Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 23 Temmuz 2014 - 16:58 Yorum: 0

Tokat'ta "Bonzai" eylem planı hazırlandı

TOKAT (AA) - Tokat İl Halk Sağlığı Müdürü Cihat Zülfüoğulları, Tokat Valisi Cevdet Can'ın talimatıyla, İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu tarafından eylem planı hazırlandığını söyledi.Zülfüoğulları,...

Tokat'ta 'Bonzai' eylem planı hazırlandı

TOKAT (AA) - Tokat İl Halk Sağlığı Müdürü Cihat Zülfüoğulları, Tokat Valisi Cevdet Can'ın talimatıyla, İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu tarafından eylem planı hazırlandığını söyledi.

Zülfüoğulları, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, eylem planının son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan gençleri zehirleyen sentetik uyuşturucunun (bonzai) kullanımının azalmasının ve gençlerin de bu konuda sağlık hizmetlerine ulaşımının kolaylığının sağlanması amacı doğrultusunda oluşturulduğunu belirtti.  

Vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğine ifade eden Zülfüoğulları, "Vatandaştan il genelinde bu tür metruk binaları görmeleri halinde 155'e bildirerek bu tür kötü ortamların ilimizden ortadan kaldırılması konusunda bizlere yardım etmelerini istiyoruz. Ayrıca koordinasyon kurulumuz il genelinde yapmış olduğu bütün çalışmalarda Tokat'ta sokakta yaşayan çocuğa şuana kadar rastlamadı. Bizim kontrolümüz dışında varsa bunu da tespit etmek istiyoruz. Vatandaşlarımızdan sokakta yaşayan bir çocuk tespit etmeleri halinde emniyet birimlerini, kamu kuruluşlarını arayarak bildirmelerini önemle rica ediyoruz" dedi. 

Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Psikolog Aysun Korkmaz ise bonzai maddesinin kullanımının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artış göstermekte olduğuna kaydetti.

Bonzainin sentetik olmasından dolayı tehlikeli bir madde olduğunu belirten Korkmaz, şunları söyledi:

"Aileler özellikle çocuklarının madde kullanımını nasıl tespit edeceklerini merak ediyorlar. Bu konuda ilk başta çocuklarının giysilerini kontrol edebilirler. Giysilerinde kusmuk, idrar izleri ya da madde kalıntıları olup olmadığını tespit edebilirler. Fiziksel belirti olarak, gözlerinde kızarıklık, gözaltında morarma var mı diye bakılabilir. Ani kilo kayıpları varsa bu da dikkat çekici bir özellik olabilir. Arkadaş ortamları muhakkak takip edilmeli. Çocuğun kimlerle arkadaşlık ettiği, kimlerle vakit geçirdiği, sahip olduğu parayı nerelerde harcadığı takip edilmeli. Çocuğun ani duygu ve davranış değişlikleri olup olmadığı gözlemlenmeli. Ayrıca çocuğun konsantrasyonunda bir değişiklik var mı?, dikkatinde azalma, hareketlerinde yavaşlama var mı diye kontrol edilmeli. Bu belirtiler gözlemlendi diye çocuğu madde kullanıyor diye suçlamamak da gerekir."

Korkmaz, madde bağımlılarının tedavisinin Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bulunan AMATEM merkezinde gerçekleştirildiğini, madde kullanıcısı çocukları olan aileler AMATEM'e başvurabiliceklerini söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber