Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 30 Mart 2017 - 18:28 Yorum: 0

TİKA’dan Gine Bissaulu kadınlara Tavukçuluk Geliştirme Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Gine Bissau Kırsal Kalkınma Federasyonu (KAFO) iş birliğinde gerçekleştirilen ve kadınlara istihdam...

TİKA’dan Gine Bissaulu kadınlara Tavukçuluk Geliştirme Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Gine Bissau Kırsal Kalkınma Federasyonu (KAFO) iş birliğinde gerçekleştirilen ve kadınlara istihdam sağlayan tavukçuluk projesinin ilk etabı başarıyla tamamlandı.

TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda özellikle tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Gine Bissau'da tarım ve hayvancılık alanında önemli projeleri hayata geçiren TİKA, KAFO iş birliğinde Gine Bissau'nun başkenti Bissau'ya 200 kilometre uzaklıkta bulunan Mansaba Eyaletinin kuzeyindeki Oio bölgesinde kırsal alanda yaşayan 100 üretici kadınının faydalanacağı; kuluçka makinası, civciv büyütme kafesi, tavuk kesim ve tüy yolma makinalarından oluşan tavukçuluk ekipmanı düzenlenen törenle teslim edildi.

25 binden fazla üyesi bulunan KAFO'nun üyelerinin yüzde 62'sini kadınlar, yüzde 15'sini gençlerden oluşuyor. TİKA ile KAFO Derneği iş birliğiyle yapılan proje ile kırsal bölgede modern tavukçuluk teknikleriyle faaliyet gösterecek çiftçi kadın, erkek ve gençlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. 2012 yılından beri iptidai şartlarda 250-300 tavuk kapasiteli kümeslere sahip olan kadın üreticiler, yumurta ve et ihtiyaçlarını yeterli düzeyde karşılayamıyor. TİKA tarafından alana gönderilen ve tamamen yerli üretimim olan 960 yumurtalı kuluçka makinası sayesinde sağlıklı binlerce civciv yetiştirebilecek. Mansaba bölgesinin Djalicunda şehrinde yerleşkesi bulunan KAFO merkezinde gerçekleştirilen teslim törenine, Türkiye Gine Bissau Fahri Konsolos Yardımcısı Tahir Pires, Mansaba Valisi Silvestre Darama, Oio bölgesi Vali Yardımcısı Faustino Paulo Mango, Oio bölgesi Belediye Başkanı Julio Boasse, KAFO Başkanı Sambu Seck, Oio Ticaret Odası Başkanı Quedjau Fofana, Tarım Bakanlığı Arıcılık Genel Müdürü Fode Sisse, Oio bölge veterineri Califa Balde, kooperatif başkanları, üretici kadınlar, yerel basın mensupları ve TİKA yetkilileri katıldı.

"Türkiye'yi bu proje sayesinde tanıdık"

Teslim törende bir konuşma yapan Mansaba Valisi Silvestre Darame, Türkiye'yi bu proje sayesinde tanıdıklarını, Türk malı olan kuluçka makinası, civciv büyütme makinası, kesim ve tüy yolma makinası, dondorucu ve klima gibi ekipmanların sayesinde Mansaba'da tavuk üretiminin artarak yetersiz beslenmenin önleneceğini, insanların geçim kaynaklarına katkı sağlayacağını belirterek Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

KAFO Başkanı Sambu Seck ise, Türkiye'nin tavukçuluk alanında modern tekniklere sahip olduğunu, bilgi ve malzeme desteğiyle Gine Bissaulu kadınlara yönelik sürdürülebilir proje başlatarak gelir seviyelerini artıracağını ifade etti. Oio bölgesinde yaklaşık bin kişinin direkt faydalanacağı tavukçuluk projesinin sürdürülebilir olmasının da çok önemli olduğunun altını çizen Seck, projenin sürdürülebilir olması amacıyla, kümes kapasitelerinin artırılması doğrultusunda kuluçka yumurta, yem mikseri ve kümes malzemeleri alımında da TİKA'nın desteğini beklediklerini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA'ya şükranlarını sundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber