Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 30 Ağustos 2014 - 11:28 Yorum: 0

Toprak yanması köylüleri şaşırttı

Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Yukarı Çakmak köyü sakinleri, köy yakınlarındaki dağın yamacında toprağın yanmasının şaşkınlığını yaşadı

Toprak yanması köylüleri şaşırttı

SİVAS (AA) - SERHAT ZAFER - SERHAT ÇAĞDAŞ - Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Yukarı Çakmak köyünde dağın yamacındaki toprağın yanması, vatandaşları şaşırttı.

Yukarı Çakmak köyü muhtarı Rüstem Armakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvan otlatan çobanların gece dağın yamacında yangın olduğunu görünce durumu kendisine ilettiklerini söyledi.

Köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Topsorhun mevkisine köylülerle gittiklerinde topraktan dumanlar çıktığını gördüklerini ifade eden Armakan, "Çobanlar, bölgenin gece kıpkırmızı olduğunu söyledi. Gündüz gelip baktığımızda dumanlar çıkıyordu ve toprak içten yanıyordu" dedi.

İlk kez toprak yanmasına şahit olduklarını dile getiren Armakan, söz konusu arazinin önceden göze ve bataklık olduğunu aktardı. Yanmanın bazı geceler köylülerce de fark edildiğini kaydeden Armakan, durumu Yıldızeli Kaymakamlığına bildirdiğini söyledi.

Topraktaki yanmanın sona erdiğini anlatan Armakan, "Toprağın sıcaklığı insanın yüzüne vuruyor" ifadesini kullandı.

Köy sakinleri de toprağın yanmasının şaşkınlığını yaşadıklarını söyledi.

 

- MTA Bölge Müdürlüğü ekipleri inceleme yaptı 

Bu arada, Maden Tetkik ve Arama Orta Anadolu 1. Bölge Müdürlüğü ekipleri, söz konusu alanda inceleme yaptı.

Ekipler, incelemelerinin ardından rapor hazırladı. Bölgede farklı kaya türlerinin bulunduğu belirtilen raporda, "İnceleme alanında, jeolojik yapı itibarıyla kömürleşme ve herhangi bir yanıcı gaz çıkışına uygun ortam bulunmamakla birlikte, yüzeyde kalınlığı 0,5-1 metre aralıklarında değişebilen organik maddece zengin topraklaşmış bir örtü bulunmaktadır" ifadesine yer verildi.

Yanma evresinin tamamlanıp soğumanın başladığı alandaki ölçümlerde, sıcaklık değerinin 35 ila 45 santrigrat derece aralığında olduğunun tespit edildiği kaydedilen raporda, "Yanmanın olduğu alanda, halihazırda herhangi bir yanma veya gaz çıkışı gözlenmemiş olup, yanmış ve yanmadan dolayı siyahlanmış bitki kalıntıları gözlenmiştir" denildi.

 

- "Organik maddece zengin toprak, sıcaklık etkileriyle yanmıştır"

Raporda, şu bilgilere yer verildi:

"Yöre halkından edinilen bilgiye göre, inceleme alanında 10 yıl önce bir kaynak suyunun bulunduğu, bu suyun boruyla Yukarı Çakmak köyüne taşındığı ve tarafımızdan söz konusu borunun halihazırda aynı amaçlı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Suyun taşınmasıyla, inceleme alanındaki organik maddece zengin toprak, zaman içerisinde kurumuş olup, güncel sıcaklık etkileriyle yanmıştır. Yanma olayı sonlanmış olup, soğuma aşamasındadır."

Söz konusu alanın, yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine uzak olduğu belirtilen raporda, yanmanın, herhangi bir can ve mal kaybına sebebiyet vermediği kaydedildi.

Raporda, "İnceleme alanında, ileride büyük ve tehlike oluşturabilecek yanmaların olmayacağı, muhtemel kısmi yanmaların da tehlike oluşturmayacağı değerlendirilmektedir" görüşüne yer verildi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber