Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 21 Ekim 2014 - 15:05 Yorum: 0

TCMB'den zorunlu karşılıklara ilişkin açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dengeli büyümeyi ve yurt içi tasarrufları güçlendirmek amacıyla Banka'nın çekirdek yükümlülüklere ilave bir destek sağlayacağını bildirdi.

TCMB'den zorunlu karşılıklara ilişkin açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dengeli büyümeyi ve memleket içi tasarrufları güçlendirmek amacıyla Banka'nın çekirdek yükümlülüklere ilave bir destek sağlayacağını bildirdi.

TCMB'den çekirdek yükümlülüklere sağlanacak desteğe ilişkin İlan Banka'nın internet sitesinde yayımlandı.

Duyuruya göre, dengeli büyümeyi ve memleket içi tasarrufları güçlendirmek amacıyla TCMB, çekirdek yükümlülüklere ilave bir destek sağlayacak. Finansal şirketlerin mecbur karşılıklarının Türk lirası tutulan kısmına ödenmeye başlanacak faizin bu doğrultuda bir teşvik unsuru şekilde kullanılmasına karar verildi.

Zorunlu karşılıklara getiri ödenmesine 2014 yılının kasım ayında tesis edilen zorunlu karşılıklardan itibaren başlanacak. Bu doğrultuda çekirdek yükümlülük rasyoları (mevduat artı öz kaynağın kredilere oranı) saha ortalamasından daha yüksek bulunan finansal kuruluşlara kendi durumlarını bozmadıkları sürece daha yüksek oranda getiri ödenecek.

 '2015 yılından itibaren üç ayda bir yapılacak'

Zorunlu karşılıkların TL cinsinden tesis edilen tarafına getiri ödemesi 2014 yılının kasım ve aralık ayında izleyen ayların ilk iş günlerinde, 2015 yılından itibaren üç ayda bir mart, haziran, eylül, aralık ayları sonunu izleyen ilk iş gününde yapılacak.

Zorunlu karşılığa tabi şirketlerin 2014 yılı kasım ve aralık aylarındaki TL cinsinden mecbur karşılık tesislerine yapılacak getiri ödemesi, TCMB'nin ağırlıklıortalama fonlama maliyetinin 700 temel puan eksiği oranında olacak. Bu yıl Kasım ayındaki ilk mecbur karşılık tesis çağı 24 Ekim 2014 tarihinde başlamış olacağından, 24 Ekim - 31 Ekim 2014 tarihlerindeki tesisler için zorunlu karşılık getiri oranı yüzde 0 şekilde dikkate alınacak.

Gelecek yıldan itibaren üç ayda bir ödenecek getiri oranının belirlenmesinde ise mevduat (resmi mevduat ve bankalar mevduatı hariç) (M) ve öz fon (Ö) toplamının brüt krediye (K) oranı '100x((M+Ö)/K)' göz önünde bulundurularak TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 500 yada 700 temel puan eksiği dikkate alınacak.

'Zorunlu karşılığa tabi kuruluşlar, üç gruba ayrılacak'

Zorunlu karşılığa tabi firmalar 'mevduat ve katılım bankaları', 'kalkınma ve yatırım bankaları' ve 'finansman şirketleri' olmak üzere üç gruba ayrılacak, her birgrubun ağırlıklı ortalama '100x((M+Ö)/K)' oranları (her bir grupta yekün M ve Ö'nün toplam K'ya oranlanması ve oranın 100 ile çarpılması şeklinde) ayrı ayrı hesaplanacak ve bulunan oranlar en yakın tam sayıya yuvarlanacak.

Her bir banka ve finansman şirketi için başlangıçta temmuz-eylül 2014 dönemi, sonrasında ise temmuz-eylül 2014'ten itibaren cari çağın bir öncesidöneme kadar bütün üç maaş dönemler, kendi '100x((M+Ö)/K)' nispet ortalaması referans çağ ederi şekilde alınacak.

Bankalar ve finansman şirketlerinden kendi '100x((M+Ö)/K)' oranı, ilgili grubun bir önceki üç maaş dönemindeki ortalama oranına eşit yada bu oranın üstündeolanlara, kendi oranını müracaat çağa oranla korumaları yada artırmaları halinde izleyen üç maaş devirde tesis edecekleri TL mecbur karşılıklarına TCMB'ninağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 500 temel puan eksiği oranında getiri ödenecek.

Diğer bankaların ve finansman şirketlerinin TL mecbur karşılıklarına ise TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 700 temel puan eksiği oranında faizödenmeye devam edilecek. Dolayısıyla üç maaş dönemlere oranla bulunan uygulamaya temmuz-eylül 2014 referans çağı ve küme ortalamalarıyla başlanarak, 1 Ocak 2015'ten başlayan zorunlu karşılık tesis dönemleri için ilk getiri ödemesi 1 Nisan 2015'te yapılacak.

Zorunlu karşılığa tabi şirketlerin 100x((M+Ö)/K) oranındaki değişim 0,1 yüzdelik puan ve katlarına yuvarlanarak dikkate alınacak. TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 7'nin yada yüzde 5'in altına düşmesi şeklinde bir takım bankalara yada finansman şirketlerine uygulanacak zorunlu karşılık getiri oranı negatife dönüşeceğinden, ilgili günlerde mecbur karşılıklara ödenecek getiri oranı bu firmalar için yüzde 0 şekilde dikkate alınacak.

Üç maaş bir devirde herhangi bir kuruluşta kredi tutarı sıfır olduğunda bu kuruluş için o çağa ilişkin '100x((M+Ö)/K)' oranı hesaplanamayacağından, kuruluşunreferans dönemindeki oranına bakılmaksızın bu kuruma TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 500 temel puan eksiği üstünden getiri ödenecek.

ETİKETLER: Banka , Büyüme , Tasarruf , Güçlendirme
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber