlarda çok aşırı tenkit almıştı, lakin yavaş yavaş anlaşılıyor ki bu faydalı bir çerçeve ve burada, bunun özellikle sermaye akımlarının oynak bulunduğu zamanlarda biz faydasını gördüğümüzü düşünüyoruz. Bundan sonra da biraz daha geniş bir koridorla devam etmeyi planlıyoruz, değerli bir araçtır diye düşünüyoruz.'

Piyasada uzun vadeli faizler oluştuktan sonra likidite yoluyla kısa vadeli faizlerin uyumlu seviyelere kadar taşınabileceğini belirten Başçı, bunun krediler açısından sıkılaştırıcı bir uygulama olduğunu, lakin bankaların kredi verme eğiliminde düşeşe yol açtığını ve döviz kurları üstünde de istikrar sağlayıcı bir etkisi olduğunu vurguladı.

- Bireysel borçlanmada getirilen sınırlamalar

Kredi kartı ile borçlanmaya getirilen taksit, tüketici ve gereksinim kredilerine getirilen vade sınırlarının makro ihtiyati düzenlemeler açısından çok aşırı mühim olduğunu ve iyi neticeler getirdiğini kaydeden Başçı, 'Gerçekten bunların çok aşırı tesirli olduğunu görüyoruz, o sayede ilave reel faizlerde azalış sağlanmış oldu' dedi.

Türkiye'nin risk primi göstergesinin ilave bazı riskler itibarı ile öteki büyümekte bulunan devletlere oranla biraz daha kırmızı çizgiye yakın olduğunu belirten Başçı, Türkiye'deki riskler ne kadar azaltılırsa risk priminin de o kadar düşeceğini söyledi.

Ocak ayından bu güne TL'nin son derece istikrarlı seyrettiğini dile getiren Başçı, yakın süre gözlemlenen kur oynaklığının benzer devletlere oranla daha orta seviyelerde olduğunu vurguladı.

Fonlamanın üretim için mi yok ise harcama için mi yapıldığına iyi bakılması gerektiğine gösteren Başçı, bugün Türkiye'de üretimin finansmanı yüzde 20, tüketimin de yüzde 10 sularında büyüdüğünü, bunun da gayet iyi bir netice olduğunu söyledi.

Başçı, şöyle konuştu:

'Biz bundan Merkez Bankası şekilde çok aşırı mutluyuz. Çünkü tek başına Merkez Bankası elindeki araçlarla bunu yapamazdı. Bunu yapabilmek için daima BDDK'nın, hükümetin yardımı gerekiyordu ki çok aşırı ciddi bir şekilde bu katkıyı gördüğümüzü anlatım edebiliriz. Hem enflasyonun düşmesi hem hariç dengenin iyileşmesi hem de cari açığın azalması açısından bu gidiş çok aşırı önemli.'

Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber