Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 30 Ekim 2014 - 17:23 Yorum: 0

TÜMEXPO Sanayi ve Ticaret Fuarı (2)

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

TÜMEXPO Sanayi ve Ticaret Fuarı (2)

GAZİANTEP (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye'nin huzuruna kastedenler aslında bütün bölgenin huzuruna kastediyorlar" dedi.

Yılmaz, TÜMSİAD tarafından Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen "TÜMEXPO Sanayi ve Ticaret  Fuarı"nın açılışında, 2023'ün uzak bir hedef olmadığını belirtti.

Bir tek günü, bir tek dakikayı kaybetmeden 2023 hedeflerine ulaşmak için çalışmak gerektiğini kaydeden Yılmaz, "2023'te 2 trilyon dolarlık bir ekonomiyi, 500 milyar dolar ihracatı ve 200 milyar dolar da hizmet ihracatını hedefliyoruz" diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye'nin tüm alanlarda önemli hedefleri olduğunu vurguladı.

- "Türkiye'nin kıymetini bilmemiz lazım"

Türkiye'nin kritik bir noktada bulunduğunu ve yeni bir atılıma ihtiyaç duyduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Son 10-12 yılda bir atılım gerçekleştirdik. Türkiye içeride kabuk değiştirdi. Demokraside reformlar yaptı, ekonomide ciddi bir atılım yaptı. 3 bin 500 dolar olan kişi başı gelir, 10 bin 500 dolara geldi. İhracatta inşallah bu sene 160 milyar doları geçiyoruz, 36 milyar dolardan geldik. Milli gelirimiz 230 milyar dolardan 820 milyar dolara ulaştı. Bütün bunlar bizim bir atılım yaptığımızı gösteriyor, fakat bu yetmez. Rehavete kapılırsak, 'aman başardık' diye düşünürsek kaybederiz. Bölgenin istikrarı ve refahı için güçlü bir Türkiye'ye ihtiyaç var. Türkiye'nin huzuruna kastedenler aslında bütün bölgenin huzuruna kastediyorlar. İstikrarlı ve güçlü bir Türkiye, bütün bu bölgenin istikrarı ve refahı için lazım. Dolayısıyla Türkiye'nin kıymetini bilmemiz ve daha üst noktalara el birliğiyle taşımamız lazım. Bunun için ikinci bir reform dönemine ihtiyacımız var, ikinci bir sıçramaya ve atılıma ihtiyacımız var."

Yılmaz, 25 kritik alanda yol haritası belirlemeye çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'nin 2015-2019 dönemini çok iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Bunlar Türkiye'nin altın yıllarıdır. Bu Türkiye için bir fırsat penceresidir. Bu dönemde hiç bir seçim yok. Sadece 2015'te bir genel seçim var. Bu dönemi çok verimli değerlendirmemiz lazım. 2019'dan 2023'e kadar yine aynı şekilde. Bunu yaptığımız taktirde 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin katma değeri yüksek bir sanayiye geçmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, bunun da yolunun sanayinin daha fazla kilogramdan ziyade daha yüksek katma değer üretmesiyle mümkün olduğunu vurguladı.

Enerji verimliliğinin önemine de değinen Yılmaz, "Enerjiyi daha verimli kullandığımız zaman ithalat faturası ve cari açık düşüyor" dedi.

İhracatta pazar ve ürün çeşitliliğine gidilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, Türkiye'nin Avrasya'nın üretim üssü olmayı hedeflediğini aktardı.

Yılmaz, ciddi bir alıcı olan devletin bu alım gücünü yurt içi üretim ve yurt içi araştırma için kullanmak istediklerini kaydetti.

Bölgesinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Gaziantep'in bu yıl için 7 milyar dolar ihracat hedeflediğini aktaran Yılmaz, 1980'de Türkiye'nin toplam ihracatının 3 milyar doları bulmadığını bildirdi.

Ortadoğu'nun üretim merkezi konumundaki Gaziantep'e yapılan kamu yatırımlarında da son yıllarda artış sağlandığını kaydeden Yılmaz, en fazla kaynağın eğitime ayrıldığını vurguladı.

Yaptıkları çalışmalarla Gaziantep'in geleceğini planladıklarına dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çalışmalarımıza son dönemlerde Cazibe Merkezleri Programı'nı da kattık. Lisanslı depoculuk, lojistik köy gibi konularda fizibilite çalışmalarına başlıyoruz. Ayrıca sosyal boyuta da önem veriyoruz. Gaziantep'te SODES programı kapsamında 482 projeye destek olduk. Bu projelere 54 milyon 500 bin lira para harcadık. SUKAP dediğimiz Su Kanalizasyon Alt Yapı Programı kapsamında da 12 belediyemizin 16 projesine destek verdik. Bunun da toplam tutarı 43 milyon 400 bin lira oldu."

(Bitti)

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber