Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 19 Şubat 2018 - 18:13 Yorum: 0

Taşköprü sarımsağının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında "Beyaz Altın Taşköprü Sarımsağının Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu toplantı gerçekleştirildi.

Taşköprü sarımsağının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında "Beyaz Altın Taşköprü Sarımsağının Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu toplantı gerçekleştirildi.

Taşköprü Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıya katılan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Öğretim Üyesi Dr. Gülay Beşirli, Taşköprü sarımsağının parmak izinin çıkartıldığını ve tohumculuk kanunu gereği Taşköprü'de sertifikalı tohum ekilmesi gerektiğini belirterek, bu sayede hastalık ve zararlı tohumların önüne geçilebileceğini kaydetti.

"Taşköprü sarımsağı tanınma sorununu aştı"

Kastamonu'nun en büyük sorununun tanıma sorunu olduğunu söyleyen Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz not aldığı sorunları sıralayarak, "Tohumlu üretim sahasının mutlaka ama mutlaka ayrı tutularak bu bölgenin sadece tohumluk üretim amacıyla kullanılması ve bu sahanın hastalıklardan, virüslerden ayrı bir safha olarak muhafaza edilmesi. Bir başka belirttiğim konu sarımsağın destekleme kapsamına alınması. Bu şekilde en azından kayıt dışı üretimin kayıt altına alınması. Yine benim not altına aldığım bir başka konu tarım arazilerinin ekim aşamasında ve ekim sonrasında mutlaka ama mutlaka denetlenmesi ve buraların bir hastalık yuvası haline dönüşmesinin önlenmesi. Yine bir başka not aldığım nokta üreticilerin sertifikalandırılması ki böylece bilinçli üretim yapılması gerçekleşecek" dedi.

"Bugünkü sıkıntının nedeni rekolte artışı"

Bugün ki en büyük sıkıntılarının rekolte artışının olduğunu belirten AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, "Diğer sarımsakların ekimine ve ekim oranına müdahale etme şansımız olmadığından dolayı bizim kendi ürünümüzün marka değerini arttırmamız gerekli. Bu ambalajla olur, tesislerimizin sayısını arttırarak olur. Logo çalışmasıyla olur. Uzun vadede akademik çalışmalara yönelmemiz gerekiyor. Soğuk hava deposu çok önemli. Şuan ki sorun soğuk havadan değil. Bu günkü sıkıntı bana kalırsa rekolte artışı" diye konuştu.

"Taşköprü sarımsağı korunmalı ve gelecek kuşaklara aktarılmalı"

Türkiye'de üretilen sarımsağın en büyüğünün Taşköprü'de üretildiğinde aktaran Taşköprü Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel de, "Daha çok çözüm odaklı bir toplantı yapmayı hedefledik. 2 tane sorun varki bunların altını çizmek gerekiyor. Ülkemiz de üretilen sarımsağın büyük bir kısmı Taşköprü'de üretiliyor. Fakat pazarda üretilen sarımsağın tamamı Taşköprü sarımsağı olarak satılıyor. Bu büyük bir sorun. Birde ilçemizde dikimi yapılan Taşköprü sarımsağıher geçen yıl geleneksellikten ve orijinallikten uzaklaşıyor. Taşköprü sarımsağının hem korunması hem de gelecek nesillere aktarılması büyük önem arz ediyor" şeklinde konuştu.

"Sarımsak ekim alanının tescillenmesi gerekiyor"

Taşköprü Belediyesi'nin 30 yılı aşkın yıldır sarımsağın tanıtımı ve hak ettiği yere gelmesi için çalıştığını anlatan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise, "Taşköprü sarımsağının yaklaşık 5-6 yıl önce Çin Beyazı denilen tohumla, ciddi sıkıntılar yaşayacağı noktasında çeşitli tartışmalar yaşadık. Köylümüze bunu anlatmaya çalıştık, festivallerde yerli ürünü derecelendirmeye çalıştık. Taşköprü Belediyesi olarak belediye meclisinden karar alarak diğer sarımsakların Taşköprü sarımsağı olarak satılmaması noktasında denetimler yaptık. Ama sonuç bu sene sarımsak para etmiş olsaydı biz bu sıkıntıların belki farkında olmayacaktık. Fakat kazanç olmadığı gün netice karşımıza büyük bedel olarak çıkıyor. Biz coğrafi işareti aldığımız noktada, nasıl tescilli yapıların korunması gibi bir husus varsa sarımsak ekim alanının da tescilli sarımsak alanı yapılması gerek. Farkındalık yaratamadığımız takdirde toplantılarımızdan bir fayda alamayız"

"Kastamonu'nun en yıldız ürünü Taşköprü sarımsağıdır"

Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ise şöyle konuştu: "Kastamonu'nun en yıldız ürün Taşköprü sarımsağıdır. Geriye ne kalıyor, gerçek Taşköprü sarımsağını üretebilmek ve gerçek Taşköprü sarımsağını pazarlayabilmek. Belli bir alanın tescillenerek Taşköprü sarımsağının dışında bir ürünün ekilmesine izin verilmemesi gerekiyor. Taşköprü sarımsağının tohumunu da pazarlayarak daha geniş kitleye ulaştırılabilir."

"Birçok il sarımsak üretimine başladı"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman da, Kastamonu'da 25 bin dekar alanda sarımsak üretildiğini ifade ederek, "Taşköprü 56 tohumunun sertifikalandırıldığını, geçtiğimiz yıllarda Taşköprü sarımsağının yüksek fiyattan satılması nedeniyle birçok ilde sarımsak üretimi yapılmaya başladı" dedi.

"Sarımsak ekimini ruhsata bağlamalıyız"

22. Dönem Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım ise, 7 yaşından beri sarımsakla büyüdüğünü belirterek, "Geçmişte Taşköprü'de sarımsak, kendir ve pancar ekiliyordu. Bunlardan ikisi gitti. Biri kaldı oda can çekişiyor. Taşköprü Sarımsağının yeniden şaha kalkması gerekiyor. Planlı üretim yaparak sarımsak ekimini ruhsata bağlamalıyız" şeklinde konuştu.

Taşköprü sarımsağının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

Taşköprü sarımsağının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber