Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 09 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Topladıkları eşyalarla müze kurdular

Bartın’ın Ulus ilçesinde, Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği üyelerince, köy köy gezilerek toplanan bine yakın antika eşyanın sergilendiği etnografya müzesi kuruldu

Topladıkları eşyalarla müze kurdular

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın’ın Ulus ilçesinde, Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği üyelerince köy köy gezilerek toplanan bine yakın antika eşyanın sergilendiği etnografya müzesi kuruldu. 

İlçe merkezindeki 1932’de yapılan Kocagöz Konağı’nın müze olarak faaliyet göstermesi amacıyla İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılarak restorasyonu yapılmasının ardından Kaymakamlık ve Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği'nce, sergilenecek eserlerin toplaması için iş birliği yapıldı.

El ilanları ve belediye anonslarıyla yapılan duyuruların yanı sıra köy köy gezen dernek üyeleri, antika niteliği bulunan eşyalar ile geleneksel kıyafetlerden tarım aletlerine kadar çok sayıda objeyi topladı.

Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği Başkanı Lütfi Okçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede metruk haldeki tarihi konağın müze olarak kullanılması amacıyla restore edilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Köyleri gezerek vatandaşlardan aile yadigarı eşyalarını müze için bağışlamaları konusunda ricada bulunduklarını anlatan Okçu,  “İlçe merkezi ve köylerimizde oturan vatandaşlarımızdan temin ettiğimiz bine yakın antika eşyayı, tarihi konakta bir araya getirerek sergilemeye başladık. Müzemizde geçmişi 200 yıla dayanan antika eşyalar var. Aile büyüklerinden yadigar kıyafetlerden, bir asır öncesinde kullanılan iplik çıkrığına, hamur oluğundan ibriğe, kandilden mutfakta kullanılan tabak, bardak, kepçeye ve tarım aletlerine kadar çok sayıda obje müzemizde mevcut" diye konuştu.

Okçu, bine yakın eşya arasında en fazla ilgiyi, tahtadan yapılan ve berberlerin evlere getirdiği sandık ile 30 santimetre uzunluğunda anahtarı olan el yapımı samanlık kilidinin gördüğünü dile getirdi.

- "Turizme de hizmet edecek"

Müzede sergilenecek eşyaların yaklaşık 2 yılda toplanabildiğini açıklayan Okçu, şunları kaydetti:

"Tabi bu çok kolay olmadı. Ata yadigarı eşyalarını vermek istemeyenler oldu ama bizler bunun çok daha geniş kesimler tarafından görülüp tanınması, bilinmesi ve gelecek nesillere aktarılması adına faydalı olacağını söyledik. Yine tutanakla zimmetli aldığımız eşyalarının hiçbir şekilde kaybolmayacağını ve müzede sergileneceğini belirttik. Onlar da bize inandılar, güvendiler ve bu sayede ilçemizde son derece zengin bir etnografya müzesi oluşmuş oldu. Müzemiz, geçmiş dönemin geleneksel yaşamını yeni nesille buluşturmasının yanında ilçe turizmimize de büyük katkı sağlayacaktır. Bu müze yine eski dönemlerdeki köy ve ev yaşamları hakkında da bilgi verecektir. Yine buradaki eşyalar, ilçemizdeki üniversite öğrencilerinin araştırma konuları için de bir kaynak özelliği taşıyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber