Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 03 Temmuz 2015 - 20:18 Yorum: 0

TKDK, yatırımlara sağladığı hibelerle hayat verdi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'da 13. Çağrı Dönemi Sözleşme İmzalama Töreni Gerçekleştirildi.

TKDK, yatırımlara sağladığı hibelerle hayat verdi

MALATYA - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'da 13. Çağrı Dönemi Sözleşme İmzalama Töreni Gerçekleştirildi.

Faaliyette olduğumuz kısa zaman diliminde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Tarım ve hayvancılık sektörünün önemli bir aktörü haline gelmiştir. Sektörde önemli yatırımlara sağladığı hibelerle hayat verdi. Çok geniş bir yelpazede verdiği destekler neticesinde bugün TKDK’nın adı yatırımlarla eş anlamlı hale gelmiştir. Bugün 13. Çağrı dönemi çerçevesinde incelenmesi tamamlanmış ve sözleşme imzalamaya hak kazanmış 9 (dokuz) proje ile sözleşmelerini imzalıyoruz. Toplam yatırım tutarı 17 milyon TL olan bu 9 proje için yine yaklaşık 8,5 milyon tl hibe sağlamayı hedefliyoruz, bu projeler hakkında kısa bilgiler vermek yerinde olacaktır.
 
 
 
Gaye gıda süt işleme tesisi projesi 
 
Malatya 1. Organize sanayi bölgesinde kurulacak olan süt işleme tesisi günlük 70 ton Süt işleme kapasitesine sahiptir. Çiftçiden aldığı sütü, yoğurt, beyaz peynir ve kaşar peyniri olarak piyasa sunacak işletmenin kurulum maliyeti yaklaşık olarak 8,5 Milyon civarındadır. Bu proje için TKDK’nın sağlayacağı hibe katkısı ise 3,8 Milyon TL olarak belirlenmiştir.
Proje ilimiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Yatırım tamamlandığında yaklaşık 100 kişiye istihdam fırsatı sunacaktır. Projenin yaratacağı istihdam kadar süt sektörünün gelişimine katkısı da önemli bir konu olarak dikkat çekmektedir. Ülkemiz şartları düşünüldüğünde günlük bir adet süt ineğinin 20 Kg süt verdiği kabul edilirse, projenin tamamlanmasıyla ilimizde 3500 baş süt ineğinin üreteceği sütü satın alabilecek bir kapasite ile yeni bir işletme tesisi kurulmuş olacaktır. 
 
Pazar gıda ile hijyenik et
 
Kırmızı et sektörü hali hazırda ilimizde geliştirilmesi gereken alanlardan biri olarak dikkat çekmektedir. İmzalanan sözleşme ile birlikte AB standartlarında et işlemesi gerçekleşecektir. Hem işleme tesisinin içinde kurulacak soğuk hava depolarıyla hem de hibe kapsamında alınacak Frigorifik Araçlar ile soğuk zincir kurulacaktır.
 
Metpa et ürünleri ileri ürün işleme ve modernizasyonu
 
Et işleme sektöründe diğer bir projemiz ise, Özsan sanayi sitesinde mevcut bir işleme tesisinin modernizasyonuna yönelik toplam 700 bin TL tutarında makine ekipman alımı projesidir.
 
 
 
Mel tarım modifiye atmosferli soğuk hava deposu
 
Ülkemizde yaş meyve ve sebzelerin hasat sonrası kayıpları önemli miktardadır. Bu kayıpları en aza indirmek amacıyla soğuk hava depolarının kurulumu desteklenmektedir. Modifiye atmosferli soğuk hava depoları ise aynı anda birden çok ürünü depolamaya imkan sağlamaktadır. Bu çerçevede toplam yatırım tutarı yaklaşık 4 Milyon TL olan ve kurumumuzdan yaklaşık 2 milyon TL hibe alması öngörülen bu proje bir tarım kenti olan Malatya için önemli gelişme olacaktır.
 
Kırsal Turizm 
 
Kurumumuz ve uygulamakta olduğumuz IPARD programı bir taraftan tarım ve hayvansal ürünlerin üretimine, diğer yandan bu ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması destek vererek sektörün tüm paydaşlarına çözümler sunarken, diğer taraftan kırsal alandaki faaliyetleri çeşitlendirerek, bu alanlardaki ekonomik faaliyetlere destek vermeye çalışmaktadır. Bu amaçla kırsal alanlardaki turistik faaliyetler, restaurantlar, kafeler, hobi bahçeleri, yüzme havuzları gibi birçok yatırım desteklenmektedir. 13. Çağrı dönemi için, Kale, Doğanşehir, Darende ve Yeşilyurt ilçelerinde birer adet olmak üzere dört projemiz desteklemek için uygun görülmüştür.
 
 
Yerel ürünler üretim ve pazarlama
 
IPARD programında kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi amacıyla desteklenen bir diğer sektör ise yerel ürünlerin işlenmesidir. Bu kapsamda her il için yerel ürünler listesi belirlenmiş olup, bu ürünlere yönelik yatırımlar destek kapsamına alınmıştır. Toplam hibe tutarı yaklaşık 1,2 milyon tl olan ve kurumumuzdan yarım milyon civarında hibe hak kazanan bu proje Yeşilyurt ilçesinde gerçekleştirilecektir.  Bu sektördeki proje sayısının diğer sektörlere göre az olması nedeniyle bu projenin örnek olarak yeni başvuruların olmasında etkili olacağına inanıyoruz.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber