Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Aralık 2017 - 11:28 Yorum: 0

Turizme can suyu: "Kemeraltı Başdurak"

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Kemeraltı Çarşısında bulunan tarihi Başdurak Camiini 1 milyon 350 bin liralık maliyetle restore etti, 28 dükkan turistik el...

Turizme can suyu: 'Kemeraltı Başdurak'

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Kemeraltı Çarşısında bulunan tarihi Başdurak Camiini 1 milyon 350 bin liralık maliyetle restore etti, 28 dükkan turistik el sanatları ürünlerini satışa sunmaya başladı. Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısını gezen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Umuyoruz ki İzmir, geçmişindeki "turizm kenti İzmir" sıfatına daha uygun hale gelecek" dedi.

İzmir Ticaret Odası, 17 Ekim 2016 yılında restorasyon çalışmalarına başladığı Başdurak Camiini tamamladı ve Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı çatısı altında 28 dükkanda turistik el sanatları ürünleri satışa sunulmaya başlandı. Caminin tüm bölgeleri restore edilirken, çarşı içerisinde 28 dükkanda çömlek, çini, seramik, minyatür, tezhip, keçe, el halısı ve hat sanatı ürünleri ile İzmir boyozu ve Osmanlı şerbeti satılıyor. İZTO İnşaat Komitesi üyeleri ile çarşıyı gezen ve esnafla tek tek sohbet eden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, restorasyon çalışmalarını ve turizmle ilgili planları anlattı.

"Camilerimizin etrafının işgal ediliyordu"

Kemeraltı'nın, ülkemizin en büyük açık alışveriş merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kemeraltı, bize kalan çok önemli bir miras ama biz İzmirliler olarak bu mirası maalesef çok kötü kullanıyoruz. İzmir Ticaret Odası olarak 1992 yılından başlayarak Kemeraltı ile ilgili çok önemli şeyler yaptık. Kemeraltı Festivali düzenledik, düzgün olmayan yerlere el attık. Bizi en çok üzen, camilerimizin etrafının işgal edilmesi ve turist geldiği zaman gösterecek bir cami bulamamak oldu. Biz 2012'de Salepçioğlu Camiini 2 milyon liralık katkı ile düzgün bir hale getirdik. Her şeyini yeniledik. Sonra da Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün de katkısı ile Başdurak Camiini ele aldık. Bu cami daha önce hiç görünmüyordu. Biz burayı restore etmeye başladıktan sonra etraftakiler "burada cami varmış" demeye başladı. 17 Ekim 2016 tarihinde buraya başladık. Tarihi değeri ortaya çıkardık, içerisi ve dışarısı dahil camiyi yeniledik."

El işi olmayan ürünler satılmıyor

Başdurak Camiini de kapsayan Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısını marka yer haline getirmek istediklerini kaydeden Demirtaş, "Aynı zamanda urist geldiği zaman dış ülkelerde üretilmemiş hediyelik eşya alabileceği bir çarşı olsun istedik. O nedenle de "Başdurak Kemeraltı" markasını oluşturduk. Burada harika el işi ürünler var. İzmirlilerin dahi İzmir'i temsil eden hediyelik eşya alacağı tek adres burası oldu. Burada el işi olmayan hiçbir ürünü sattırmıyoruz. Yabancı hiçbir şeyi sattırmıyoruz ve bunu da kontrol altında tutuyoruz. Umuyorum ki gelen turistler İzmir'den önemli hatıralar alarak dönerler" ifadelerini kullandı.

Turizm atağı

Kruvaziyerlerin artık İzmir'e gelmediğini hatırlatan Demirtaş, "Kruvaziyerler gelseydi burası her kurvaziyer geldiğinde dolup taşacak bir çarşı haline gelecekti. İstanbul'da bir Mısır Çarşısı var, burada da Başdurak var. Bu sokakta bulamayacağınız hiçbir şey yok ama biraz düzenlenmesi gerek. Belli bölümlerinin üzeri kapatılarak kapalı çarşı haline getirilmesi gerekiyor ki dükkanlar da çekidüzen verebilsinler. Burası uygun bir nokta aslında. Buraya balık restoranlar da yapılacak ve burası 24.00'a kadar yaşayacak bir mekan haline gelecek. Bu dükkanların açık kalması için de müşteri gelmesi gerekiyor. Kurvaziyerler İzmir'e gelmiyor. Çin ve Rusya en büyük pazar. 2018 yılı Çin'de Türkiye yılı. Türkiye'ye asgari 1 milyon Çinlinin geleceği tahmin ediliyor. Biz bu 1 milyon Çinli turistin 250 binini İzmir'e çekmek istiyoruz. Bunun için de bir medya şirketi ile anlaşma yaptık. Ajans, sosyal medyada Çin'de sürekli İzmir tanıtımını yapıyor. Bunun etkilerinin de olumlu sonuç vereceğini düşünüyoruz. Tabii ki sadece Çin ve Rusya değil, dünyanın her yerinden turist bekliyoruz. Umuyoruz ki İzmir, geçmişindeki "turizm kenti İzmir" sıfatına daha uygun hale gelecek" diye konuştu.

Demirtaş, Kemeraltı'nda çok sayıda cami olduğunu vurgulayarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile bir cami daha seçerek onu da İzmir'e kazandıracaklarının müjdesini verdi.

Turizme can suyu: "Kemeraltı Başdurak"

Turizme can suyu: "Kemeraltı Başdurak"

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber