Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 16 Ocak 2018 - 10:53 Yorum: 0

TİKA’dan Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kenya'da Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna ekipman ve çevre düzenlemesi...

TİKA’dan Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kenya'da Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna ekipman ve çevre düzenlemesi desteğinde bulundu.

TİKA, Kenya'da faaliyetlerine başladığından günden bu yana, eğitim kurumlarının kapasitesinin artırılması için projelerine devam ediyor. "Eğitimde Fırsat Eşitsizliklerinin Azaltılması Programı" kapsamında TİKA, dezavantajlı topluluklara yönelik eğitim projelerinin teşvik edilmesini sağlıyor. TİKA, böylece çocukların, kendilerini ve ailelerini nesiller arası aktarılan yoksulluk döngüsünden çıkarabilmeleri için kendilerini güçlendirmesini hedefliyor. Bu doğrultuda, Nairobi Eyaleti Bölgesel Eğitim Koordinatörlüğü aracılığıyla tespit edilen Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulu, Kenya'da önemli bir boşluğu dolduruyor. UNICEF'e göre zihinsel rahatsızlığa sahip bireylerin Kenya'da, eğitimin üçte ikisinin okula hiç kayıt olmadıkları ve hayatları boyunca bir eğitim almadıkları tespit edildi. 1988 yılında Nairobi'nin Dagoretti bölgesinde faaliyetine başlayan Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulu iki blokta faaliyete başlamış olup Nairobi'nin bu alandaki en eski devlet yatılı okullarından biri olma özelliğini taşıyor. Söz konusu okul başkent Nairobi'nin Dagoretti bölgesinde komşu olan Kawangware, Kibera, Kayole, Githurai, Mukuru gibi diğer gecekondu bölgelerinden gelen öğrencilere hizmet veriyor. Zamanla artan talep doğrultusunda ancak 50 kişiye göre hazırlanan mevcut altyapı ve eğitim materyalleri 162'ye çıkan öğrenci sayısıyla yetersiz geliyor ve yakın zamanda 200'e çıkması beklenen okulda altyapı olarak mobilya ekipman ve eğitim gereçleri açısından iyi hizmet verme noktasında ciddi bir baskı oluşturuyordu. Bu kapsamda TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle, mesleki eğitim konusunda destek olacak ev ekonomisi, marangozluk, sabun yapımı ve boncuk örgüsü ile dokuma ve dikiş üzerine beceriler kazandıracak aktiviteler için ekipman, eğitim alınan farklı kategorilerdeki sınıf için mobilya, öğrencilerin yemek yedikleri salonun mobilyaları ile okul bahçesinde engellilerin kullanabileceği bir oyun parkının yenilenmesi gerçekleştirilerek öğrencilerin kullanımına sunuldu.

Proje törenle açıldı

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje öğrencilerin, velilerin ve kalabalık bir davetlinin yanı sıra Nairobi Milletvekili John Kiarie, Dagoretti South, İlçe Milletvekili Vekili Peter Mwangi ve Milli Eğitim Bakanlığı Bölge Sorumlusu Elijah Isaboke ve Güney Sudan Barış Gücü Kenya Temsilcisi ve okulun sürekli bağışçılarından Büyükelçi General Njoroge katıldığı törenle hizmete açıldı. Açılışta yapılan konuşmalarda TİKA Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek, bu tip nitelikli eğitim gerektiren okullarda engelli öğrencilerin ortak iletişim kurma diğer insanlarla etkileşim kapasitesini geliştirdiğini ve beceriler üzerinden bir özgüven kazandıracağını dile getirdi. Koordinatör Yüksek, Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulunun bölgede bu anlamda bilinen ve tercih edilen bir eğitim mekanı haline gelmesinde katkısı bulunan öğretmenlerin ve okul yönetiminin, özel gereksinimli çocukların sağlıklı gelişimlerine katkı sağlama noktasındaki çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Waithaka Okulu Müdürü Salome Eyang'an ise, TİKA'ya ve Türk halkına yardımlarından dolayı teşekkür ettiğini belirtti. Eyang, "Yapılan bağışları takdir ediyoruz. Okulumuzda pek çok şey yoktu, ancak şimdi özel çocuklarımızla ilgilenmek için daha iyi bir konuma gelmekte bu desteği çok yakından hissettik" ifadelerini kaydetti.

Nairobi Milletvekili John Kiarie de TİKA'nın Kenya'da gerçekleştirdiği diğer projeler dolayısıyla da çabalarını takdir ettiklerini ve bu çerçevede okula TİKA'nın temin ettiği mesleki eğitim ekipmanlarını daha geniş alanda kullanabilecekleri ek bir atölye inşası için kuruma destek olacaklarını belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber