Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 11 Mart 2015 - 21:53 Yorum: 0

TAYSAD'ın 37. Olağan Genel Kurulu

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu:

TAYSAD'ın 37. Olağan Genel Kurulu

KOCAELİ (AA) - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Türk otomobil tedarik sanayisinin dünyadaki etkinliğini ve ülke ekonomisine olan katkısını arttırmayı hedeflediklerini belirterek, "Son halini alan strateji çalışmamız ile vizyonumuzu, Türk otomotiv tedarik sektörünü küresel otomotiv pazarında tasarım, teknoloji, tedarik gücüyle 2023 yılında ilk 10'a taşımak olarak belirledik" dedi.

TOSB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen genel kurulda konuşan Dudaroğlu, otomotiv tedarik sektörü olarak ülke ihracatının yaklaşık yüzde 5'ini, otomotiv sektör ihracatının da yüzde 36'sını gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Geçen yılın başında sektörün geleceğine yön vermek amacıyla "TAYSAD Strateji Çalışması"nı başlattıklarını dile getiren Dudaroğlu, "Türk otomobil tedarik sanayisinin dünyadaki etkinliğini ve ülke ekonomisine olan katkımızı arttırmayı hedefliyoruz. Son halini alan strateji çalışmamız ile vizyonumuzu, Türk otomotiv tedarik sektörünü küresel otomotiv pazarında tasarım, teknoloji, tedarik gücüyle 2023 yılında ilk 10'a taşımak olarak belirledik" diye konuştu. 

Dudaroğlu, Türkiye'nin otomotiv üretim ve teknoloji merkezi ve dünya otomotiv pazarının önde gelen tedarik merkezi olmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını, bu hedefte serbest ticaretin çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devletler arası anlaşmalarla ticaretin koşulları da değişmeye başladı. Türkiye'nin şu anda birliğin 17 ülkesiyle serbest ticaret anlaşması var. Dünyada ise toplamda 235 serbest ticaret anlaşması var. Yeni nesil ticaret anlaşması olarak adlandırabileceğimiz ABD ile Avrupa Birliği arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir. Geçtiğimiz yıl Almanya'da yapılan bir etki analizine göre, Türkiye bu anlaşmanın dışında kalırsa gayrisafi yurt içi hasılada yüzde 2,5'lik negatif etkilenme olacağı öngörüldü. Türkiye bu anlaşmanın dışında kalmaması için tüm imkanlarını seferber etmesi gerekmektedir." 

- "2015'te 23 milyar dolarlık ihracat hedefi"

"2015 yılında sektörümüzün 23 milyar dolarlık ihracat hedefi var. 1 milyon 225 bin adetlik üretim rakamı hedefi ve 775-825 bin adetlik iç pazar satışı hedeflenmiş. Ümit ediyoruz ki bu sene bu hedefe ulaşılacaktır" diyen Dudaroğlu, "Özellikle üyelerimiz için kurumsallaşma, verimlilik, yetkin insan kaynağı, kaliteli iş sağlığı ve iş güvenliği, Ar-Ge ve yenilikçilik, yeni yatırımlar, yeni pazarlar, artan maliyetler, avro/dolar paritesindeki hareketlilik 2015'te özellikle gündemimizde ağırlığını koruyacak olan konular. Avro/dolar paritesi 1,06'ya kadar indi. Sene sonu itibarıyla 1 olacağı, önümüzdeki sene 0,90 olacağı, 2017'de de 0,80 seviyesine düşeceği öngörülmekte. Özellikle girdilerimiz dolar endeksli olduğu için bu konuyu çok iyi yönetmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Dudaroğlu'nun konuşmasının ardından yönetim kurulunun 2014 faaliyet raporu okundu. Bilanço, gelir-gider hesaplarının görüşülmesi ve 2015 bütçesinin onaylanmasıyla devam eden genel kurul, 2014 TAYSAD Başarı Ödülleri'nin verilmesiyle sona erdi. 

Öte yandan toplantıya, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkan Vekili Ömer Burhanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve otomotiv sanayi temsilcileri katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber