Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 11 Mart 2015 - 11:48 Yorum: 0

TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Naslı:

"Dövizdeki hızlı yükseliş, üretimdeki yüksek ithal girdi bağımlılığı yüzünden ihracatta Türkiye’ye avantaj yerine dezavantaj yaratıyor"

TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Naslı:

ANKARA (AA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, üretimdeki yüksek ithal girdi bağımlılığı yüzünden, dövizdeki hızlı yükselişin ihracatta Türkiye’ye avantaj yerine dezavantaj yarattığını belirtti.

Naslı, yaptığı açıklamada, yerli ara malı kullanımının etkin biçimde teşvik edilmesini gerektiğini ifade etti.

Şubat ayında ihracatta yaşanan yüzde 13’lük düşüşte, üretimdeki yüksek ithal girdi bağımlılığının büyük payı olduğuna işaret eden Naslı, yüksek oranda ithal girdi ile üretim yapan sektörlerde, dövizdeki yükselişin üretim maliyetlerini, dolayısıyla ihracatta birim fiyatları artırdığını, ihracatın rekabet gücünü azalttığını vurguladı.

Bazı sektörlerde üretimde kullanılan ithal girdiye ödenen dövizin, yapılan ihracatın yüzde 80’ine yaklaştığını bildiren Naslı, "Dolar değerlendiğinde pahalanan bu girdiler, sanayide üretim maliyetlerini artırıyor. İhraç ürünlerinin artan üretim maliyetleri, ihracatta birim fiyatları yükseltiyor, bu da dış pazarlarda rekabet gücünü azaltıyor. Bu yüzden lira hızla değer yitirdiğinde ucuzlaması ve artması gereken ihracatta, aksine pahalanma ve sert düşüş yaşanıyor” değerledirmesinde bulundu.

Sanayi üretiminde yerli ham madde kullanımına yönelik etkin teşvik mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu belirten Naslı, "Üretim için en önemli unsurların başında gelen girdilerin öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması konusunda kamu ve özel sektörde ortak anlayış ve bakış açısı geliştirmeliyiz. Yerli ham madde kullanımının artması ile ihracatta katma değeri de rekabet gücü de artacaktır" ifadelerini kullandı. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber