Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 17 Ağustos 2014 - 11:44 Yorum: 0

TEOG'da hedefler tuttu

Liselere yerleştirmeler için bu yıl ilk kez uygulamaya konulan TEOG sistemi sayesinde sınavların öğrenci üzerindeki baskısı azaldı, öğrencilerin okula devamı ve öğretmenlerin mesleki performansları arttı.

TEOG'da hedefler tuttu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu sene hayata geçirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine ilişkin yapılan çalıştaylar doğrultusunda değerlendirme raporu hazırladı. Rapora göre, uygulamanın ilk yılı olmasına rağmen, pek çok maksata ulaşıldı.

MEB, TEOG sisteminde kullanılan parametrelerin işlevlerini ne ölçüde yerine getirdiğinin ölçülmesi ve sistemin daha nitelikli duruma getirilmesi için Haziran'da 2'si İstanbul'da olmak üzere, Rize, Antalya, Kırşehir, Aydın, Erzurum, Gaziantep ve Samsun'da resmi ve hususi okullardan gelen öğrenci, veli, muallim ve idarecilerin katılımıyla 9 çalıştay düzenledi.

Çalıştaylarda, katılımcılara müfredat ve İmtihan kapsamından soru niteliklerine, gözetmenlerden güvenlik sorunlarına kadar pek fazla soru yöneltildi ve değerlendirmelerde bulunuldu. Bunlara ek şekilde 500 katılımcıya da anket uygulandı. Daha sonra sisteme ilişkin hususi ve resmi okulların görüşlerinin karşılaştırmalı şekilde yer aldığı bir rapor hazırlandı.

Rapora göre, TEOG sisteminin talebe başarısını daha doğru ölçtüğü sorusuna, resmi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 71'i, hususi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 44'ü müspet cevap verdi.

Ortak sınavların, talebe üstündeki baskı ve streslere etkisi sorulduğunda ise resmi mektep katılımcılarının yüzde 75'i, hususi mektep katılımcılarının yüzde 55'i yeni sistemin baskı ve stresi azalttığını belirtti.

Uygulamanın öğrencinin okula devamına etkisi sorulduğunda ise resmi mektep katılımcılarının yüzde 66'sı, hususi mektep katılımcılarının yüzde 61'i sistemin okula devamının arttığını anlatım etti.

Öğrenci ve muallim ilişkisi güçlendi

TEOG uygulamasının öğrenci, muallim ve mektep ilişkisine etkisi sorulduğunda da resmi okul  katılımcılarının yüzde 68'i, hususi mektep katılımcılarının yüzde 64'ü sistemin öğrenci, muallim ve mektep arasındaki ilişkiyi güçlendirdiğini söyledi. Böylece sisteminin en mühim hedeflerinden birinin daha gerçekleştirilmesi anlamında mühim bir etap kaydedildi.

Uygulamanın, öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etken kıldığı önermesine ise resmi mektep katılımcılarının yüzde 73'ü, hususi mektep katılımcılarının yüzde 53'ü sistemin öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etken kıldığı yanıtını verdi. Böylece sistemin amaçlarından bir tanesi daha gerçekleşmiş oldu.

Öğrenci başarısı sürece yayılarak ölçülüyor

Sistemin, talebe başarısının sürece yayılarak ölçülmesini sağladığı önermesine resmi mektep katılımcılarının yüzde 79'u, hususi mektep katılımcılarının yüzde 61'i müspet görüş bildirdi. Rapora göre, değerlendirmeye katılanların mühim çoğunluğu yeni uygulamanın talebe başarısını, anlık bir değerlendirme yerine sürece yayarak ölçtüğünü ve bunu müspet bulduklarını belirterek, memnuniyetlerini anlatım etti.

Öğretmenlerin mesleki performansına etkisi araştırıldığında ise resmi mektep katılımcılarının yüzde 59'u, hususi mektep katılımcılarının yüzde 51'i sistemin öğretmenlerin mesleki performanslarında artış sağladığını anlatım etti.

Kendi okulunda sınava giren talebe rahatladı

Katılımcılara uygulamanın, talebe kazanımlarını objektif bir biçimde izlenmesi ve değerlendirmesini sağlayıp sağlamadığı da soruldu. Resmi mektep katılımcılarının yüzde 64'ü, hususi mektep katılımcılarının yüzde 52'si talebe kazanımlarının objektif bir biçimde izlenmesi ve değerlendirilmesinin sağlandığını söyledi.

'Öğrencilerin müşterek sınavlara kendi okullarında girmeleri öğrencileri ve velileri rahatlattı' önermesine resmi mektep katılımcılarının yüzde 86'sı, hususi mektep katılımcılarının yüzde 84'ü müspet görüş bildirdi.

Mazeret sınavları kaygıyı azalttı

Uygulamanın en mühim parametrelerinden bir tanesi olan mazeret sınavlarının, İmtihan kaygısına etkisi sorulduğunda resmi mektep katılımcılarının yüzde 78'i, hususi mektep katılımcılarının yüzde 58'i mazeret sınavlarının talebe ve veli üstündeki kaygıyı azalttığını belirtti. Ancak katılımcılar mazeret sınavlarının sadece il merkezlerinde, kocaman vilayetlerde ise birkaç merkezde yapılmasını önerdi.

Ortak sınavlarda öğrencilerin yanlış cevaplarının doğru cevapları etkilememesi uygulamasının ne derece doğru bulunduğu sorulduğunda ise resmi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 71'i, hususi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 63'ü yanlış cevaplarının doğru cevapları etkilememesinin doğru bir uygulama olduğunu anlatım etti.

Her ders için ayrı İmtihan 'memnun' etti

Ortak sınavlarda her ders için ayrı ayrı İmtihan yapılmasının uygunluğu sorulduğunda ise resmi mektep katılımcılarının yüzde 88'i, hususi mektep katılımcılarının yüzde 78'i ayrı ayrı İmtihan yapılmasının doğru bir uygulama olduğunu belirtti.

Ortak sınavların mesafe verilerek yapılmasının uygunluğu sorulduğunda da resmi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 75'i, hususi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 57'si sınavların mesafe verilerek yapılmasının doğru bir uygulama olduğunu anlatım etti.

Hedeflere ulaşıldı

Resmi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 63'ü, hususi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 41'i TEOG uygulamasıyla hedeflenen amaçlara ulaşıldığını belirtti.

TEOG uygulamasına dair sene arasında tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin yeterli olup olmadığıyla ilgili soruya resmi okullar katılımcılarının yüzde 44'ü, hususi okullar katılımcılarının yüzde 62'si, uygulamaya dair sene arasında bilgilendirilme sıkıntısı yaşadıkları yanıtını verdi.

Üniversiteye girişte TEOG modeli 

TEOG uygulamasına aynı bir sistemin üniversiteye girişte de yapılmasının uygunluğu sorulduğunda ise resmi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 60'ı, hususi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 45'i üniversiteye girişte de uygulamanın hayata geçirilmesinin doğru olacağını anlatım etti.        

Uygulamanın sosyal, kültürel sportif faaliyetlere etkisi sorulduğunda resmi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 38'i, hususi okullar toplantısı katılımcılarının yüzde 25'i öğrencilerin sınavlar dolayısıyla sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere süre ayırabildiğini anlatım etti. Bu hal umumi şekilde öğrencilerin hala İmtihan maratonundan tam şekilde sıyrılamadıklarını gösterdi.

Sınav güvenliğiyle ilgili tedbirler artırılacak                                                             

Çalıştaylarda öğrenci, öğretmen, veli ve idarecilerin sisteme ilişkin eleştiri ve önerilerini de sektör Bakanlık, raporda bunlara da yer verdi. Öğrenci, öğretmen, veli ve idarecilerin sınavların güvenliğine ilişkin endişelerini dile getirdiği belirtilen raporda, istikbal senelerde İmtihan güvenliğiyle ilgili tedbirlerin arttırılması gerektiği anlatım edilerek, gözetmenlerin İmtihan güvenliğiyle ilgili eğitilmesi, İmtihan salonlarının kamera bunun şeklinde teknolojik olanaklar kullanılarak izlenmesi bunun şeklinde tedbirlerin alınması önerildi.

Raporda, bilhassa müşterek sınavlarla başka sınavlar arasındaki fazla aşırı not farklılıklarının değerlendirilmeye alınmasını sağlayacak olan not makası değerlendirme sisteminin de etken biçimde kullanılması gerektiği belirtildi.

Katılımcıların, 'sınavların mesafe verilmeden yapılması' halinde önerilerilerinin bulunduğuna dikkat çekilen raporda, bunların sıkıntı endüstrisi şekilde görülmesinin SBS algısının hala güçlü olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Sorulara ilişkin çalışma yapılacak

Raporda, çalıştaylarda önerilen, ders kitapları ve materyallerinin yeni sistemin felsefesiyle uyumlu duruma getirilmesinin, uygulamanın bütünlüğüne katkı sağlayacağının düşünüldüğü belirtildi. Raporda, soruların daha nitelikli, seçicilik düzeyi yüksek biçimde hazırlanması ve yanlış sorular konusu için dikkatin üst düzeyde tutulmasının sistemin kurumsallaşması adına yapılacak en mühim çalışmalardan olduğuna işaret edildi.

Raporun netice bölümünde İmtihan sorularının niteliği, memleket genelindeki ölçme ve değerlendirme farklılıkları ve uygulama sırasında karşılaşılan sorunlarla ilgili çalışmalar yapılması gerektiği anlatım edildi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber