Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 31 Ocak 2015 - 13:58 Yorum: 0

TÜGİAD Başkanı Yücelen:

"Türkiye eğer 2023 hedeflerini tutturmak istiyorsa her yıl yüzde 7,2 büyümek zorunda"

TÜGİAD Başkanı Yücelen:

MERSİN (AA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, Türkiye'nin 2023 hedeflerini tutturması için her yıl yüzde 7,2 büyümesi gerektiğini söyledi.

Yücelen, Mersin HiltonSA'da gerçekleştirilen toplantıda, TÜGİAD'ın 2014 yılı değerlendirmesini ve 2015 yılı beklentilerini basın mensuplarıyla paylaştı.

Yücelen, dünya ekonomisinde büyümenin 2,6'yla beklentilerin altında gerçekleştiğini anımsatarak, doların güçlendiğini, petrol fiyatlarında gerileme yaşandığını ifade etti.

Yücelen, Türkiye ekonomisinde geçen yıl sürekli "tasarruf" kelimesinin kullanıldığını ancak bununla ilgili finansal enstrümanlarda eksiklikler olduğunu öne sürdü.

Geçtiğimiz günlerde konut edinmek isteyenlere yüzde 15'lik devlet desteği verileceğinin açıklandığını hatırlatan Yücelen, şöyle devam etti:

"Biz konutu açıkçası tasarruf aracı olarak görmüyoruz. Bunun bir ilaç olmayacağını düşünüyoruz. Biraz daha enstrümanları genişletici, derinliği artırıcı tedbirlere ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Ama maalesef halen çok sığ, ileride konut stoğu gibi, o birikimleri sağlayanların beklentilerini tatmin etmeyecek kadar değerinin düşmesi gibi sonlarla karşılaşılacağını şimdiden söylüyoruz. Türkiye’de ekonomi sıkıntılı dönemlerde stok üretiyor. Ekonomi az da olsa büyüyor ama çoğu zaman stoğa büyüyor ve bu stoğun sıkıntısını ileride o tasarruf yapmaya yönlendirdiğiniz kesim ödüyor. Biz bugün bireysel emeklilik sistemi gibi, çeşitli tahviller gibi, fonlar gibi şeylere eğilmezsek havanda su dövmüş oluruz."

Yücelen, ekonomi yönetiminin kamu mali disiplinini korumada çok başarılı olduğunu vurgulayarak, petrol fiyatlarındaki düşüşten ihracatçıların yeterli oranda faydalanamadığını savundu.

Kredi notlarının ve yatırım yapılabilirlik seviyesinin korunduğunu, bundan da memnuniyet duyduklarını bildiren Yücelen, "Biz Türkiye'yi büyük bir şirket ve elinde pazarlamaya hazır ürünleri bulunan bir şirket olarak görüyoruz. Bu şirketin dışarıdaki imajı da en az ürünlerinin kalitesi kadar önemli. Notların korunmuş olması bizim açımızdan 2014 yılındaki kaygılarımızdan bir tanesini atlattığımız hususu olarak ortaya çıkıyor" dedi.

- 2023 yılı hedefleri

Yücelen, ekonominin yüzde 3 civarında büyüdüğünü, bunun istedikleri bir oran olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz 2023 hedeflerimiz içerisinde dünya ticaretinde ilk 10’a girmek var. Biz ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyorsak dünya ticaretinden aldığımız payı iki katına çıkarmak durumundaydık. Hala da aynı durumdayız. Biz bugün 0,70-0,80’lerde dünya ticaretinden pay alırken bunu yüzde 1,5’lara çıkartmak zorundaydık. 2023’te bu hedefe ulaşmak için bırakın dünyadan ayrışıp daha hızlı büyümeyi, biz dünyadan daha az büyüyoruz. 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmemiz için yüzde kaç büyümemiz gerektiğini araştırdık. Türkiye eğer 2023 hedeflerini tutturmak istiyorsa her yıl yüzde 7,2 büyümek zorunda. Biz yüzde 2,6 büyüyoruz."

Yücelen, artık ülkeler arasındaki bütün mücadelelerin ekonomiler üzerinden yürüdüğünü kaydederek, Türkiye'nin de ekonomide sağlam adımlarla yürüyüp, mali disiplinden taviz vermemesi gerektiğini söyledi.

- 2015 yılı beklentileri

Yücelen, artık teşvik sisteminin değişip stratejik sektörlerin seçilip bunların desteklenmesi gerektiğine inandıklarını bildirerek, bu konuda geç kalınmaması gerektiğini dile getirdi.

Cari açığın düzeldiğini anımsatan Yücelen, "Bu cari açığımız 8 milyar dolar iyileşirse, ki öyle olacak gibi gözüküyor, yüzde 7,2 olan cari açık 5,2’ye düşecek. Bu da yatırım harcamalarımızı artıracak ve minimum büyümemizi yüzde 4 civarında olmasını sağlayacak. Biz de yine o 7,2 büyüme rakamını unutup, övüneceğiz" dedi.

- Faiz indirimi

Ekonominin canlanması için faiz indiriminden KOBİ'lerin hızlı bir şekilde yararlanması gerektiğini aktaran Yücelen, "Faizlerin düşmesi gerekiyor. Daha da aşağı düşmesi gerekiyor. Bu sağlıklı ekonomi belirtisidir. Faiz düşüşünden piyasaların da etkileniyor olması lazım. 0,5 faiz indirimi beklenen bir rakamdı. Yeter mi? Hayır" dedi.

Yücelen, 2015 yılında politik risklerin olduğunu, özellikle Ermeni soykırımı iddialarının bu yıl şaha kalkmasının beklendiğini aktararak, bu konuyla ilgili Türkiye'nin "aymazlığını" sürdüğünü iddia etti.

Yücelen ayrıca, bazı kesimlerin "Gümrük Birliği'nden çıkalım" dediğini ancak buradan çıkmanın ihracata balta vuracağını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber