Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Asayiş 24 Haziran 2016 - 14:08 Yorum: 0

Taşlı Sopalı Kavga, Ardından 10 Yıldır Bitmeyen Dava

İzmir'in Dikili ilçesinde 2006 yılında düzenlenen "Siyanür Altın Çevre" konulu panelin basılması ve yaşanan arbede ile ilgili açılan davada 10 yıl...

Taşlı Sopalı Kavga, Ardından 10 Yıldır Bitmeyen Dava

İzmir'in Dikili ilçesinde 2006 yılında düzenlenen "Siyanür Altın Çevre" konulu panelin basılması ve yaşanan arbede ile ilgili açılan davada 10 yıl geride kaldı.

Dikili ilçesinde 2016 yılında yaşanan olayda, Dikili Belediyesi'nin festivali kapsamında "Siyanür Altın Çevre" konulu bir söyleşi düzenlendi. İddialara göre, söyleşinin yapılacağı çay bahçesine sopalarla gelen Koza Altın Şirketi çalışanları, panelistlere sataştı ve ardından arbede çıktı. Belediye zabıtasının tarafları alandan çıkarma girişimi üzerine sandalyeler, masalar havada uçuştu, olaylar büyüdü. Polis, havaya ateş açarak tarafları ayırırken, bazı maden çalışanları da gözaltına alındı. Yaşanan bu olaylarının ardından konu yargıya intikal etti.

DAVADA 10 YIL GERİDE KALDI, 46. CELSE GÖRÜLDÜ

Açılan davanın 46. celsesi Dikili Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, zamanın Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'in yanı sıra, panel sırasında altın madencilerinin saldırısını önlemeye çalışırken sanık konumuna düşen bazı vatandaşlar katıldı. Ayrıca davaya Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Bergama Çevre Platformu, Turgutlu Çevre Platformu, Dikili Demokrasi Platformu, Aliağa, Ayvalık ve Dikili'den vatandaşlar da katıldı. Davada sanık olan eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, maden şirketinin eski sahibi Akın İpek ile şirket müdürü Hayri Öğüt'ün cezalandırılmasını istedi.

DAVA YİNE ERTELENDİ; HAFTAYA KARAR ÇIKABİLİR

Dava, maden vekillerinin mazeret kabulü ve davaya gelmeyen sanık Halit Gerçek'in dinlenmesi için 29 Haziran 2016 tarihine ertelenmesine karar verildi. Duruşma ardından Dikili Adliye Sarayı önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Av. Arif Ali Cangı, "Dava önümüzdeki hafta Çarşamba gününe ertelendi. Karar çıkmasını bekliyoruz; çünkü 10 yıl geçmiş bir olay. 10 yıldan sonra artık sağlanacak adaletin, adalet olup olmayacağı bile tartışmalıdır. 5 Haziran 2005'te Çamköy yolundaki taşlı yumurtalı saldırı, ertesi yıl 19 Ağustos 2006'da Dikili Festivali'nde panel basılması olayı Ovacık Altın Madeninin usulsüz davranacağına dair bir göstergeydi. Geldiğimiz aşamada bu şirket hakkında kayyum atanmış, soruşturma devam etmektedir. Biz o zamanda şimdi de bölgenin yaşamını, toprağını, havasını, suyunu, ekolojisini, geleceğini korumak için toplumsal ve hukuksal olarak vicdani görevimizi yaptık. Adalet istiyoruz" dedi.

"POLİSLERİ TEHDİT EDİP SÜRMÜŞLER"

Eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise şöyle konuştu:

"Biz mücadelemize devam edeceğiz. 10 yıldır devam eden bir dava var. Bunun sonunda adalet çıkmasını umut ediyoruz. Özellikle bu saldırıyı planlayanların, Maden sahibi Akın İpek'in ve şirket müdürü Hayri Öğüt'ün cezalandırmalarını istiyoruz. Çünkü saldırıyı planlayarak canımıza kastettiler. Olaylara müdahale eden polisleri dahi tehdit ettiler. Sonradan bize verilen bilgiye göre bu polislerin sürülmelerine neden olmuşlardır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber