Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 25 Temmuz 2014 - 03:10 Yorum: 0

"Torba Tasarı" nın 3. bölümü kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen torba tasarının, 51-74 maddelerini içeren 3. bölümü kabul edildi.

'Torba Tasarı' nın 3. bölümü kabul edildi

Kabul edilen maddelere göre, SGK Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bilimsel komisyonlara, müessese dışından, sahalarında deneyimli olan öğretim üyeleri ile tabip, diş tabibi ve eczacılar da katılabilecek. 

Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenmiş işverenlerce ülke dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri için  SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katı olacak.

Sigortalılar adına sonradan tahakkuk ettirilen ayrım prim tutarları, sigortalılar ile tüzel insanların kasıt, kusur, hata yahut yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın Öğrenim edilecek. 

SGK sebebi ile ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.

TCK'daki nitelikli dolandırıcılık fiillerinin işlenmesiyle SGK zararına sebep olan hekimlerce sunulan sıhhat hizmetleri bedelleri, sağlık hizmeti sunucularına faturalanmış olsa bile ödenmeyecek.

Kurum zararına sebep olan nitelikli dolandırıcılık suçunun işlendiği mahkeme kararıyla sabit görünmesi şartıyla, bu fiiller sağlık hizmeti sunucusunun yöneticileri veya ortaklarınca işlenirse bunlarla veya daha sonraki yöneticileri ya da ortak bulunduğu sıhhat hizmeti sunucusuyla sözleşme yapılmayacak. Bu filleri işleyen hekimlerle en az 3 sene süreyle sözleşme imzalanmayacak. Nitelikli dolandırıcılık fiillerini işleyerek müessese zararına sebep olan hekimlerden gelen muayene ve işlemlere ilişkin fatura bedelleri en az 3 sene süreyle ödenmeyecek. 

 

-Ev işlerinde çalıştırılanlar sigortalı yapılacak

 

Ev hizmetlerinde tıpkı şahıs birlikte ay içerisinde 10 günden az çalışanlar adına gündelik yatırım alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve iş rahatsızlığı sigortası primi çalıştıranlar sebebi ile ödenecek. Bu bireyler konusu için hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve umumi sıhhat sigortası primlerini istemeleri şeklinde kendileri yatıracak. Süresi içerisinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek. 

Ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. İş kazası ve iş rahatsızlığı olaylarında, birtanesini ev hizmetinde çalıştıranlar işverenlerin yükümlülüklerinden muaf olacak.  

Ev hizmetinde 10 günden çok çalışanlar, 'hizmet akdi ile bir veya ani bire çok işveren sebebi ile çalıştırılanlar' kapsamında sigortalı yapılacak. Sigorta bildirimini en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapmayan işverene asgari ücret tutarında ceza kesilecek. 

SGK tarafından satın alınan taşınmazlar ile ihtiyaç fazlası şekilde tetkik edilen taşınmazlardan, Maliye Bakanlığı'nca halk hizmetlerinde kullanılmak veya gerektiğinde umumi yasalara göre değerlendirilmek üzere ilgi edilenler, bedeli karşılığında Hazine'ye devredilecek.

 Gelir testine başvuruda bulunmamış umumi sıhhat sigortalısı, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihsel takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde gelir testine başvurması halinde, primler faizsiz yapılandırılacak. Söz konusu süreyi, bir 6 daha uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. 

Esnaf ve sanatkar siciline yahut odasına kayıtları bulunmakla birlikte, aza kayıtlarının mevzuata müsait şekilde yapılmadığının tespiti üzerine, SGK'ya kayıtları yapılan lakin sigortalılık süreleri geçersiz sayılarak iptal edilen sigortalılardan, 22 Mart 1985 tarihinden sonraki sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının, 31 Aralık 2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla, sigortalılıkları, başlangıç tarihinde itibaren geçerli sayılacak.

SGK kapsamındaki iş yerlerinin 31 Aralık 2013 tarihsel öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari nakit cezası ile eğitime katkı payı, hususi işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek. 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri içerisinde tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için müracaat hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK'ya başvurmaları şeklinde bu imkandan yararlanabilecek.

 

-Soma'da hayatını kaybeden madencilerin SGK borçları silinecek

 

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nda 18 Kasım 2005 tarihinden 1 Ekim 2008 tarihine kadar 4-C'li şekilde istihdam edilen geçici personele ödenen çok çalışma ücretleri, prime temel temel kazancın hesabında dikkate alınmayacak. Buna göre tahakkuk ettirilip tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar iade ve mahsup edilmeyecek.

Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş yahut çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yok ise kardeşlerinden bir tanesi olmak üzere, yekün bir insana istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK'ya olan tüm borçları silinecek ve hak malikine aylık bağlanacak.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK'ya olan her çeşit borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. Maden kazasında ölenlerin eş yahut çocuklarından birisi, eşi yahut çocuğu yok ise kardeşlerinden bir tanesi olmak üzere, yekün bir kişiye kamu müessese ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilecek. Söz konusu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihsel itibariyle geçerli olacak. 

Sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan öncelikle SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan öncelikle idari aşamada uyuşmazlıkların çözülmeye çalışılacak. Hizmet tetkik davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.

Zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti alakayı ile işveren aleyhine açılan davalarda, dava, SGK'ya ihbar edilecek. SGK davaya, davalı birlikte katılacak ve yargılama sonucu verilecek karar kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlü olacak.

 

 

 

-4-C'lilerle ilgili yeni düzenleme

 

 

 

Özelleştirme uygulamaları nedeni ile iş akitleri, halk ya da özel piyasa işverenlerince feshedilen ve Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında başka halk ve kuruluşlarına taşıma hakkı bulunmayan personel de yaşlılık yahut malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.

Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile başka hususlar, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın görüşleri üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

 

 

-Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na 5 müşavir

 

 

 

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nda sayısı 5'i geçmemek üzere Müsteşarlık Müşaviri çalıştırılabilecek.

 

Devlet Memurları Kanunu'nda da değişiklik yapılarak, kanunun 'Özel Hizmet Tazminatları' ile ilgili düzenleme kapsamına, Türkiye İş Kurumu İş ve Meslek Danışmanları da alınıyor.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek. Yabancı uyruklu hekimlere de nöbet ücreti ödenecek. 

 

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nda 18 Kasım 2005 tarihinden 1 Ekim 2008 tarihine kadar 4-C'li şekilde istihdam edilen geçici personele ödenen çok çalışma ücretleri, prime temel temel kazancın hesabında dikkate alınmayacak. Buna göre tahakkuk ettirilip tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar iade ve mahsup edilmeyecek.

 

Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun uyarınca kurulmuş olan ve iş yoğunluğu başka mahkemelere göre çok olan mahkemelerde vazife oluşturan memurlar ile sözleşmeli personele ayda 50 ve her bir personel için yılda 300 saati geçmemek üzere çok ücreti ödenecek.

35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın başka hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin tayin etme yapılacak.

Muhabir: Esin Işık, Kubilay Çelik

 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber