Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 26 Mart 2015 - 18:33 Yorum: 0

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Uzunoğlan:

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular

KAYSERİ (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Bayram Uzunoğlan, son 3 yıldır tüketici hakem heyetlerine özellikle dosya masrafları ve kredi kartlarıyla ilgili başvurular yapıldığını belirterek, "Bu başvurular, hakem heyetlerimizin çalışma kodlarını bozdu" dedi.

Uzunoğlan, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile ilgili Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü iş birliğinde KTO Konferans Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, 2014 sonu itibarıyla ülke genelinde hakem heyetlerine 5,5 milyon başvuru yapıldığını söyledi.

Geçmiş yıllara oranla başvurularda büyük artış olduğunu belirten Uzunoğlan, başvuruların yaklaşık yüzde 95'inin bankacılıkla sektörüyle ilgili olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Son 3 yıldır tüketici hakem heyetlerine özellikle dosya masrafları, kredi kartları gibi bankacılıkla ilgili başvurular yapılıyor. Bu başvurular, hakem heyetlerimizin çalışma kodlarını bozdu. 5 kişilik hakem heyeti yapımız var. Bu 5 kişiyle 850 bin karara bakarken şimdi aynı yapıyla 5 milyon karara bakmaya başladık. Bankacılıkla ilgili başvuruları çıkardığımız zaman hakem heyetlerimiz normal çalışma seviyesine dönecek ve daha nitelikli kararlar alacak. Bu kadar yoğunluğun olduğu bir ortamda kararlarda da zaman zaman nitelikler kayboluyor. Kes kopyala yapıştırla birbirinin aynısı gibi olan kararlar ortaya çıkabiliyor."

Uzunoğlan, yoğunluğun çözümü için Bankalar Birliği ile görüştüklerini ve ne gibi tedbirler alınabileceği üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

 

- Tüketicinin Korunması Kanunu

Tüketicinin Korunması Kanunu hakkında bilgi veren Uzunoğlan, mevcut düzenlemeler yetersiz olduğu ve yeni satış yöntemleri çıktığı için yeni kanunun çıkarıldığını belirtti.

Uzunoğlan, "Bundan 10 yıl önce e-ticaret kavramı yoktu. Bugün e-ticaret diye başlı başına bir alan var. Bu noktada hem tüketicilerin korunması hem de satıcıların korunması gerekliliği ortaya çıktı. Bu kanunla hakkaniyete uygun bir ceza sistemi oluşturmaya çalıştık. Eski kanunda bazı cezalarımız caydırıcı olmaktan öte firmaları yok edici nitelikteydi. Yeni kanunla biraz daha orantılı şekilde hem cezanın caydırıcı olmasını hem de hakkaniyete uygun olmasını sağlamaya çalıştık" diye konuştu.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da yeni kanunla hem üreticinin hem tüketicinin hem de ülke ekonomisinin korunduğunu söyledi.

Toplantıya katılan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Oğuz Şahin de katılımcılara kanunun içeriğiyle ilgili bilgi verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber