Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 16 Mart 2017 - 16:33 Yorum: 0

Türk aile şirketleri için başarının sırrı araştırıldı

Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen PwC Küresel Aile Şirketleri Araştırması sonuçları açıklandı.

Türk aile şirketleri için başarının sırrı araştırıldı

Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen PwC Küresel Aile Şirketleri Araştırması sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre; Türkiye'deki aile şirketlerinin yüzde 71'inin satışları geçtiğimiz yıl artarken yüzde 89'u önümüzdeki dönemde yavaş da olsa büyüme öngörüyor.

PwC tarafından gerçekleştirilen 2016 Küresel Aile Şirketleri Araştırması'nın dünya geneline ve Türkiye'ye ilişkin sonuçları PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın ve PwC Küresel Aile Şirketleri Lideri Peter Bartels'ın da katıldığı etkinlik ile kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan PwC Türkiye Başkanı Yalçın, "Yılbaşında açıkladığımız 20. PwC Küresel CEO Araştırması'nın da gösterdiği gibi, dünya ekonomisinin geleceğine yönelik endişelerin yükseldiği ve sermayenin çok daha ihtiyatlı hareket etmeye başladığı bir dönemde Türkiye açısından boşa geçirecek tek bir saniyemiz bile yok. Jeopolitik riskler ve dünya ekonomisindeki yavaşlığa rağmen, geçtiğimiz günlerde açıkladığımız PwC'nin "World in 2050" raporunda görülen mükemmel potansiyele erişebilmek ve Türkiye'nin yakalaması muhtemel bu hedeflere ulaşabilmesi için koşması gerek. Bu hedef için içlerindeki dinamizm ve yatırımcı özellikleri ile bu coğrafyada fark yaratan aile şirketlerimizde büyüme, markalaşma ve endüstriyel yatırım hedeflerine yönelik olarak çok sıkı çalışmalı ve büyük adımlar atmalıyız. Atılacak bu adımlarda Türkiye'deki aile şirketleri en büyük paya sahip olacak. Bu çabayı gelecek kuşaklara borçluyuz" dedi.

Toplantıda araştırmanın küresel sonuçlarına değinen PwC Küresel Aile Şirketleri Lideri Peter Bartels ise değerlendirmesinde, "Dünyanın her yerindeki aile şirketlerinin büyük çoğunluğu dijital değişim karşısında savunmasız olduğuna inanmıyor ve pek çoğu dijital dünyaya uyumlu bir stratejiye sahip olduklarını belirtiyor. Bizim deneyimimiz, dijitalleşmenin etkisini küçümsediklerini gösteriyor. Deneyimlerimize göre gelecek nesli dinlemek ve dijital dönüşümü sağlayan aracılar olmalarını sağlamak çok yararlı. Gelecek nesil aile şirketlerinin geleceğini inşa ederken önemli bir rol oynayacak" diye konuştu.

Profesyonelleşme ihtiyacı gündemde

Araştırmanın Türkiye sonuçları ise PwC Türkiye Aile Şirketleri Hizmetlerinden Sorumlu Şirket Ortağı Mehmet Karakurt ile Aile Şirketi Hizmetleri Şirket Ortaklarından Burcu Canpolat ve Oktay Aktolun tarafından paylaşıldı.

Mehmet Karakurt araştırma sonuçları hakkında şunları söyledi: "Türkiye sonuçlarını açıkladığımız bir önceki araştırmamızda aile şirketlerinin karşılaştığı zorluklar arasında çalışanların sahip olduğu beceriler, ölçek ve halefiyet gibi günlük faaliyetlere ilişkin konular ön plana çıkmıştı. Bu konular geçerliliğini korurken profesyonelleşme ihtiyacı artık aile şirketlerinin gündeminde daha fazla yer tutuyor. Hem aile hem de şirket içinde süreçleri daha net hale getirme ve sağlam bir yönetişim planı uygulama konusunda önemli adımlar atılmış olsa da daha köklü bir değişim ihtiyacı söz konusu. Aile şirketleri artık "kısa vadeli yaklaşımdan, orta vadeli ve stratejik bir yaklaşıma geçiş" yapmayı arzu ediyor. Bunu yaparken de kalbinin sesine kulak verirken aklın yolunda bir yolculuğa çıkabilmek Türk aile şirketleri için en sağlıklısı".

Türkiye'de öne çıkan sonuçlar

PwC'nin bu yılki araştırmasında Türk şirketleri açısından öne çıkan temel bulgulardan bazıları şöyle:

Türkiye'deki aile şirketlerinin performansları geçtiğimiz mali yılda daha önceki araştırmamıza göre düşüş göstermiş olmakla birlikte, geçtiğimiz yıl yüzde 71'inin satışları arttı, yüzde 15'inin satışları ise azaldı. Tüm dünyada, aile şirketlerinin yüzde 64'ü büyüdü, yüzde 20'si ise küçüldü.

Çok önemli bir nokta, Türkiye'deki aile şirketlerinin yüzde 89'u gelecekle ilgili temkinli, ancak iyimser: yüzde 89'u büyümeyi, yüzde 6'sı ise hızlı ve agresif bir şekilde büyümeyi bekliyor (tüm dünyada aile şirketlerinin yüzde 85'i büyümeyi, yüzde 15'i ise hızla büyümeyi bekliyor).

Türkiye'de yüzde 10 ve üzerinde ki bu oranlarda büyümeyi bekleyen aile şirketlerinin yüzde 65'i büyümeyi desteklemek için dış finansman kullanacak. Bunun yanında, yüzde 85'i öz sermayesinden yararlanacak (küresel ortalamanın üzerinde). Büyüme aslen, mevcut pazarlardaki temel faaliyetleri arttırarak ve yeni pazarlara yayılarak gerçekleştirilecek. Uluslararası satışlar şu anda Türkiye'deki aile şirketlerinin cirolarının yüzde 36'sını oluşturuyor ve beş yıl içinde yüzde 44'e çıkması bekleniyor.

Türk aile şirketlerinin yüzde 54'ü henüz halefiyet planlarını yapmış değil. Bu oran küresel seviyede yüzde 43. Türkiye'de araştırmamıza katılanların yüzde 83'ü (küresel düzeyde yüzde 77) ekonomiye istikrar getirdiklerini, yüzde 82'si (küresel düzeyde yüzde 74) çalışanlarını diğer şirketlere göre daha fazla düşündüklerini ve yüzde 67'si (küresel düzeyde yüzde 72) başarıyı kar ve büyümenin ötesinde kavramlar ile tanımladıklarını belirtiyor. Ayrıca, yüzde 45'i (küresel düzeyde yüzde 55) karar verirken uzun vadeli düşündüklerini, yüzde 57'si (küresel düzeyde yüzde 71) ise diğer şirketlere göre daha hızlı karar aldıklarını belirtiyor. Birçok katılımcı, aile şirketlerinin doğrudan iletişim ve girişimci ruh gibi avantajlara da sahip olduğunu belirtiyor.

Önümüzdeki 12 ay içinde Türkiye'deki aile şirketlerinin gündemindeki en önemli konu piyasa koşulları (açık ara en önemli konu) ve döviz kurları olacak. Önümüzdeki beş yılda ortaya çıkacak en önemli zorluklar yukarıdakilerin yanı sıra, maliyetleri düşürmek, inovasyon ve rekabet olacak. Araştırmaya katılan gerek Türk gerekse de küresel aile şirketlerinin dörtte üçü inovasyonun ya önemli ya da çok önemli olduğunu ve yüzde 54'ü sürekli inovatif olma gerekliliğinin önümüzdeki beş yıl boyunca karşılaşacakları en büyük zorluk olacağını düşünüyor. Katılımcıların önümüzdeki beş yıl içindeki kişisel ve profesyonel hedefleri ise; şirketin geleceğini garanti altına almak, sürdürülebilir olmak, karlılığı arttırmak ve yeniliklere uyum sağlayabilmek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber