Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 19 Ekim 2014 - 11:33 Yorum: 0

Türk çiftçisi traktörde güç ve konfor arıyor

Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir: "6 yıl önce Türkiye'de kullanılan traktörlerin gücü ortalama 50 beygirdi, şu anda 65 beygiri geçti, 70 beygire gidiyor"

Türk çiftçisi traktörde güç ve konfor arıyor

BURSA (AA) - HALUK YÜKSEL - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teşvik ve desteğiyle arazi ölçekleri giderek büyüyen Türk çiftçisi, kullandığı traktörde güç ve konfor aramaya başladı.

Türkiye'de kullanılan traktörlerin gücünün son 6 yılda ortalama 50 beygirden 65 beygire çıktığı ve 70 beygire doğru gittiği, çiftçilerin ayrıca çift çeker traktörleri tercih ettiği bildirildi.

Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 10 yılda modern tarım uygulamaları ve devlet desteklemeleri konusunda çok ciddi yol alındığını, bu çerçevede Türk çiftçisinin teknolojiye önem verdiğini ve modern üretim tekniklerini kullanmaya başladığını söyledi. 

Özdemir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "toplulaştırma ya da konsolidasyon" şeklinde adlandırılan politikalarla tarım arazisi ölçeklerinin büyümesini teşvik ettiğini belirterek, Türkiye'de şu anda arazi ölçeklerinin büyüdüğünü, dolayısıyla güçlü traktör, modern ekipman ihtiyacının arttığını belirtti.  

- "Her gelen çift çeker traktör istiyor"

Çiftçilerin de artık kişi başına düşen ortalama 60 dekar araziyle bir yere gidilemeyeceğini, ölçek ekonomisinden faydalanılması gerektiğini gördüğünü ifade eden Özdemir, tüm bu gelişmelerin Türkiye'de kullanılan traktörlerin ortalama beygir gücünü artırdığını bildirdi.

Özdemir, güçlü traktör talebine dikkati çekerek, "6 yıl önce Türkiye'de kullanılan traktörlerin gücü ortalama 50 beygirdi, şu anda 65 beygiri geçti, 70 beygire gidiyor. Sadece ortalama beygir gücü mü artıyor. Hayır. Şu anda çift çeker oranı da artıyor. Biz eskiden çift çekeri zor satardık. Şimdi bakıyorum, her gelen çift çeker istiyor. Niye? Çünkü çift çekerin faydasını anladı çiftçi. 'Çift çeker' demek, 'daha iyi tarla tutuşu, daha iyi çekiş' demek, daha az yakıt sarfiyatı demek" diye konuştu.  

- "Kabinli traktör kullanım oranı artıyor"

Türk tarımının en önemli konusunun verimlilik olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Arazi toplulaştırması var, toprağın bölünmesi engellenmeye çalışılıyor. Bir taraftan engellenmeye bir taraftan da büyütülmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bütün bunların traktörlerin beygir gücünün büyümesinde etkisi var. Sadece beygir gücü de değil, çift çeker oranı çok önemli, çünkü doğrudan verimliliği etkiliyor. Çiftçinin en çok şikayet ettiği konu; birinci girdisi olan yakıttır, mazottur. Mazottan şikayet eder. Çiftçinin üretim maliyetlerini düşürmesi için daha az yakıt yakan traktörler kullanması gerekiyor. O yüzden çift çeker oranı da artıyor. Bir de orta, büyük ölçekli çiftçiler 50 beygir gücünde 3 traktör kullanacağına 150 beygirlik tek traktör, 3 operatör yerine tek operatör kullanıp aynı işi görmeyi tercih ediyor. Daha az zamanda daha az maliyetle daha çok iş yapıyor. Hem yakıt sarfiyatından hem de operatörden tasarruf ediyor. Türk çiftçisi artık güce, konfora, hıza, üretim maliyetlerine bakıyor. Radyal lastik, kabinli traktör kullanım oranı artıyor." 

Özdemir, ayrıca ekim ve gübreleme gibi farklı işlerin, tek işlemde yapılabildiği traktörlere de ilgi olduğunu belirterek, Türk çiftçisinde traktör ve ekipman konusunda çok büyük bir bilinçlenme olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber