Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 26 Kasım 2014 - 13:48 Yorum: 0

Trabzon'da kıble yönü yanlış yapılan cami

Eski Yukarıköy Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Aksoy: "Caminin kuruluş şeklinde kıble yönünde yaklaşık 30 derecelik sapma mevcuttur ama bu sapma binadadır, içerideki halılar kıble yönü tespit edilmiş şekilde serilmiştir"

Trabzon'da kıble yönü yanlış yapılan cami

TRABZON (AA) - Eski Yukarıköy Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Aksoy, Maçka ilçesinde kıble yönüne uygun yapılmayan caminin kıble yönünde 30. derecelik bir sapma olduğunu söyledi.

Aksoy, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, son günlerde ulusal ve yerel basın kuruluşlarında Maçka İlçesi Yukarıköy Mahallesi'nde yapılan camiye ilişkin haberler yer aldığını belirterek, mahallelerinde, diğer 2 caminin uzak olması sebebiyle hayırsever bir vatandaşın bağışladığı araziye dini bir yapı yaptıklarını ve mescit olarak kullandıklarını söyledi.

Bu yapının cenazelerde de kullanıldığını anlatan Aksoy, "Caminin kuruluş şeklinde kıble yönünde yaklaşık 30 derecelik sapma mevcuttur ama bu sapma binadadır, içerideki halılar kıble yönü tespit edilmiş şekilde serilmiştir. Zaten Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği fetvada da 45 dereceye kadar sapmalar olabileceği belirtilmiştir" dedi.

Aksoy, yapının inşaatına başlanıldığı dönem durumun Maçka Müftüsü Hasan Değirmenci'ye iletildiğini belirterek, "Bu yapının yapılış aşamasında hayırsever vatandaş yeri vakfetti ve din görevlisi arkadaşımız öncülük ederek dernek ve köy muhtarlığı aracılığıyla yapı inşa edildi. Yapılış aşamasında Değirmenci'yi oraya götürdük. Sonra araziyi vakfettik ve 'cami' adına tapusunu aldık ve inşaat bittikten sonra da Değirmenci'yi ziyaretimizde 'tapusunu ve evraklarını tamamlayarak getirirseniz size Diyanet İşleri Başkanlığından imam kadrosu isteyip tahsis ederiz' yönünde telkinde bulundu" diye konuştu.

Yapıda, kıble yönüne uygun çeşitli düzenlemeler yapılacağını anlatan Aksoy, "Yapının tapusu da hayırsever vatandaş tarafından cami tapusu olarak ayrılmıştır. Ancak henüz yapı Maçka Müftülüğü ya da Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmemiştir" ifadelerini kullandı.

- Camide düzenleme yapacağız-

Mahalle Muhtarı Yusuf Sancak da söz konusu yapının arazisinin hayırsever bir vatandaş tarafından bağışlandığını, Samsun'un Bafra ilçesinde görevli imam olan Hacı Ahmet Şafak'ın öncülüğündeki hayırsever vatandaşların desteği ile yapıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

 "Köyümüzün kayıtlı nüfusu 3 bin civarındadır şuanda yerleşik kişi sayısı 600 kişidir. Köyümüzün bir tarafı ile diğer kısmı arasında 10 kilometrelik bir mesafe vardır. Gelecek nesillerin kafasında kıble yönü konusunda bir tereddüt olmaması için camide yeniden düzenleme yapacağız. Yeni yapacağımız tadilat, plan ve proje dahilinde olacak."

Sancak, yapının bulunduğu ve halk arasında Ermenidüzü olarak da bilinen söz konusu alanın resmi adının Çayırlık mevkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber