Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 24 Haziran 2016 - 14:13 Yorum: 0

Tüp Bebek Tedavisindeki 5 Önemli Basamak

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, tüp bebek tedavisinin, çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmayan anne ve...

Tüp Bebek Tedavisindeki 5 Önemli Basamak

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, tüp bebek tedavisinin, çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmayan anne ve baba adaylarına tıbbi yöntemlerle yardımcı olarak çocuk sahibi olmalarını amaçlayan bir yardımcı üreme yöntemi olduğunu belirterek bu yöntemde 5 önemli basamak bulunduğunu söyledi.

Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, yaptığı açıklamada, yumurta gelişiminden embriyo transferine kadar 5 basamak gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yumurta gelişiminin uyarılması ve takibi uygun doz ve kalitede ilaç seçimini takiben adet döneminin 2. gününde ilaç tedavisine başlanır. Seçilen protokole göre farklı tür ilaçlar ve farklı uygulamalar hastaya göre biçimlendirilerek yapılır. Hasta yumurta gelişiminin takibi için belirli zamanlarda muayene edilir. Hastanın bazı hormon seviyeleri ve ultrasonografi takibiyle yumurta gelişimi izlenir. Yumurtaların toplanması Yumurtalar geliştirildikten sonra yumurtaların son olgunlaşmasını sağlayan enjeksiyondan yaklaşık 36 saat sonra yapılır. Anestezi altında ultrasonografi eşliğinde oluşturulmuş olan yumurtaların toplanması işlemidir. Sperm elde edilmesi: Erkekten mastürbasyon veya gereğine göre çeşitli operatif yollarla sperm elde edilmesidir. Sperm ve yumurtanın uygun çevrede bir araya getirilmesi (IVF) veya günümüzde hemen tamamen uygulanan spermin yumurta içine enjeksiyonu(ICSI): Yumurta ile sperm biraraya getirildikten sonra döllenme ve hücre bölünmesinin gerçekleşmesi monitörize edilir. Bölünme görüldükten sonra fertilize yumurta artık embriyo olarak adlandırılır. Oluşturulan embriyoların rahim içine verilmesi: Oluşturulan embriyolar kalitesi görünümü ve klinik tutuma göre genellikle yumurta toplandıktan sonra 3. veya 5. günde rahim içine verilir. Bu aşama çoğu hastada ağrısızdır. Bazen hafif kramplar görülebilir."

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, tüp bebek işlemi sonrası olası şikayetleri ise şöyle aktardı; "İşlem sonrası hafif kanlı veya şeffaf vajinal akıntı görülebilir. Hafif kramp, hafif şişkinlik, kabızlık, göğüslerde hassasiyet. Hekiminize başvurmanızı gerektiren işaretler: Ağır vajinal kanama Şiddetli kasık ağrısı Kanlı idrar 38 °C üzerinde ateş."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
ÇOK OKUNANLAR
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber