Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 22 Kasım 2017 - 11:28 Yorum: 0

TESK Genel Başkanı Palandöken: “Veresiye defteri sosyal patlamanın önüne geçiyor”

Küçük esnafın veresiye defteri ile vatandaşa bankacılık hizmeti vererek faizsiz ve icrasız kredi vermesinin sosyal patlamanın büyük oranda önüne geçtiğini...

TESK Genel Başkanı Palandöken: “Veresiye defteri sosyal patlamanın önüne geçiyor”

Küçük esnafın veresiye defteri ile vatandaşa bankacılık hizmeti vererek faizsiz ve icrasız kredi vermesinin sosyal patlamanın büyük oranda önüne geçtiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ülke genelinde yaklaşık 2 milyon esnafın 1 milyonu veresiye satış yapıyor. Veresiye satış yapan her esnafın ortalama 10 bin lira alacağı olduğu düşünülürse esnaf vatandaşa faizsiz ve icrasız kredi imkanı sağlıyor. Böyle faizsiz ve icrasız bir imkanı vatandaşa yapan küçük esnafın zor gününde de devletimiz faizsiz kredi imkanı vermeli" dedi.

Veresiye defterlerinin vatandaşa faizsiz icrasız kredi niteliğinde olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Küçük esnaf veresiye defteri tutarak vatandaşın bankacısı konumunda. Ülkemizde 2 milyona yakın esnafımızın 1 milyonu banka gibi vatandaşa veresiye ürün satıyor. Her birinin ortalama 10 bin TL alacağı olduğu düşünülürse toplamda 10 milyar TL yapar. Yani veresiye defterlerinin tutarı 10 milyar TL ediyor. Bu parayı vatandaş bir bankadan kredi olarak çekse faiziyle ne kadar büyük meblağlara denk gelir. Ama esnaf faiz işlemiyor. Bu borçların takip ve icrası yok. Esnafın veresiye defterleri kabarıyor. Hal böyle olunca her geçen gün makas daralıyor. Esnaf nasıl ki veresiye defteri ile vatandaşa faizsiz kredi imkânı sağlıyorsa, esnafa da faizsiz kredi verilmeli" diye konuştu.

Esnafın her zaman korunması gerektiğine dikkati çeken Palandöken, sözlerine şöyle devam etti:

"Esnaf ülkenin barometresidir. Onu her zaman koruyup kollamak gerekir. Dünya küçüğü korurken biz haksız rekabete kurban etmeyelim. Çünkü esnafı korumak ekonomiyi korumaktır. Zincir marketler ve AVM'ler esnafın yeteri kadar belini büküyor. Bu sebeple perakende yasasının maddelerine canlılık kazandırılmalı. Her sokak arasına açılan zincir marketler haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Bahsettiğimiz 10 milyar TL tutarında veresiye defterleri esnafın vatandaşı ekonomik olarak rahatlattığının göstergesidir. Çünkü esnaf zincir marketler gibi anında parasını istese ya da bankalar gibi borca faiz eklese vatandaş borcunu ödemekte zorlanır. Bu da toplumda uzun vadede birçok soruna neden olur. Aile işi tartışmalar ve hatta boşanmalara kadar gider. Dolayısıyla veresiye satış vatandaşı rahatlatarak sosyal patlamanın büyük oranda önüne geçiyor. Esnafın vatandaşa sağladığı bu imkânın önemi anlaşılmalı ve esnafın da faizsiz kredi alabilmesinin önü açılmalı."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber