Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 25 Mayıs 2016 - 09:58 Yorum: 0

Tıkalı Bacak Damarına Balon Tedavisi

Periferik arter hastalığı, yani karın bölgesinden iki kasık bölgesine giden atardamarlarda, ya da kasık bölgesinden diz ve diz altı bölgelere giden damarlarda...

Tıkalı Bacak Damarına Balon Tedavisi

Periferik arter hastalığı, yani karın bölgesinden iki kasık bölgesine giden atardamarlarda, ya da kasık bölgesinden diz ve diz altı bölgelere giden damarlarda tıkanıklık anlamına geliyor. Tıkanıklık durumunda bacağa giden kan akımında azalma oluyor. Hastalar ise en çok yürüme ile ortaya çıkan baldır ve uyluk ağrısı hissediyor. Ağrı ise 1-2 dakikalık dinleme ile ortadan kalkıyor. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise sadece yürüyüş sırasında değil, istirahat, hatta uyurken dahi ağrı ortaya çıkar. Bunun dışında bacaklarda soğukluk, üşüme hissi, renk değişikliği, tüylerin dökülmesi ve ileri dönemlerde iyileşmeyen yara ortaya çıkabiliyor.

Medikal Park Fatih Hastanesi Kardiyovasküler Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Bayer Çınar, periferik arter hastalığının, sigara kullanımı, şeker hastalığı, ileri yaş gibi nedenlerle çok sık görüldüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu hastalığa bağlı tedavi edilmeyen hastalarda uzuv kaybı, ampütasyon ve ölüm oranları yüksektir. En sık şeker hastalarında görülüyor. Kritik bacak iskemisi gelişip bacak ampütasyonuna giden hastalıkların yüzde 80'inde diyabet hastalığı sorumludur. Belirtileri bazen ayakta, parmakta iyileşmeyen yara, yürümekle bacakta ağrı, dinlenmekle ağrı geçer. Buna "Kesik topallama belirtisi" denir. Bazen bacak soğuk, soluk, rengi morarmış olarak görülür."

Prof. Dr. Çınar, hastaların durumuna göre tedavi seçeneklerinin olduğunu vurgulayarak "İlaç tedavisi, egzersiz tedavisi, damar içi balon ve stent işlemi son seçenek ise cerrahi tedavidir" diye konuştu.

HASTANIN BACAK DAMARINA BALON TEDAVİSİ.

Prof. Dr. Bayer Çınar, bacak damarında tıkanıklık olan hastalarından birinin de 56 yaşındaki İbrahim Turan olduğunu söyledi.

Hastanın, ayaklarında yara oluşumu ve yürüyememe şikayetleri ile hastaneye başvurduğunu anlatan Çınar, şunları söyledi:

"Kırk yıldır sigara içen, diyabete bağlı ayak damarlarında tıkanıklık olan hastanın ayağında yara oluşmuş ve kesilme noktasına gelmişti. Hastanın tıkanık olan damarları ilaçlı balonla açıldı. Yara bakımı yapıldıktan sonra ise yaraları kapandı ve yürümesine engel olabilecek sebepler ortadan kalktı."

HASTALAR NEREYE BAŞVURACAĞINI BİLMİYOR

Prof. Dr. Bayer Çınar, periferik damar hastalığının minimal invaziv yöntemle tedavisinin henüz çok yaygın olmadığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hastaların çoğu bu hastalıklar için hangi uzmana başvuracağını bilmiyor. Örneğin bacakla ilgili bir problemi olan hasta, ortopedi uzmanına başvuruyor. Ortopedi, minimal invaziv tedavisi uygulayan bir bölüm olmadığından, eğer hastalık ilerlemiş bir seviyede ise hasta uzuv kaybı yaşayabiliyor. Bu sebeple hastaların kalp - damar hastalıkları bölümlerinde minimal invaziv tedavisi uyulayan hekimlere başvurmaları yerinde olacaktır."

DAMAR TIKANIKLIKLARINDA GİRİŞİMSEL YÖNTEM NASIL UYGULANIYOR?

Prof. Dr. Bayer Çınar, periferik damar tıkanıklıklarında ilk başvurulacak yöntemin ilaç tedavisi, egzersiz ve girişimsel yöntem olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Tıkanıklıklarda ayak bileğinden, direkt damar yolu ile damara girilerek tedavi edilir. Tıkanıklığın ya da darlığın olduğu damara ultrasonografi yardımı ile balon (balon anjioplasti) ya da stent (metal kafes) yerleştirilir. Damarın yerine, darlık ya da tıkanıklıkların yaygınlığına göre balon ya da stent birlikte ya da ayrı ayrı yapılabilir. Genel olarak darlık ya da tıkanıklık balon ile açılamadığı durumda stent yerleştirilirken bazı damarlarda direkt olarak stent yerleştirilebilir. Lokal anestezi altında ve hasta ile konuşularak uygulanan bir tedavidir.'

Prof. Dr. Bayer Çınar, minimal invaziv yöntemlerin hastalara önemli avantajlar sağladığını kaydederek "Bunların başında kısa hastanede kalış süresi, anestezi gerektirmemesi, risklerinin daha az olması ve ciltte ameliyat izi oluşturulmamasıdır. Cerrahi ile yapılan tedavilerde hastaların daha uzun yatış ve günlük hayata geri dönüş süresi gözlemlenirken, minimal invaziv yöntemlerde hastalar ertesi gün yürüyerek, iki-üç gün içinde taburcu olabiliyorlar.'

KAZAKİSTANLI HEKİMLERE ENDOVASKÜLER EĞİTİM

Prof. Dr. Bayer Çınar, Kazakistanlı bir gurup hekimin damar içi balon ve stent gibi tedavi yöntemlerini öğrenmek için Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber