Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 17 Aralık 2014 - 15:33 Yorum: 0

Terör örgütlerine destek vermek ateşle oynamaktır

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Terör örgütlerine destek vermek ateşle oynamak demektir. O ateş destek verenleri de yakar” dedi.

Terör örgütlerine destek vermek ateşle oynamaktır

İran'ın başkenti Tahran’da resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu, Türk yetkililerin tersi beyanatlarına rağmen İran dahil olmak üzere yabancı basında Türkiye’nin terör örgütü IŞİD'e destek verdiği yönündeki haberlere ilişkin soruya, “Bu haberlerin kasıtlı çıkarıldığını görüyoruz. Daha birçok ülke DAEŞ’in ismini dahi bilmezken Türkiye, 10 Ekim 2013’te bu örgütü terör örgütleri listesine eklemiştir. Hal böyleyken bu tür haberlerin algı operasyonu olduğu ortadadır” şeklinde cevap verdi.

Türkiye’nin DAEŞ ve diğer terör örgütlerinin gelir kaynaklarının önlenmesine yönelik de çaba sarf ettiğine işaret eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“DAEŞ’in elinde bizim 46 konsolosluk memurumuz rehinken bile bu örgütle mücadele edilmesi gerektiğini en net ifade eden yine biz olduk. Hava saldırılarının DAEŞ’i yok etmeyeceğini hatta durdurmaya bile yetmeyeceğini başından beri söyleyen de biziz. DAEŞ ile kapsamlı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen bir ülkeden bahsediyoruz. Diğer taraftan DAEŞ’in elindeki silahlara baktığımız zaman kimden alındığı belli. Suriye’de rejimden aldığı Rusya silahları ile Irak’ta eski rejimden kalma Amerikan silahları ancak tüm bunlara rağmen hala böyle bir algı operasyonu var.”

“Hiçbir terör örgütüne destek vermeyiz” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Terör örgütlerinin hangi dil, din, etnik kökenden olursa olsun mücadele edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Terör örgütlerine destek vermek ateşle oynamak demektir. O ateş sizi de yakar” diye konuştu.

Türkiye ile İran’ın bölgeye barış ve istikrar gelmesi konusunda hemfikir olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “İranlı yetkililerle sadece İran ve Türkiye değil, tüm bölgeye tehdit olan unsurlara karşı mücadele vermemiz gerektiği konusunda hemfikiriz.  İki ülke de terör saldırılarından çok çekti. O nedenle kardeş ülkelerimiz Suriye ve Irak’taki terör örgütlerinden kurtulmak gerektiğinin farkındayız” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“DEAŞ terör örgütü bugün Irak ve Suriye’de hem iki ülkenin topraklarını işgal ediyor hem de masum insanları acımasızca öldürüyor. Buna ve diğer terör örgütlerine karşı kapsamlı ve etkin mücadele yürütülmesi gerektiğini başından beri söylüyoruz. Bu konuda İran ile aynı fikirdeyiz ama Suriye’de bir taraftan da masum insanları acımasızca öldüren bir rejim var. Kendi insanına karşı kimyasal silah kullanan bir rejim ve hala varil bombaları kullanarak masum insanları öldürmeye devam ediyor. Suriye’de mutlaka herkesi içine alan, kapsayan bir siyasi dönüşümün olması gerektiğini düşünüyoruz. İran ile Türkiye’nin bu konuda bazı farklı görüşleri olsa da birlikte hareket etmeleri şarttır.”

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile çok verimli görüşme yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, burada ağırlıklı olarak ekonomik ilişkilerin ele alındığını aktararak, “Cumhurbaşkanlarımızın ortak hedefi olan 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için neler yapabileceğimizi konuştuk” dedi.

Çavuşoğlu, bir günlük yoğun programı hakkında, “İran’a gerçekleştirdiğim ilk ziyaretim, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015 yılının ilk aylarında Tahran’a gerçekleştireceği ziyaretin hazırlığı mahiyetinde. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti iki ülke ilişkilerine önemli bir ivme katacaktır” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştükten sonra, Konya’daki Şeb-i Aruz törenlerine katılmak için akşam saatlerinde Türkiye’ye döneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber