Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 19 Nisan 2016 - 15:25 Yorum: 0

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Artıran Yöntemler

Op. Dr. Alper Şişmanoğlu, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntem hakkında bilgi verdi.
Kı..

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Artıran Yöntemler

İSTANBUL (İHA) Op. Dr. Alper Şişmanoğlu, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntem hakkında bilgi verdi.
Kısırlık tedavilerinden tüp bebek yönteminde başarılı netice elde edilebildiği gibi başarısız neticelerle de karşılaşıldığını belirten Şişmanoğlu, “Tüp bebek tedavisinin hedefi canlı doğumun gerçekleşmesidir. Bu hedef doğrultusunda tüp bebek tedavisinin başarısı önünde engel teşkil eden faktörlere çözüm bulmak adına araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran pek çok yöntem ortaya çıkmıştır. Tüp bebek tedavisinde geliştirilen bu yöntemler sayesinde elde edilen gebelik oranı artmaktadır” dedi.
Şişmanoğlu; tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran pek çok yöntem uygulandığını belirterek bu yöntem hakkında bilgi verdi. Şişmanoğlu’nun verdiği bilgiye göre bu yöntemler şöyle:
"Histeroskopi ve histeroskopik endometrial uyarma:
Kamera vasıtasıyla rahim içinde sorunları saptamak ve anında tedavi edebilmek adına histeroskopi yöntemine başvurulmaktadır. Histeroskopi yönteminde; embriyo transferinin başarılı neticelenmesi sağlanmak için endometriumu uyarmak adına rahim içi dokusuna az miktarda hasar verilmektedir. Bu işlemin herhangi bir zararı yoktur. Ayrıca genel anestezi yapılmasını gerektirmeyen hafif sedasyon altında uygulanabilen ağrısız bir yöntemdir.
Embriyoscope:
Rahmi taklit etme hedefi ile üretilen inkübatör isimli cihazların içerisinde büyütülür. Embriyoların gelişimini izlemek için ayrıca gebeliğin gerçekleşme başarısını arttıracak kaliteli embriyoyu seçmek için embriyolar her gün bu inkübatörden alınır ve mikroskop altında incelenir. Bu işlemin embriyoların dış ortamda kontrolleri esnasında zarar görmesi gibi nadir rastlanan riskleri bulunmaktadır. Bu risklerden kaçınmak için embriyoscop yani embriyoları 24 saat kamera ile gözlem altında tutulan inkübatörler geliştirilmiştir. Bu sayede embriyonun gelişimini izlemek için inkübatörün dışına çıkarılmasına gerek kalmamaktadır.
Asisted Hatching (AHA):
Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olanlara, 35 yaş üzerinde ve FSH değeri yüksek olan kadınlara ve etrafındaki koruyucu zar kalın olan embriyolara uygulanan AHA yani asisted hatching; embriyo transferi işlemi öncesi embriyonun implantasyonunu kolaylaştırmak için embriyo etrafındaki zar inceltilmesi ya da açılması adına uygulanan yöntemdir. Bu uygulama sayesinde embriyonun rahim duvarına tutunması kolaylaştırılmaktadır.
Rahim içi doku kültürü (Endometrial ko-kültür)
Gelişen embriyoları; rahimden alınan hücrelerden oluşan kültür ortamlarında yaşatmayı hedefleyen yöntem endometrial ko-kültür (rahim içi doku kültürü) işlemidir. Yapay rahim olarak da adlandırılan bu işlemdeki doku örneği adet döngüsünün 21. günü endometriumdan bir kanül vasıtasıyla alınır, dondurularak stoklanır veya hemen kullanılması için kültüre edilir.
Blastokist kültürü:
Embriyonun transfer işlemi öncesinde embriyonun ömrünün uzatılması adına uygulanan bir işlemdir.
Salfenjektomi:
Dış gebeliklerde, kronik boru iltihabı, fallop borularının içinin sıvı ile dolarak kistleşmesi gibi sağlık sorunlarında veya dölyatağı borusunu etkileyen hastalık söz konusu olduğunda tedavi amaçlı olarak laparoskopi yöntemi ile uygulanan salpinjektomi işlemi yatış gerektirmeyen ve günübirlik yapılan cerrahi uygulamadır.
Preimplantasyon Genetik Tanı:
Embriyoların uterusa yerleştirilmesi öncesinde olası kromozom anomalilerinin değerlendirilmesi açısından başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntem iki şekilde gerçekleşir. Biri FİSH yöntemi diğeri de aCGH yöntemidir. Bu yöntem ile bazı genetik geçişli hastalıklar da taranıp sağlıklı embriyonun seçilmesi ve bu şekilde hastalıktan arınmış embriyonun anne rahmine yerleştirilmesini sağlanır."
Şişmanoğlu’nun verdiği bilgiye göre diğer yöntemler şöyle:
"Gebelik aşısı:
Rahim içi zarını uyararak embriyonun daha iyi tutunmasını sağlamak amaçlı yapılan gebelik aşısı; embriyo transferi yapılacağı gün ya da 1 önceki gün enjekte edilir.
Doğal siklüs ve mini IVF
Kötü yumurtalık haznesine sahip olan ve standart tüp bebek tedavilerinde uygulanan ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda doğal siklus; yine over rezervi az ve 40 yaş üstü hastalar için de
Mini IVF tedavisinde ICSI-mikroenjeksiyon yapılması alternatif yöntemler arasında yer almaktadır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber