Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 01 Ekim 2014 - 11:06 Yorum: 0

Terörün Sona Erdirilmesi ile ilgili esaslar yürürlükte

"Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esaslar"ın yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Terörün Sona Erdirilmesi ile ilgili esaslar yürürlükte

'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esaslar'ın yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayımlanmasıyla yürürlüğe giren esaslarda, 2002'de 58. hükümetin kuruluşundan itibaren kararlı bir şekilde gerçekleştirilen demokratik reformların ve 2009'da başlatılan Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin bir devamı olarak, 2013'te 61. hükümet tarafından daha güçlü, demokratik, özgür, güvenli ve huzurlu bir Türkiye için 'çözüm süreci' olarak adlandırılan sürecin başlatıldığı belirtildi.

Çözüm sürecinin Türkiye'nin son dönemdeki demokratikleşme ve normalleşme birikiminin üzerine inşa edildiği vurgulanan esaslarda, sürecin bölücü terörü sona erdirerek Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü güçlendirmeyi, ülkenin istikrar ve kardeşliğini geliştirmeyi, Türkiye'yi demokraside, hukukta, ekonomide, dış politikada dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi haline getirmeyi hedeflediği vurgulandı. 

'Çözüm süreci, temel yaklaşımı çokluk içinde birlik ve kardeşlik olan, tek bir insanın hakkını korumayı tüm insanlığın hakkını korumak olarak gören eşsiz bir kadim medeniyet üzerinde yükselmektedir' ifadelerine yer verilen esaslarda, çözüm sürecinin daha derinleştirilmesi ve daha kapsamlı bir yasal dayanağa kavuşturulması için hazırlanan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanunu'nun, Meclis'te güçlü bir destek alarak kabul edildiği hatırlatıldı. Söz konusu yasal düzenlemenin ihtiyaç duyulan adımların zamanında, etkili ve koordineli bir şekilde atılması açısından genel bir perspektif sunduğu belirtilen esasta, devlet kurumlarının süreç kapsamında yapacakları çalışmalar açısından da genel ilkeleri içerdiği bildirildi.

Kanunla çözüm sürecini yürütenlerin ve bu süreçte görev alanların, yürüttükleri iş ve işlemler bakımından hukuki güvencelerinin güçlendirilmesi suretiyle sürece daha fazla katkıda bulunmalarının sağlanmış olacağı da belirtildi.

Temel aktör 'Bakanlar Kurulu'

Kanuna göre çözüm süreci kapsamında yürütülecek çalışmaların temel aktörünün 'Bakanlar Kurulu' olarak belirlendiği bildirilen esasta, hükümete bu konuda genel bir yetki ve sorumluluk verildiği hatırlatıldı. Kanunun ilgili maddesiyle hükümetin çözüm süreci kapsamında yürütülecek çalışmalarla ilgili tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyeceği, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacağı ve gerekli mevzuat çalışmalarını yapacağının hükme bağlandığı anımsatılan esasta, aynı kanunla Bakanlar Kurulu'na kanun kapsamında ihtiyaç duyulan konularda karar alma yetkisi verildiği belirtildi.

Hükümetin kanundaki yaklaşıma uygun hükümet programında çözüm sürecine müstakil başlık altında ayrıntılı şekilde yer verdiği ve programın Meclis'te kabul edildiği hatırlatılan esasta, 'Hükümetimiz bu tarihi süreci başarıya ulaştırmak için üzerine düşen sorumlulukları tam bir azim ve kararlılık içinde yerine getirme iradesi taşımaktadır' ifadelerine yer verildi.

Çalışma alanları

Bu kapsamda hazırlanan esasların, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun ile hükümete verilen görevlerin hayata geçirilmesi amacıyla, çözüm süreci kapsamında sorumlu ve ilgili kurumlarla gerekli uygulama, izleme ve koordinasyon mekanizmalarınca yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlediği belirtildi. 

Bu esaslar kapsamında çalışma alanları, 'Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşlerle sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları' olarak belirlendi. 

Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu

Esaslar kapsamında yürütülecek çalışmalar ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi, uygulama sonuçlarının en üst düzeyde takibi, gerekli strateji ve politikaların geliştirilmesi, görevli bakanlıklar arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu. 

Kurul, Başbakan veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısının başkanlığında, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı'ndan oluşturuldu. Kurul, gündemine bağlı olarak, ilgili diğer bakan ve kamu görevlileri de görüşleri alınmak üzere kurul toplantılarına çağrılabilecek. 

Toplanma zamanı Başbakan tarafından belirlenecek kurulun görevleri ise şöyle sıralandı:

'Bu esaslar kapsamında izlenecek strateji ve politikaları belirlemek, uygulamayı izlemek, değerlendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak. Çalışma alanında görev alanacak sorumlu kurumları ve ilgili kurumları belirlemek. Sunulan taslak eylem planlarını değerlendirmek. Uygulama sonuçlarına ilişkin raporları değerlendirerek alınması gereken tedbirleri belirlemek. Bu esasların uygulanmasına ilişkin gerekli görülen diğer konularda kararlar almak.' 

Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları

Çalışma alanlarıyla ilgili kurumlardan en az müsteşar yardımcısı düzeyinde temsilcilerin katılımıyla Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları oluşturulacağı belirtilirken, komisyonların, taslak eylem planları ve taslak uygulama raporlarını kurula sunulmak üzere müsteşarlığa göndereceği kaydedildi. 

Komisyonlar çalışma alanına giren konularla ilgili çalışmalarda bulunmak üzere bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabileceği de belirtildi.

Söz konusu esaslara ilişkin yürütülecek çalışmaların, alınacak tedbirlerin kurulun genel koordinasyonunda yürütüleceği bilgisine de yer verilen esaslar, yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber