Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 24 Temmuz 2014 - 23:10 Yorum: 0

Tepki, Musevilere tepkiye dönüşmemeli

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Gazze'ye düzenlediği saldırı sebebiyle İsrail'e duyulan tepkinin Musevilere tepkiye dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Tepki, Musevilere tepkiye dönüşmemeli

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Gazze'ye düzenlediği hücum itibarıyla İsrail'e duyulan tepkinin Musevilere tepkiye dönüşmemesi gerektiğine işaret ederek, 'Türkçemizin güzel yazarlarından, Türkiye'yi iliklerine kadar sevdiğini her süre anlatım eden Mario Levi'ye karşı bir kışkırtmayı tetikleyen bazı marjinal grupları da kınıyorum. Şunu da biliyorum ki; bu yapılanı Türk halkı da kabullenmiyor ve buna tepki gösteriyor' dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bakanlık yönünden Bilkent Otel'de düzenlenen geleneksel iftar programında yaptığı konuşmada, programın Türkiye'nin stratejik ve vazgeçilmez hedefi olan AB üyelik sürecine inanan, buna ilaveten Türkiye'nin üyeliğini de AB için stratejik hedef şekilde gören dostların, inanç ve çabalarını birleştirdiği İçten bir platform şekilde gördüklerini anlatım etti.

'Bu gönül birlikteliği bizim topraklarımızın da mayasında vardır' diyen Çavuşoğlu, 'Bizim medeniyetimiz farklılıkların zenginliği ve ahengi bünyesinde yüzyıllar boyu değişik inançların sulh ve mutluluk arasında birbirlerinin özgürlüğüne kastetmeden yaşadığı bir iklim üstünde yükselmiştir' halinde konuştu.

'Biz beraber Türkiye'yiz' ifadesini kullanan Çavuşoğlu, programdaki manzaranın da bu gerçeği anlatım ettiğini dile getirdi.

Bu yılki ramazanın Gazze'de devam eden vahşet sebebi ile buruk geçtiğini belirten Çavuşoğlu, 'Biz kavga değil vatanımızda ve alanımızda mutluluk istiyoruz. Mustafa Kemal'in de söylediği bu gibi 'yurtta sulh, cihanda sulh' istiyoruz. Biz inanıyoruz ki yanlış hesap daima fakat daima döner. Yanlış hesap Bağdat'tan, Brüksel'den, Gazze'den de döner. Unutmayalım ki hepimiz güvende değilsek, hiçbirimiz güvende değiliz' diye konuştu.

Bir devletin yaptığından asla o devletin vatandaşlarının mesul tutulmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bir devlete olan tepkinin o devletin vatandaşlarına tepkiye dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

'Biz biliyoruz ki Türkiye'de yüzyıllar boyu huzurla yaşayan Türkiye'nin zor döneminde imdadına yetişerek kapılarını açtığı Musevi vatandaşlarımız, İsrail devletinin yaptığı bu zulme en katı biçimde tepki gösteriyor, bundan rahatsızlık duyuyor. Ben de bu çerçevede Türkçemizin güzel yazarlarından, Türkiye'yi iliklerine kadar sevdiğini her süre anlatım eden Mario Levi'ye karşı bir kışkırtmayı tetikleyen bazı marjinal grupları da kınıyorum. Şunu da biliyorum ki; bu yapılanı Türk halkı da kabullenmiyor ve buna tepki gösteriyor.'

Filistin'de yaşanan zulüm ve zulüm karşısında gösterilen duyarsızlığın Türkiye'nin AB için önemini bir defa daha ortaya koyduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, dünya barışı için Türkiye'nin AB üyeliğinin fazla fazla kıymetli ve pozitif etkileri olacağının anlaşıldığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, 'Dünyanın bir kaos atmosferine sürüklenip birtakım değerleri unutmaya başladığı çağda Türkiye'nin AB ahenk sürecinde gerçekleştirdiği reformların ve ileri demokrasi hedeflerine bağlılığının değeri daha da iyi anlaşılmıştır' diye konuştu.

'Türkiye'nin müzakere sürecini geciktirmenin kimseye bir faydası bulunmadığı bundan sonra anlaşılmıştır' diyen Çavuşoğlu, herkes için azami seçeneğin Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki müzakere sürecini ilerletmek olduğunu anlatım etti.

İftar programına CHP'nin eski umumi başkanı ve Antalya mebus Deniz Baykal'ın yanı sıra, TBMM Dışişleri Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu üyesi milletvekilleri, TBMM Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu üyesi milletvekilleri, AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileri, halk müessese ve kuruluşları AB Daimi münasebet noktaları, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri, diplomasi muhabirleri, değişik inanç grubu temsilcileri, Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve Türk Akreditasyon Kurumu çalışanları katıldı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber