Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 13 Mart 2015 - 09:18 Yorum: 0

Turizmde Rusya pazarı uyarısı

TÜROFED tarafından hazırlanan 2015 Turizm Raporu'na göre, Rusya pazarının bu yıl yüzde 25-30 daralacağı tahmin ediliyor

Turizmde Rusya pazarı uyarısı

ANTALYA (AA) - Turizmde Rusya pazarının yaklaşık yüzde 25-30 daralmasının yıllık yaklaşık 2 milyar liralık kayıp anlamına geldiği, yan sektör ile birlikte kaybın 4,5 milyar dolara kadar ulaşabileceği bildirildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan 2015 Turizm Raporu'na göre, geçen yıl Türkiye'yi en fazla ziyaret eden ülkeler sıralamasında her zamanki gibi ilk sırayı Almanya, ikinci sırayı Rusya aldı. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 artarak 4,4 milyon kişi oldu.

Rusya Federasyonu, Türkiye'nin özellikle de Antalya bölgesinin sadece geçen yıl değil, son 10 yıldaki en önemli pazarlarından biri haline geldi.

Rapora göre, Rusya'da 2014 yılı eylül ayında başlayan ve etkisi devam eden yüzde 100'e yakın devalüasyon ülkede ekonomik anlamda bir panik havası oluşturmaya başladı, bu durum Rus halkının seyahatten vazgeçmelerine neden oldu.

Rus Rublesi'nin ABD Doları karşısındaki kaybının devam etmesinin Rus vatandaşların seyahat planlarını etkileyeceği ve Rusya'dan Türkiye'den gelecek turist sayısında yüzde 25-30 (yaklaşık 1,5 milyon kişi) bir azalmaya neden olacağı tahmin ediliyor.

Raporda, bu düzeydeki bir daralmanın da yaklaşık 2 milyar liralık kayıp anlamına geldiği, yan sektörlerin etkileneceği varsayımıyla kaybın 4,5 milyar dolar düzeyine ulaşabileceği vurgulandı.

- Alternatif pazarlar

Raporda, Rusya pazarından kaynaklanabilecek olumsuzlukların azaltılması için yeni pazar arayışlarının hızlandırılması gerektiği bildirildi.

Uzakdoğu ve Afrika'da yeni pazar bulmanın zor olduğu ifade edilen raporda, şu önerilere yer verildi:

"En azından İsrail'le ilişkilerin düzelmesi, İran pazarına yapılacak yoğun tanıtım ve reklam çalışmaları sayesinde Rusya pazarındaki kayıplar nispeten telafi edilebilir. Hindistan ve Çin pazarında daha agresif pazarlama çalışmasıyla bu pazarı genişletmek, Brezilya ve Arjantin bölgesinde tanıtımı yoğunlaştırmak, ayrıca yıllarca ihmal edilen iç pazara yoğunluk vermek de bu bağlamda önemlidir. İkincisi de hükümetin turizm sektörüne yönelik vereceği teşvikler, destekler, fiyat indirimleri ve promosyonlarla bu sene en az kayıpla atlatılabilir."

Raporda, rusya pazarında meydana gelen daralmanın Almanya pazarında da yaşanmaması için proaktif bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği vurgulandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber