Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 17 Aralık 2014 - 14:04 Yorum: 0

Topuklu ayakkabı giyenlere "alfabe egzersizi"

Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, yüksek topuklu ayakkabıların ayakta ağrı ve şekil bozukluklarının yanı sıra diz ve bele de zarar verdiğini belirterek, bu ayakkabıları giyenlere "alfabe egzersizleri" yapmalarını önerdi.

Topuklu ayakkabı giyenlere 'alfabe egzersizi'

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, yüksek topuklu ayakkabıların ayakta ağrı ve biçim bozukluklarının yanı dizi diz ve bele de ziyan verdiğini belirterek, bu ayakkabıları giyenlere 'alfabe egzersizleri' yapmalarını önerdi.

Karaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kadınlara estetik manzara kazandıran topuklu ayakkabıların bilinçsiz ve uzun süreli kullanımlarda ayak bileğinde incinme, bacak, diz ve bel ağrılarıyla 'balerin hastalığı'na sebep olduğunu belirtti.

Yüksek topuklu ayakkabıyla bireyin parmaklarının ucunda yükselerek uzun süre vakit geçirmesinin ayağın art kısmında sıkışmaya yol açtığına dikkati çeken Karaoğlu, bunun için topuklu ayakkabının daha sıhhatli olanını seçmek gerektiğini anlatım etti.

Her adımda, gövde ağırlığının takribî yüzde 50'sinin ayağın ön tarafına, yüzde 50'sinin de topuğa yüklendiğini belirten Karaoğlu, şunları kaydetti:

'Ayakkabının topuğu ne kadar yüksek olursa ayağın önündeki yük de buna bağlı şekilde artar. 5 santimetre yüksekliğindeki topukta normal yürüyüş bozulur. 7,5 santimetrelik topuk yüksekliği, ayaktaki yük ve basınç miktarını 7 kat artırır. Günlük normal aktivitelerde yüksek topuklu pabuç giyenler, gün arasında 6 kilometreden fazladan yürüyüş yapmış kadar ayaklarına ilave yük bindirir. Yüksek topuklu ayakkabı, ayaktaki ağrı ve biçim bozukluklarının yanı dizi diz ve bele de ziyan verir. Denge çabuk bozulduğu için ayakta burkulma riski artar ve ayak bileğindeki bağ ve eklemlerde zedelenmelere yol açar. ek şekilde bacak arkasındaki adale ve bağların kısalması, bacak ön ve taraf bağlarla kasların gerilmesi ve zorlanmasına sebep olur.'

Karaoğlu, 5 santimetreden çok topuk yüksekliğine sahip ayakkabılardan ön bölümü yükseltilmemiş olanlar tercih edildiğinde, ayak bileğinin art kısmının sıkışmasıyla ortaya çıkan 'balerin hastalığının' görülme riskinin arttığına dikkati çekti.

Topuklu ayakkabıların ayakta en kısa zamanda kalacak biçimde kullanılması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu, 'Özel bir çağrı yada toplantıda birkaç saat ayakta kalması söz konusuysa ayakkabıyı çıkardıktan sonra ılık su masajları ve egzersizler yapılmalı. Ayağın çevresinde döndürülmesi ve abece egzersizleri de ayakların dinlendirilmesi için yararlıdır. A harfinden başlayarak abecenin bütün harflerinin başparmakla havaya çizilmesi, ayağın her yöne devinim etmesini sağlayacaktır' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Karaoğlu, iş yerine gidiş gelişlerde topuksuz ve sorunsuz pabuç tercih edilmesi, iş yerindeki molalarda bacak kaslarının esnetilmesi gerektiğini kaydetti. 

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber