Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

Trafik Mühendisi Şart

08 Nisan 2012 - 18:18 Yorum: 2

2012 yılı rakamlarına göre Türkiye’de 15 milyon araç bulunmakta olup, Karayolları Genel Müdürlüğü ağında toplam 64.865 km karayolu ağı bulunmaktadır. Dünyadaki trafik kaza istatistikleri incelendiğinde ülkelerin trafik kazalarındaki durumunu gösteren 100.000 araca düşen ölü sayısı, Türkiye’de 27, Almanya’da 9, Fransa’da 11, Hollanda’da 11, İsveç’de 8, İspanya’da 10 olup Avrupa birliği ortalaması 12’dir. İstatistiklerden görüleceği üzere Türkiye’de 100.000 araca düşen ölü sayısı, Avrupa Birliği ortalamasının iki katından daha fazladır. Türkiye'de 1970–2009 yılları arasında 10 milyon 798 bin trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda 207 bin kişi öldü, 3 milyon 245 bin kişi de yaralandı. Kısacası trafik kazaları ülkemizde bir halk sağlığı sorunudur.
Trafik teknik bir konudur. Bu tekniğin içinde; trafiğin iyileştirmesi ve geometrik düzenleme, ulaşım etki ve trafik etkileşim analizleri yapılarak yolda kapasite optimizasyonu, sirkülasyon planları, arter planlama, ulaşım ana planı, mevcut durumun tespiti, gelecek senaryolarının seyahat atamaları ve simülasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi gibi alt konular vardır.
Acaba trafik konusunda teknik eleman kimdir? Trafik polisi mi? Karayolları çalışanları mı? Aslında bunların hiçbiri trafik konusunda lisans eğitimi almış değildir. Bunlar kısa süreli kurslarla, genel mahiyetteki derslerle trafik konusunda yetiştirilmeye çalışılmıştır. Hâlbuki trafik gibi önemli bir teknik konunun dört yıllık lisans eğitiminden yetişmesi gerekir. Ülkemizde lisans seviyesinde Trafik mühendisliği programı yoktur sadece sınırlı sayıda üniversitede yüksek lisans programları vardır. Bu programda sınırlı sayıda yetişenlerin de ülkemizin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir.
Trafik mühendislerinin özellikle Karayolları Genel Müdürlüğü’nde, il özel idarelerinde, yerel yönetimlerde, denetim konusunda yetkili jandarmalarda ve emniyet trafik zabıtalarında, trafik eğitimden sorumlu Milli Eğitim Bakanlığında istihdam edilmeleri sonucunda trafik sorunlarına teknik açıdan çözüm getirecektir. Zaten TBMM tarafından hazırlanan ‘Trafik Güvenliği’ raporunda da bu konuya değinilmektedir.
Yeteri kadar geciktirilmiş olan trafikte teknik eleman sorunun en kısa zamanda çözülmesi dileğiyle.

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 2
Yorumcu
mustafa yildirim 11 Nisan 2012 - 20:42
trafik muhendisi sar ama cezalar artmadigi surece yine vatandas bildigini yapar yapilacak su yanlis park yapma 100 bin tl kemer takmama 150 bin kirmizi isikta gecme 700 bin alkolu kulanma 2000 bin kaza yapmave olum halinde10,ooo bin arti kan parasi 75,000 bin arti 15 yil hapis bak ondan sonra cezalar askariye ener
Yorumcu
Hülya 09 Nisan 2012 - 19:25
Sayın Hocam, <br>yazınız için teşekkür ederim.
YAZARIN DİĞER YAZILARI