Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 08 Mart 2015 - 17:48 Yorum: 0

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

"ABD'nin Merkez Bankası'nın aldığı kararlar sadece Türkiye ekonomisini değil, dünya ekonomilerini de etkiliyor. Onun için alacağı kararlar çok önemli. 'Faiz artırımına gidiyorum' demesi bile dünya ekonomisinde ayrı bir dalgalanma yaptı. Artırırsa ne olaca

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

AMASYA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "ABD'nin Merkez Bankası'nın aldığı kararlar sadece Türkiye ekonomisini değil, dünya ekonomilerini de etkiliyor. Onun için alacağı kararlar çok önemli. 'Faiz artırımına gidiyorum' demesi bile dünya ekonomisinde ayrı bir dalgalanma yaptı. Artırırsa ne olacak belli değil ama 'artırmayı düşünüyorum' diye bir açıklama yaptı dünya ekonomisinde sallanmalar oldu" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Saradüzü Kışlası'nda düzenlenen "Amasya Ekonomisinin Yıldızları Ödül Töreni"nde, 2015 yılında ekonomi için risklerin de fırsatların da olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin dünyaya kapalı bir ekonomi olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "ABD'nin Merkez Bankası'nın aldığı kararlar sadece Türkiye ekonomisini değil dünya ekonomilerini de etkiliyor. Onun için alacağı kararlar çok önemli. 'Faiz artırımına gidiyorum' demesi bile dünya ekonomisinde ayrı bir dalgalanma yaptı. Artırırsa ne olacak belli değil ama 'artırmayı düşünüyorum' diye bir açıklama yaptı dünya ekonomisinde sallanmalar oldu" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, coğrafyadaki siyasi ve ekonomik karışıklıklar ile hazirana kadar sürecek genel seçimler sürecinin de ekonomide etkili olduğunu söyledi.

- "Yapısal sorunlarımız var"

Seçimler geldiği zaman ekonominin birinci gündemden yirmi veya otuzunca sıraya indiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye için bir şans ki haziran seçimlerinden sonra fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Tam 4 yıl boyunca seçim yok. Çünkü seçim olmazsa yapısal reformlara odaklanılır. Seçim olduğu zaman hiçbir siyasi kesinlikle yapısal reformlara odaklanmaz. Yapısal sorunlarımız var bizim. Bunları çözeyim derken birilerinin canı acır. Sonunu göremediğimiz için tepki koyarız ama 4 yıl uzun bir süre. Bugün uygulamaya koyarsınız iki yıl sonra sonucunu görmeye başlarsınız. Onun  için büyük bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Fırsatlarımız var. Avrupa Birliği'nde bir taraf 'parayı kısacağım' diyor bir taraf 'parayı genişleteceğim' diyor. Petrol fiyatları tahminimizin hatta hayalimizin üstünde yarı yarıya indi. Bu, cari açığımıza azalttı. Büyük bir fırsat."

Hisarcıklıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapısal dönüşüm programlarını açıkladığını, bunların 2015 Haziran sonrası yol haritası olduğunu dile getirdi.

- "Hepimiz zengin olmak istiyoruz"

Yapısal dönüşümün çok önemli olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Kişi başına düşen gelirimiz 1998-2002'de 4 bin dolar. 2002-2008 döneminde ise 4 bin dolardan 10 bine çıktı. Kişi başına düşen gelirimizi 6 senede 2,5 misli artırdık. Bu, özel sektörler için gurur duyulması gereken bir tablo. Tarihimizde böyle bir fırsatı yakalamadık biz. Yapısal reformlarla üst üste hayal edemediğimiz şeyler geldi. 2008 sonrasında dünyadaki ekonomik krizle beraber artık içe kapandık. Yapısal reformları bıraktık. 2010'dan sonra da her yıl bir seçim sarmalına girince yapısal reformları unuttuk ve 10 bin dolarda çakıldık kaldık. Buna orta gelir tuzağı diyorlar. Bu, bize yakışmıyor. Türkiye olarak hedefimiz var. Tam 2,5 misli bir sıçrama daha yapmak istiyoruz. 8 senemiz kaldı. 2023'te Türkiye'de kişi başına düşen gelirimizi 25 bin dolara getirmek istiyoruz. Hepimiz zengin olmak istiyoruz."

Hisarcıklıoğlu, 25 bin dolar kişi başı geliri yakalayabileceklerini, tek şartlarının rakipler hangi şartlarda üretip satıyorsa aynı şartları devletten istemek olduğunu vurguladı.

- "Türkiye'nin geleceğinden umutluyum"

Hiçbir toplantıda bakanlardan para istemediğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Benim tek talebim önümde 18 rakip var. Onlar hangi şartta üretiyorsa satıyorsa bunu sağlayın. Bunu sağladığınız zaman işte başarı hikayesi burada. Bu sağlansın zıplatıyoruz Türkiye'yi. Devletimizden bunu istiyoruz. TOBB Başkanı olarak Türkiye'nin geleceğinden umutluyum. 30 yıl önceye bakın. Bu ülkede 3 milyar dolar ihracat yapılıyordu. Bunun yüzde 90'ı tarımdı. Bugün 160 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bunun yüzde 92'si sanayi malı" ifadesini kullandı.

Törene, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç ile çok sayıda davetli katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber