Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Eğitim 11 Temmuz 2014 - 13:08 Yorum: 0

Teknoloji fakültesi mezunları mühendis olabilecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), teknoloji fakültelerinin mühendislik programlarından mezun olanların mühendislik unvanlarını kullanabileceklerine karar verdi.

Teknoloji fakültesi mezunları mühendis olabilecek

YÖK 24 Temmuz 2013'de aldığı kararla, teknoloji fakültelerinin mühendislik programlarından mezun olanların da 'mühendis unvanını' kullanabileceklerine karar vermiş lakin Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün bu kararı alırken Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) görüşünü 

almadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurmuştu.

Bunun üzerine, Danıştay'ın karar gerekçesi doğrultusunda konuyu 27 Haziran'da görüşen ÜAK, 'Teknoloji Fakültesi mezunlarının unvanlarının mühendislik fakültesi mezunları ile eşdeğer olduğuna ve mühendislik unvanlarını kullanabileceklerine' karar verdi. Buna istinaden Yükseköğretim Yürütme Kurulu da 8 Temmuz'da yaptığı toplantıda 'Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler ile başka mühendislik fakültesi mezunu mühendislerin yetki ve unvanlarının eşdeğer olduğuna ve mühendislik unvanlarını kullanacaklarına' dair yeni bir karar  aldı.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunulan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Özçatalbaş, teknoloji fakültelerinin, 2 yılı aşan bir çalışmanın eseri şekilde 2009'da Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu anımsattı.

Hazırlık sürecinde, Türkiye'deki sektörün, saha temsilcisi odaların, birliklerin ve bilimsel kurulların görüşlerinin alındığını ve bu sahanın ihtiyaç duyduğu mühendis profilinin ortaya konulduğunu belirten Özçaltalbaş, daha sonra bu nitelikte mühendis yetiştiren dünyanın modern ülkelerindeki benzerleri dikkate alınarak, ABET kriterleri ve Bologna sürecine müsait müfredat programları hazırlandığını kaydetti.

Özçatalbaş, teknoloji fakültelerinin kuruluşunda, becerisi yüksek, tasarlayabilme ve tıpkı sürede üretebilme bilgi ve kabiliyetine sahip mühendis yetiştirmek ile bu donanımla mezun olan mühendislerden isteyenlere öğretmenlik formasyonu aldırarak teknik muallim olabilme imkanı sunmanın amaçlandığını söyledi. 

Bu sene ilk mezunlarını verici teknoloji fakültelerinde, uygulama ağırlıklı mühendislik eğitimi süreci sonunda, mezunların 3 ay sanayi stajı ve tıpkı zamanda 4 ay boyunca özenle seçilmiş fabrikalarda iş noktayı eğitimi yaptıklarını anlatım eten Özçatalbaş, mühendislerinin büyük kısmının bu işletmelerden iş teklifi aldığını vurguladı.

Teknoloji fakültelerinin kuruluşunun yasal varlığı ve mezunlarının mühendislik hakları konusunun tartışılamaz bir gerçek olduğunu dile getiren Özçatalbaş, bu fakültelerin Bakanlar Kurulu kararı ile kurulduğunu ve mühendislik bölümlerinin YÖK oluru ile mevzuata müsait şekilde oluşturulduğuna dikkati çekti. 

Türkiye'de ismi mühendislik fakültesi olmayan lakin mühendislik bölümleri bulunan, inşaat, makine ve maden fakültesi benzeri fakültelerin bulunduğunu aktaran Özçatalbaş, teknoloji fakülteleri de dahil bu fakültelerdeki mühendislik bölümlerini başarı ile tamamlayanlara mühendis diploması ve ünvanından başka bir diploma verilemeyeceğini dile getirdi.

Adayların içi sorunsuz olsun

Teknoloji fakültesine mühendis unvanı verilmesine ilişkin YÖK kararının bazı çevrelerce mahkemeye taşındığını anımsatan Özçatalbaş, bu süreçte yapılan haberlerin fakültelerin tercih edecek adaylarda bazı tereddütler oluşturduğunu ve giriş puanlarının düşmesine sebep olduğunu aktardı.

Özçatalbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ancak, teknoloji fakültesi mezunu mühendislerimiz ve fakültemize kayıt yaptıracak mühendis adaylarımızın içleri sorunsuz olsun. Biz onlara bir mühendislik programını başarı ile tamamladıklarını işaret eden ve mühendislik unvanlarını belirten diploma verdik ve veriyoruz. Çünkü bize kayıt yaptıran öğrenciler, teknoloji fakültesinde bir mühendislik programını kazanıyor ve bu mühendislik programının gereklerini yerine getiriyorsa sonuçta diploma almaya da hak kazanıyor demektir. Adaylar konu hakkında detaylı teferruatları üniversitemizin web sayfasından veya teknoloji fakültesi web sayfasında bulabilir. Açılan davaların hepsi teknoloji fakültelerinin ve mezunlarının lehine sonuçlanmıştır. Son şekilde Danıştay 8. Dairesi, 24 Temmuz'da alınan YÖK kararının, alınış türü bakımından usule aykırılık buldu ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak, Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı sonrası ÜAK ve YÖK yeni bir karar aldı. Bu kararla ile yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi ortadan kalktı. Bu fakülte mezunu mühendisler ile alakalı son ve nihai karar budur. Artık adaylar gönül rahatlığıyla teknoloji fakültelerini tercih edebilirler. Çünkü, teknoloji fakültelerinin mühendislik programlarından mezun olanlara mühendislik unvanı verilecek.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber