Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 14 Mart 2015 - 11:28 Yorum: 0

"Top mermilerinden anıt"ın bulunduğu şehitlik restore edildi

Çanakkale Savaşları'nda Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının üç bölüğünün, iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini durdurduğu Kireçtepe'de bulunan Jandarma Şehitliği, 6 aylık bir çalışmayla yeniden düzenlendi

'Top mermilerinden anıt'ın bulunduğu şehitlik restore edildi

ÇANAKKALE (AA) - ZAFER AKPINAR - Çanakkale Savaşları'nda Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının üç bölüğünün, iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini durdurduğu Gelibolu Yarımadası'ndaki Kireçtepe'de bulunan, gaziler tarafından orada şehit düşen arkadaşları anısına, civarda bulunan boş top mermisi ve kovanlarının üst üste konulmasıyla oluşturulan anıtın da yer aldığı Jandarma Şehitliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çanakkale Savaşları'nda destan yazan Anadolu'nun yiğit evlatlarından oluşan bir birliğin de Bursa Seyyar Jandarma Taburu olduğunu söyledi. Bursa Seyyar Jandarma Taburu'nun seferberliğin ilanı üzerine kurulduğunu anlatan Altepe, Bursa ve Gelibolu Seyyar Jandarma Taburları birleştirilerek Bursa Seyyar Jandarma Alayı oluşturulduğunu ifade etti.

Şehitlikteki yazıda da yer aldığı gibi "6-8 Ağustos 1915'te Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının kahramanca çarpışan üç bölüğü, iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Karakol Dağı ve Kireçtepe'de durdurup Anafartalar Gurubu"nun kuzey yanını koruduğunu" belirten Altepe, Gelibolu'da neredeyse basmadık yer bırakmayan Bursa Seyyar Jandarma Taburu'nun verilen görevleri layıkıyla yerine getirerek bir anlamda savaşın gidişatını değiştiren savaş hamlelerinin hep önemli bir unsuru olduğunu anlattı.

Gösterdikleri kahramanlıklardan oldukça etkilenen Miralay Mustafa Kemal'in birliği burada ziyaret ettiğini ve şehitlik anıtının önünde fotoğraf çektirdiğini belirten Altepe, şöyle devam etti:

"Ulaşılması oldukça zor bir arazi kesiminde Kireçtepe sırtlarında tepede yer alan şehitliği Bursa Bölge Jandarma Komutanlığının destekleriyle restore ettik. Yaklaşık 6 aylık bir çalışma birkaç güne bitmiş olacak. Yol onarımlarıyla birlikte 2,5 milyon lira harcadık. Bizzat cephede sağ kalan gaziler tarafından orada şehit düşen arkadaşları anısına, civarda bulunan boş top mermisi ve kovanlarının üst üste konulmasıyla oluşturulan anıtta da çalışma yapıldı. Bursalılar olarak dedelerimizin bu şanlı mücadelelerinin simgesi şehitlik anıtını özgün halini koruyarak restorasyon ve yeniden düzenlenmesini gerçekleştirdik."

Altepe, bundan sonra yalnızca Bursa'dan Çanakkale'ye ziyaret için giden torunlarının değil, bölgeye gelen tüm ziyaretçilerin uğrayıp Fatiha okuyabilecekleri bir ortam ve ulaşım imkanlarına kavuşturulduğunu söyledi.

- Yürüyüş yoluna bin 100 traverten yerleştirildi

Şantiye şefi olarak 4 aydır çalışmalara katılan Bitlisli Mehmet Baycan, ülkenin dört bir yanından gelenlerin şehit düştüğü yarımadanın oldukça uzak noktasındaki jandarma şehitliğinin restorasyonunu yaparken her günlerinin farklı bir duyguyla geçtiğini söyledi.

Böyle bir yerde çalıştığı için ayrıca onur duyduğunu dile getiren Baycan, bazen kendilerini çok şaşırtan farklı olaylar da yaşadıklarını anlattı.

Restorasyon kapsamında Afyonkarahisar'dan getirilen travertenler, yürüyüş yolu ve zemine döşendi. Yürüyüş yoluna her biri 70 kilogram olan bin 100 traverten yerleştirildi.

Duvarları Antalya Finike'den getirilen taşlarla yapılan şehitlikteki top mermilerinden oluşan anıt da yeniden düzenlendi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber