Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Türkiye 24 Kasım 2016 - 11:53 Yorum: 0

TİKA Romanya’da engelli vatandaşlara el uzattı

Engelli insanlara saygının insanlığa saygı olduğu ve engellileri yok saymanın insanlığı yok saymak olduğu felsefesi ile hareket eden Türk İşbirliği...

TİKA Romanya’da engelli vatandaşlara el uzattı

Engelli insanlara saygının insanlığa saygı olduğu ve engellileri yok saymanın insanlığı yok saymak olduğu felsefesi ile hareket eden Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Romanya'da engelleri kaldırmaya yönelik 3 projeyi hayata geçirdi.

TİKA'nın Bükreş'te engelli çocukların fiziksel ve mental gelişimine katkı sağlamak için tamamladığı 3 farklı projenin açılışı yapıldı. Açılış törenlerine Bükreş Valisi Nicolae Petrovan, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, TİKA Bükreş PKO Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan, Bükreş Eğitim Genel Müdürü Florian Lixandru, Bükreş 2. Sektör Belediye Başkanı Mugur Mihail Toader ve Bükreş 6. Sektör Belediye Başkanı Gabriel Mutu'nun yanı sıra soydaş milletvekilleri, Romanya Müslümanları Müftüsü, Romanya'da yaşayan Türk ve Tatar soydaş toplumunun ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen temsilcileri, okul yöneticileri, engelli öğrenciler ve aileleri katıldı. Açılışı gerçekleştirilen projeler kapsamında TİKA desteği ile Bükreş 6. Sektör Sosyal Yardımlaşma ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğü Rehabilitasyon Tedavi Merkezi ve Bükreş 2 No'lu Engelliler Ortaokulu'nda 2 adet sensör odası ve aynı zamanda Bükreş 5 No'lu Engelliler Okulu'nda da bir yeni kinetoterapi merkezi kurularak temin edilen modern ekipman engelli öğrencilerin hizmetine sunuldu.

Kurulan sensör odalarına yerleştirilen rezonans sistemi, ışık efektleri projeksiyon sistemi, koku stimülasyonu, kabarcıklı-ışıklı su sütunu, fiber optik ışık efektleri sistemi ve müzik aletleri gibi engelli çocuklar için özel olarak tasarlanmış birçok cihazla engelli çocuklar için duyusal öğrenme ortamı sağlanarak, dikkat toplama, davranış kontrolü, kaygıyı düşürme, gevşeme, görsel, işitsel ve dikkat gelişimi alanlarında hızlı öğrenmelerine büyük katkı sağlanmış oldu. Bununla birlikte engelli çocuklar için özel olarak hazırlanan puzzle ve oyunlar ile de çocukların el becerilerinin gelişmesi ve öğrenme kabiliyetlerinin artırılmasına olanak sağlandı. 5. No'lu Engelliler Ortaokulu binasında bulunan kinetoterapi merkezi ile de skolyoz, kifoz, lordoz ve kifoskolyosis gibi hastalıklardan muzdarip engelli öğrencilerin fiziksel engelleriyle ve obezite problemleriyle mücadelelerine katkı sağlamak amacıyla temin edilen "kanada tahtası" "denizci tekerleği", "koşu bantları" gibi birçok spor aleti ise engelli çocukların kas yapısının güçlendirilmesi yoluyla yaşam kalitelerinin artırılmasına imkan tanıyor.

Açılış konuşmalarında Bükreş Eğitim Genel Müdürü Florian Lixandru, Romanya" da engelli çocukların eğitimi konusunda TİKA ile yürütülen işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Lixandru, projeler vasıtasıyla engelli okullarına hibe edilen makina ve ekipmanların Bükreş'teki engelli okullarının sahip olduğu en modern araçlar olduğunu vurguladı. Daha önce TİKA ile okul öncesi eğitim alanında gerçekleştirilen diğer projelere de değinen Lixandru, TİKA'nın kendilerini yalnızca engelli öğrencilerin eğitimi konusunda değil, eğitimin her alanında desteklediğini ifade etti. Lixandru, TİKA'nın çok kısa bir zaman diliminde seri bir çalışma performansı göstererek birçok projeye imza attığını, bu nedenle kendisinin TİKA" ya ve Türkiye Cumhuriyeti'ne müteşekkir olduğunu belirtti.

Bükreş 6. Sektör Belediye Başkanı Gabriel Mutu ise, Türk yetkilileri 6. Sektör'de ağırlıyor olmaktan dolayı memnun olduğunu vurgulayarak, TİKA'nın 6. Sektör'de yapacağı projelerde işbirliğinin artması için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini belirtti.

Bükreş 2. Sektör Belediye Başkanı Mugur Mihai Toader da, Türk yetkililerle bir arada olmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu, projenin yalnızca maddi olarak değil aynı zamanda manevi olarak da çok değerli olduğunu ve kurulan sensör odasıyla 2. Sektör'de yeni bir terapi türünün uygulanmaya başlandığını ifade etti.

Bükreş Valisi Nicolae Petrovan, TİKA'nın Bükreş'te hizmet vermeye başladığı ilk günden itibaren gerçekleştirdiği çalışmaları dikkatle takip ettiğini ve TİKA'nın dost ve kardeş Türk-Romen toplumu arasındaki işbirliğini güçlendirecek çalışmalarını takdirle karşıladığını, TİKA ile Valilik olarak da işbirliği yapma noktasında ortak projeler üzerinde çalışmalara devem ettiklerini, bu kadar kısa sürede iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin pekişmesi adına gerçekleştirilen projeler sebebi ile TİKA'yı tebrik ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin Romanya Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ise, "2015 yılı başında Romanya'da faaliyetlerine başlamış olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, stratejik ortağımız Romanya'yla her alanda süratle ilerleyen ilişkilerimize büyük katkılar sağlamaktadır. TİKA'nın faaliyete geçtiği kısa sürede Romen paydaşlarla gerçekleştirdiği başarılı projeler insani bağlarımızı güçlendirmekte, aramızdaki dostluğun kalıcı eserleri olarak tarihe not düşmekte. Bu projeleri hayata geçirirken yakın mesai yürüttüğümüz Romen kurumlarına şükranlarımı sunuyorum. Yoğun gayretlerimizi ara vermeden sürdürmeye kararlıyız. Bu vesileyle TİKA'nın değerli yöneticileri ve Bükreş'te birlikte mesai verdiğimiz mensuplarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Açılışı yapılan 3 proje vesilesi ile çeşitli yaşlardan toplam 2 bin 500 engelli çocuğun ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimleri noktasında daha iyi imkânlarda tedavi, eğitim ve destek almaları sağlandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber