Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:57 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Azerbaycan İş Forumu’na katıldı20:49 Vali Atay: "Tek temennimiz kaybolan vatandaşımızı sağ salim bulup, ailesine...20:47 Ziraat Türkiye Kupası: Fatih Karagümrük: 0 - Trabzonspor: 0 (Maç devam ediy...20:44 Down sendromlu doğmuştu: Özel hastaneye 21 milyonluk tazminat şoku20:40 İsrail, Refah’ta 100’e yakın noktaya hava saldırısı düzenledi20:39 Muş’ta iki araçta silah ve uyuşturucu ele geçirildi20:36 ‘Mahzen-40’ operasyonunda tefecilik iddiası ile adliyeye sevk edilen şüphel...20:34 Adalet Bakanı Tunç: “Şu anda cezaevlerinde 65 bin 986 öğrenci var"20:22 Kız çocuğuna cinsel istismar iddiasıyla yargılanan kuaföre tahliye20:22 İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçağın kaldırılma çalışmala...20:19 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Bursaspor için sistem ol...20:08 AB çalışanları İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etti20:07 Düzce’de yakalanan uyuşturucu satıcısı tutuklandı20:05 FÜ öğrencileri hipodromda mini konser verdi20:02 Eyüpsultan’da okul müdürünü vuran öğrenci tutuklandı19:59 Prof. Dr. Sami Güçlü’den Rektör Özölçer’e ziyaret19:57 Singapur’da eğitim uçuşu sırasında F-16 savaş uçağı düştü19:56 Meslek lisesi öğrencilerinden Sağlık Haftası etkinliği19:56 Trafik değerlendirme toplantısı düzenlendi19:54 “Arılarım beni tanıyor” diyen bal üreticisi atletle arılarına bakım yapıyor
Ekonomi 31 Ekim 2014 - 16:03 Yorum: 0

Teşvik açıklaması çelik sektörünü sevindirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, demir-çelik sektörüne yönelik en üst düzeyde teşvik verilmeye başlanacağını açıklaması, sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Teşvik açıklaması çelik sektörünü sevindirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, demir-çelik sektörüne yönelik en üst kurda teşvik verilmeye başlanacağını açıklaması, sektör temsilcileri yönünden memnuniyetle karşılandı.

Zeybekci'nin Anadolu Ajansı Finans Masası'nda yaptığı açıklamaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, demir-çelik sektörüne teşvik verilmesi düşüncesinin 'devrim niteliğinde bir karar' olduğunu söyledi. 

Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ile 1996 yılında yapılan hür ticaret anlaşmasının yurt teşvikini engellemesinden dolayı sektörün boğulduğunu dile getiren Yayan, 'Anlaşma koşulları yüzünden Türk çelik sektörü, Avrupa pazarına girişte problem yaşıyordu. Anlaşmanın bu manada bize bir faydası yok. Mevcut durum, sektörün katma kıymetli ürün üretmesinin önünde mani oluşturuyor' dedi.

Yayan, bilhassa arsa tahsisinde sağlanacak kolaylıklar ve vergi muafiyeti bu şeklinde desteklerin sektör açısından fazla fazla mühim olduğunu söyledi.

Türkiye'de üretilmeyen alternatifler meselesinde yapılacak yatırımların teşvik edilmesinin de önemine dikkati çeken Yayan, 'Bu anlamda, yapı demiri üretimi alanında verilecek bir teşvikin fazla fazla manası olmayabilir. Örneğin otomotiv sektöründe uygulanan ve Türkiye'nin üretmediği ürünlere yönelik teşvik verilmesinde fayda var' diye konuştu.

'Heyecanla bekliyoruz'

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci de Bakan Zeybekci'nin açıklamasını sektör hesabına sevindirici bulduklarını söyledi.

Küresel manada çelik üretiminde mühim artış olmasına karşın tüketimde bu artışı karşılayacak bir yükseliş olmadığını anlatım eden Ekinci, sektörün muhtelif nedenlerle ihracatta problemler yaşadığına işaret etti. 

dışsatım meselesinde karşılaşılan engellerin birlikte sektörde kapasite kullanım oranının da yüzde 70'ler seviyesinde bulunduğunu izah eden Ekinci, şunları kaydetti:

'15 milyon ton civarında yarı mamul ve mamul ithalatı gerçekleştirmekteyiz. Buradan yola çıkarak çelik piyasasının katma kıymetli ürün üretimine geçmesi için muhtelif Ar-Ge ve teknolojik yatırımların yapılmasının elzem bir duruma geldiğini söyleyebiliriz. Zira sektörümüzün tıpkı sürede yapısal değişikliğe de gereksinimi vardır. Dolayısıyla Sayın Zeybekci'nin yaptığı açıklama, üretim şeklimizi ve ürün yelpazemizi değiştirmekle ilgili sektörümüzün önünde bulunan barikatların kaldırılmasına yönelik sevindirici bir açıklamadır. Oluşacak haberleri heyecanla beklemekteyiz.'

AA Finans Masası'na misafir bulunan Zeybekci, Türkiye'nin AKÇT hassasiyetleri itibariyle bu vakte kadar demir-çelik ve madeni gruplarına yönelik teşvikler meselesinde adım atılmadığını belirterek, şunları kaydetmişti:

 'Ama şimdi gerek AB lazım Dışişleri Bakanlarımızla verdiğimiz yeni karar çerçevesinde, bundan sonra biz demir çelik sektörü hakkında Ekonomi Bakanlığı şekilde verebileceğimiz en üst kurda teşvikler vermeye başlayacağız. İnşallah sektörünün ulusal gelir içindeki payını bunlarla yükselteceğiz.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber