Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 28 Kasım 2014 - 14:31 Yorum: 0

Tiyatroya "Necip Fazıl" dopingi

Edebiyat ve fikir dünyasının önde gelen isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, tiyatro eserleriyle Anadolu'nun sahnelerinde hayat bulacak.

Tiyatroya 'Necip Fazıl' dopingi

Edebiyat ve düşünce dünyasının önde gelen isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, tiyatro eserleriyle Anadolu'nun sahnelerinde yaşam bulacak. Müstakil Sahne Sanatları ve Eğitimi Derneği (MÜSSED), Kısakürek'in üç eseriyle 4 Aralık'tan itibaren Türkiye'yi dolaşacak.

MÜSSED Başkanı Murat Karakaya, Necip Fazıl Kısakürek'in yapıtı 'Bir Adam Yaratmak' ile Anadolu turnesine çıkacaklarını belirterek, 'Bir Adam Yaratmak eseri üzerimizde bir sorumluluktu. Biz üstadın bu eserinin, düşüncesinin sırf Ankara ya da İstanbul merkezli değil, Anadolu'nun her yerinde yaşamasını istedik' dedi. 

Karakaya, AA muhabirine tiyatroya yeni bir nefes getirmek amacıyla takribî 5 ay evvela kurdukları MÜSSED meselesinde bilgi vererek, 'Bağımsızız lakin bir rengimiz de mevcut ve bu renk Üstadın ideolojisi' ifadesini kullandı.

Bazı hassasiyetlere sahip ailelerin, sahne sanatlarına hevesi ve yeteneği olan çocuklarını gönül rahatlığıyla  gönderebilecekleri kurumların yokluğundan şikayet ettiklerini ifade eden Karakaya, 'Böyle bir binanın bir zaruret biçimine geldiğini çekirdek ailemizden sosyal yaşantımıza tüm çevremizde hissettik. Aslında aşırı da geç kalındı bunun için' diye konuştu.

Karakaya, esas çıkış noktalarının sahne sanatları konusunda insan yetiştirmek olduğunu belirterek, bugüne kadarki İstanbul merkezli tiyatro ekolünün Anadolu'daki kocaman kitleyi yansıtmadığını savundu. 

Gördükleri tepkiyle yaptıkları işin önemini daha iyi anladıklarını da kaydeden Karakaya, 'Ülke şekilde kabuk değiştiriyoruz bakış açılarımız da farklılaşıyor. 20 sene evvela tiyatro cemiyeti kurulsa Anadolu insanı tepki gösterirdi ama bugün dedem dahi beni destekliyor' diye konuştu.

'Rengimiz Üstadın ideolojisi'

Karakaya, cemiyet şekilde ilk faaliyetlerinden birinin Başkent Tiyatrolarının Necip Fazıl Kısakürek'e ait 'Bir Adam Yaratmak' oyununu Anadolu'ya çıkarmak olduğunu vurguladı. 

Turneye, 4 Aralık'ta Malatya ile başlayacaklarını bildiren Karakaya, 'Bu yapıt üzerimizde bir sorumluluktu. Üstadın bu eserinin, düşüncesinin sırf Ankara ya da İstanbul merkezli değil, Anadolu'nun her yerinde yaşamasını istedik. Doğu'dan başlayıp Batı'ya, Karadeniz'e, İç Anadolu'ya devam edeceğiz. Bir amaç uğruna yapıyoruz. Bağımsızız lakin bir rengimiz de mevcut ve bu renk Üstadın ideolojisi' biçiminde konuştu.

Necip Fazıl'ın 2 oyunu daha turneye çıkacak

Son dönemde Devlet Tiyatrolarının Necip Fazıl'ın eserlerini tekrar sahnelemeye başladığını anımsatan Karakaya, 'Haklarını teslim edemediğimiz değerlerimizin haklarını verme vakti geldi. Farklı nedenlerle Anadolu insanı kültür sanat meselesini sahiplenemediği bunun şeklinde Necip Fazıl bunun şeklinde sanatçıları sahiplenmeye de korkuyordu. Ama bundan böyle her şeyi konuşma, her mecrada bunları münazara etme fırsatımız oluyor' değerlendirmesinde bulundu.

Karakaya, 'Kaldırımların Çileli Yolcusu', 'Siyah Pelerinli Adam' oyunlarını da hazırladıklarını ve Bir Adam Yaratmak'ın peşinden bu oyunlarla turneye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

-'Bir Adam Yaratmak' ile 18 yıldır sahnede

Öte yandan, MÜSSED'in Anadolu turnesine çıktığı 'Bir Adam Yaratmak', yenilenen dekor ve kostüm tasarımlarıyla tiyatroseverlerin zevkine sunulacak.

Oyunun yönetmeni ve başrol oyuncusu Mehmet Tahir İkiler, Ankaralı sanatseverlerin yakından bildiği oyuna, 19 sene evvela yönetmen şekilde başladığını, bir sene sonra da başrolü üstlenerek 18 yıldır sahne aldığını, toplamda 620 temsil verdiklerini belirtti. 

Muhsin Ertuğrul, Bir Adam Yaratmak'tan vazgeçmedi

İkiler, oyunun adından dolayı Anadolu'da ilkönce reaksiyon çektiğini lakin yapıt sahibi olarak Necip Fazıl'ın adını görenlerin 'Bunda mutlaka bir nükte vardır' diyerek oyuna sahip çıktıklarını anlattı.

Oyunun Devlet Tiyatrolarında en son 1940'lı zamanlarda sahnelendiğini anımsatan İkiler, şunları dile getirdi:

'Üstadın eserleri, 'Necip Fazıl'ın düşünceleri budur' diyerek ayıklanmış ve Devlet Tiyatrolarında, belde tiyatrolarında oynanmamış. Bir Adam Yaratmak oyununu en son Muhsin Ertuğrul oynamış. O çağda Üstadın da şaşırdığı şu ki oyun çok başarılıyken, en kalabalık izleyici çektiği dönemde, kapalı gişe oynanırken, kapıda ambulans beklerken, Muhsin Ertuğrul 40 derece ateşliyken dahi oyundan vazgeçmezken, bir anda sezon ortasında kaldırılmış. O günden buyana de bir daha DT'de oynanmamış.'

İkiler, oyunun dil ve derin mana yapısına da dikkati çekerek, kitabı okumayan seyircinin oyunu ilk izleyişte anlayamayabileceğini lakin birkaç temsilin peşinden derin manalara ulaşılabileceğini anlatım etti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber