Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 17 Mart 2015 - 15:43 Yorum: 0

Tüketiciyi Koruma Haftası

Denizli Ticaret İl Müdür Vekili Hasyıldırım: "Türkiye genelinde Tüketici Hakem Heyetlerimize yapılan başvuru sayısı 2014 yılında 5 milyon 445 bin 308'e ulaşmıştır"

Tüketiciyi Koruma Haftası

DENİZLİ (AA) - Denizli Ticaret İl Müdür Vekili Abdullah Hasyıldırım, Türkiye genelinde Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvuru sayısının 2014 yılında 5 milyon 445 bin 308'e ulaştığını bildirdi.

Hasyıldırım, Tüketiciyi Koruma Haftası etkinlikleri çerçevesinde Denizli Valisi Şükrü Kocatepe'yi ziyaret etti.

Her insanın doğumundan ölümüne kadar yaşadığı süre içinde bir tüketici olduğunu ifade eden Hasyıldırım, şunları kaydetti:

“Birleşmiş Milletler, 1985'te aldığı bir kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini ilan ederken, bütün dünyada 15-21 Mart haftası Tüketici Hakları Haftası olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde ise tüketiciyi koruma faaliyetleri, özellikle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 1995 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra önem kazanmıştır. Ancak bu kanun da zamanla tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veremez duruma gelmiş ve 2013'te 6502 sayılı yeni Tüketici Kanunu hazırlanmış ve Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Yeni kanun, 'Bilinçli Tüketici Basiretli Tacir' sloganıyla dinamikliği ve daha kapsamlı oluşuyla tüketicilerimize birçok yenilik getirmektedir."

- Tüketici haklarına ilişkin yenilikler 

Tüketici hakları konusunda getirilen yeniliklerle ilgili bilgi veren Hasyıldırım, "Bankalar, tüketicinin talep etmesi halinde 'Yıllık Üyelik Aidatı' ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunmak zorundadır. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin 'Tüketici İhtiyaç Kredisi' sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. İş yeri dışında kapıdan yapılan satışlar, mesafeli satışlar, ön ödemeli konut satışları gibi satışlarda cayma hakkı 7 günden 14 güne çıkarılmıştır. Ayıplı mallarda 30 günlük süre, cayma hakkı veya diğer seçimlik hakları kullanabilme süresi 6 aya çıkarılmıştır. Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır" diye konuştu.

Tüketici hakları hakem heyetine başvuruların her geçen yıl daha da arttığına dikkati çeken Hasyıldırım, "Tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan ve bugün sayıları Türkiye genelinde bin 3'e ulaşan tüketici hakem heyetlerimize yapılan başvuru sayısı 2012 yılında 446 bin 54 iken 2013 yılında 833 bin 854 oldu. Türkiye genelinde tüketici hakem heyetlerimize yapılan başvuru sayısı 2014 yılında 5 milyon 445 bin 308'e ulaşmıştır" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber