Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 29 Temmuz 2014 - 11:48 Yorum: 0

"Troya Müzesi" antik kentin kaderini de değiştirecek

Yıllık ortalama 500 bin ziyaretçi sayısıyla 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Troya Antik Kenti'nin öneminin, sene başında inşaatına başlanan müzenin tamamlanmasıyla artması hedefleniyor

'Troya Müzesi' antik kentin kaderini de değiştirecek

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde bulunan ve her sene 500 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Troya Antik Kenti'nin geleceğinin, yapımına yıl başında başlanan Troya Müzesi ile değişmesi bekleniyor.

Homeros'un destanı İlyada'da yer alan Truva Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da bilinen antik kentte yıllık ziyaretçi sayısının 1 milyonu geçmesi, yurt dışına kaçırılıp 44 ülkeye götürülen hazinelerin Türkiye'ye iade edilmesi hedefleniyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir yarışmayla belirlenen proje çerçevesinde yıl başında başlanan Troya Müzesi inşaatında yüzde 50'lik bölüm tamamlandı.

Maliyeti 22 milyon lira civarındaki müze, 3 bin metrekaresi sergi salonları olmak üzere 10 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.

Troya Ören Yeri ve Çanakkale'de yer alan kazılarda bulunan arkeolojik eserlerin de çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak sergileneceği müzenin yapımının yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) 1998 yılında "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne dahil edilen, 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nin önemi, müze projesi tamamlandığında artacak.

- Yurt dışına kaçırılan eserlerin iadesi

Çanakkale Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alarslan, Troya'nın dünya için önemli bir antik kent olduğunu söyledi.

Bu bölgenin, dünyada tanınan önemli yerler arasında bulunduğunu belirten Alarslan, uzun süredir yapımı beklenen ve hazırlanan proje kapsamında Troya Müzesi'nin tamamlanmasıyla antik kentin geleceğinin değişeceğini anlattı.

Müzenin il turizmine sağlaması beklenen katkılara değinen Alarslan, şöyle konuştu:

"Yıllık ziyaretçi sayısının iki kat artarak 1 milyona ulaşması bekleniyor. 1873'te Heinrich Schliemann'ın çeşitli yollarla yurt dışına kaçırdığı 8 bin parça eser, Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde bulunuyor. Troya Müzesi'nin kurulmasıyla bu eserlerin Türkiye'ye iadesi söz konusu olacaktır. Tabii çeşitli yollarla 40 ülkeye kaçırılan eserlerin de dönüşü bekleniyor. Bu eserler halen çeşitli müzelerde sergileniyor ya da sergilenmek üzere depolarda tutuluyor. Bu geri dönüş, Çanakkale'nin kazancı demektir. Troya Müzesi'yle yurt dışına kaçırılan eserlerimize tekrar sahip olmak, Çanakkale'nin turizm sirkülasyonunu da etkileyecek, Çanakkale'ye büyük kazanımlar sağlayacaktır. Antik kentin kaderi de buna bağlı olarak değişecek, güzelleşecek, gelişecektir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber