Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 20 Ağustos 2014 - 13:43 Yorum: 0

Topkapı Sarayı'na ait 118 resimli belge gün yüzüne çıktı

Osmanlı sultanlarına dört yüz yıl boyunca ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı'na ait daha önce yayımlanmamış 118 resimli belge gün yüzüne çıktı.

Topkapı Sarayı'na ait 118 resimli belge gün yüzüne çıktı

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, 'Resimli Belgelerde Topkapı Sarayı' adlı kitapta toplanan 118 resimli belgede, sarayın bölümlerini gösteren, muhtelif törenleri konu edinen minyatürler, İstanbul'a gelmiş sanatçıların gravürleri ve son devir cam fotoğraflar yer alıyor.

Topkapı Sarayı'nda 1990-2005 yıllarında değişik kademelerde vazife yapan Hilmi Aydın tarafından sarayı tanıtma ve belgeleme amacıyla hazırlanan kitap, sarayın tarihi serüvenini anlatarak, dönemler içinde karşılaştırma yapabilme imkanı sunuyor.

Kitapta ilk kere yayımlanan 118 vesika içindeki Abdullah Biraderler ve Sebah Joaillier sebebi ile 19. asır sonları ile 20. asır başlarında çekilmiş fotoğraflarda, terbiye gereği el kavuşturmuş saray görevlileri, avluda dolaşan hocalar, hazine dairesi kapısı, harem dairelerinin önündeki basamaklara gelişi güzel bırakılan ayakkabılar, sıcak bir yaz günü dinlenen saray görevlileri, Harem'deki Valide Sultan Taşlığı'nda bekleyen iki siyahi saray görevlisi gözlenebiliyor.

Belgelerde, bugün kırk beş bin metrekarelik alanda yer sektör Topkapı Sarayı'nın geçmişte bahçe ve köşkleriyle yaklaşık yedi çehre bin metrekarelik bir alanda kurulduğu görülüyor.

Minyatürlerde, tek katlı Saltanat Kapısı'nın bir vakitler iki katlı bulunduğu göze çarpıyor.

Gravürlerde de sarayın sahile kadar varan geniş konusunda çok sayıda köşk ve yalının bulunduğu, buranın sırf denizle toplanan yeşillik bir sektör olmadığı, gezinti ve yürüyüşlere de açık bulunduğu dikkati çekiyor.

MUhabir: Büşra Nur Özcan

ETİKETLER: Topkap Sarayı ,
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber