Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 29 Mayıs 2015 - 09:57 Yorum: 0

Tavuk, yumurta yiyelim mi?

Tavuk, hindi, yumurta çok değerli ve fiyat olarak da en uygun protein kaynakları. Onları da yiyemeyeceksek ne yiyelim artık!

Tavuk, yumurta yiyelim mi?

Güneş AKSÜS

On dönemde yine gündeme gelen kuş gribi vakaları hepimizi korkutuyor. Kuş gribi deyince tavuk, hindi gibi kanatlı ürünleri, hatta yumurta yemekten korkuyoruz. Tavuk, hindi, yumurta çok değerli ve fiyat olarak da en uygun protein kaynakları. Onları da yiyemeyeceksek ne yiyelim artık! Doğrusu ben tavuk da yiyorum yumurta da ve mutlaka yediğim her yerde "Ne marka?" diye soruyor, kontrol ediyorum. Ben böyle konularda hemen konunun uzmanına ulaşmak isterim.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan'a sordum. Göçmen kuşların mevsimsel geçişiyle, tüm dünyada yaşanan kuş gribi vakalarıyla ilgili Akan, kuş gribinin Türkiye'de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek "Dünyada insanlara kanatlı ürünlerinin tüketimiyle bulaşan kuş gribi vakası yok" dedi. ABD, Kanada, Almanya, Romanya, Bulgaristan gibi pek çok Avrupa ülkesinde de tavuk çiftliklerinde görülen kuş gribinin, insan sağlığını tehdit etmesinin söz konusu olmadığını belirten Prof. Dr. Akan "Sadece hasta hayvanlarla yoğun ve bire bir temas halinde kuş gribi insana bulaşabiliyor. Türkiye'de 2006'daki kuş gribi salgınında kaybedilen 4 kişinin hasta hayvanlarla yoğun temasta olmaları bulaşmada rol oynamıştır. Hasta hayvanla uzun süreli direkt temas, virüsü insanlara bulaştırmıştı" dedi.

Deneysel çalışmalara göre H5N1 yani kuş gribi 70 derecede, 2 dakikada ölüyor. Dış ortamda ise, 20 derecede 7-10 gün yaşıyor. Prof. Dr. Akan "Halen piyasada olan, ambalajlı ve markalı tavuk ve tavuk ürünleri güvenle tüketilebilir. Entegre tesislerde yapılan üretimlerde bu risk hiç görülmedi. Türkiye'de bu konuda alınan karantina ve diğer önlemler dünya standartlarında" dedi. Kuş gribi vakasının, geçtiğimiz yıllarda da hiçbir etlik piliç entegre tesislerinde görülmediğini belirten Akan "Tüketiciler ambalajlı ve markalı ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler" diye ekledi. Sanırım bildiğiniz güvendiğiniz markaları tercih etmek böyle durumlarda çok önemli.

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber