Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Kültür 17 Aralık 2014 - 13:03 Yorum: 0

Türk dünyasının ortak tarih kitabı hazır

Türk Konseyi Genel Sekreteri Hasanov, konseye üye ülkelerin tamamında okutulacak ortak tarih kitabının taslağının ''olur'' aldığını belirtti.

Türk dünyasının ortak tarih kitabı hazır

Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, konseye üye devletlerin tamamında okutulacak beraber tarih kitabının taslağının ''olur'' aldığını belirterek, 'Mayıs ayında bakanlar, kitabın son durumunu onaylayacak. Devlet başkanlarının ve meclislerin onayından sonra, kitabın 2016 öğretim yılında 8. sınıflarda okutulmaya başlanacağını öngörüyoruz' dedi.

Tam adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, 1992 yılından itibaren düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvelerinin ürünü şekilde 2009'da Nahçıvan'da imzalanan anlaşmayla kuruldu. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan oluşan konseyin planlarında Türkmenistan da rol alıyor. 

Konseyin yeni umumi sekreteri Azerbaycanlı diplomat Ramil Hasanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'da Nahçıvan'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede Türk devletlerinin tarihte ilk kez bir araya gelerek Türk birliğini, Türk Konseyi ismi altında kurduklarını anlattı.

Türk Konseyi'nin kurulması yönündeki teklifin sahibinin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev bulunduğu bilgisini sağlayan Hasanov, zamanın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da teklife destek verdiğini vurguladı.

Türk Konseyi'nin üyeleri içerisinde askeri saha dışındaki bütün bölgelerde işbirliğini öngören bir uluslararası müessese olduğunu belirten Hasanov, konseyin 4 aza devleti Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler benzeri daha geniş uluslararası platformlarda temsil edebildiğini kaydetti.

Konseyin, etkinlik gösterdiği işbirliği alanları itibarı ile üyelerinin gelecekte Avrupa Birliği'ne aynı bir entegrasyonuna açık olduğunu anlatım eden Hasanov, lakin bunun uzun yıllar alacak bir süreç olduğunu dile getirdi.

 

- 'Turancılık' yakıştırması

Hasanov, Türk Konseyi'nin süre vakit bir STK benzeri algılandığını lakin bunun hata bir algı olduğuna işaret ederek, 'Biz sivil inisiyatif değiliz. Bunun, iyi anlaşılması lazım. Konseyde vazife oluşturan 17 diplomat, 4 aza ülkenin 10 bakanlığı içerisinde koordinasyonu sağlıyor. Ben de genel sekreter olarak devlet başkanlarına karşı sorumluyum' diye konuştu.

Konseyle ilgili bir öteki hata algının da 'Turancılık, ırkçılık, kafatasçılık' benzeri yakıştırmalarda kendini gösterdiğine dikkati çeken Hasanov, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Temel prensibimiz 'Herkese saygılıyız, herkesten de saygı bekliyoruz.' Türk Konseyi'nin  maksadı dalında barışa, istikrara, ekonomik refaha, toleransa, halkların yakınlaşmasına yardım sağlamak. Din, dil, soy farkı bizim için yok, insanlık ve insan değerleri var, 4 kardeş devletin beraber çalışmasının başka ülkelere, bölgelere zararları değil, katkıları ve faydaları vardır.'

- 'Macaristan da aza olabilir'

Konseye tam üyelik için esas şartın, aza olmak dileyen devlette resmi dillerden en az birinin Türkçe olması olduğunu belirten Hasanov, 'Ancak konuk ve gözlemci aza statüleri de bulunuyor. Bölgeden ve ya bölge dışından ülkeler de bu statüleri kazanarak bizimle işbirliğine gidebilirler' dedi.

Konseyin potansiyel tam üyelerinden birinin Macaristan olduğuna yer veren Hasanov, bu ülkenin kökeninin Avrupa Hun Devleti ve Macarca'nın Altay lisan ailesine mensup olduğunu söyledi.

Macaristan'ın yakın sürede Türk Konseyi'nin bir alt kuruluşu bulunan Türk Parlamenter Assemblesi'ne (TÜRKPA) gözlemci aza kabul edildiğini anımsatan Hasanov, bununla beraber Macar Bilimler Akademisi ile gene konseyin bir öteki alt kuruluşu bulunan Astana merkezli Türk Akademisi içerisinde iyi birliktelikler bulunduğunu kaydetti.

 

- 'Ortak tarih kitabı hazır'

Konsey çalışmalarının ekonomi, sanayi, ulaştırma, kalkınma, ulusal eğitim, gençlik ve spor, kültür, enformasyon teknolojileri ve gümrük benzeri bölgelerde yoğunlaştığını ifade eden Genel Sekreter Hasanov, konseyin işbirliği çalışmalarının en çarpıcı örneklerinden birinin aza devletlerin tamamında okutulacak beraber tarihsel kitabı olduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği'nde aza devletlerin kendi tarihlerinin yanı paradigma Avrupa tarihini de okuduğuna değinen Hasanov, şöyle konuştu:

'Türk Akademisi, 15. yüzyıla kadar gelen beraber tarih kitabının taslağını 26 Kasım'da Bakü'de aza devletlerin ulusal eğitim bakanlarına sundu ve bakanların olurunu aldı. Mayıs ayında bakanlar kitabın son durumunu onaylayacak. Devlet başkanlarının ve meclislerin onayından sonra, kitabın 2016 öğretim yılında 8. sınıflarda okutulmaya başlanacağını öngörüyoruz.'

 

- 'İlk diaspora merkezi, Kiev'de 24 Aralık'ta açılacak'

Hasanov, konseyin öteki bir çalışmasının 'Kardeş Limanlar' projesi olduğunu anlatım ederek, 'Hazar'da Türkmenbaşı ve Aktau limanlarından Bakü'ye istikbal mallar demiryoluyla Samsun limanına ulaştırılacak. Samsun, dünyaya açılan kapımız olacak' dedi.

Konseyin Fransa'nın Paris, Almanya'nın Berlin, ABD'nin Washington ve Ukrayna'nın Kiev kentlerinde aza devletlerin bu devletlerde yaşayan vatandaşları için diaspora merkezleri oluşturacağını ifade eden Hasanov, bu merkezlerden ilkinin açılışını Kiev'de 24 Aralık'ta yapacakları bilgisini verdi.

Diaspora merkezlerinin, konseye aza ülkeler için lobi çalışması yapıcak sivil nitelikte firmalar olacağını belirten Hasanov, konseyin buralara daha ziyade manevi destek vereceğini kaydetti. Hasanov, Türk Konseyi şekilde üyelerinin başka devletlerde yaşayan vatandaşlarının bulundukları ülkelerle entegrasyonunu teşvik edeceklerini vurguladı.

 

- 'Ortak televizyon kanalı 2 sene içerisinde yayında'

Türk Konseyi'nin aza devletlerin beraber televizyon kanalı kurması için de çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Hasanov, bunun 2 sene içerisinde yayına geçmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Hasanov, konseye aza devletlerin Avrupa Kalkınma Ajansı'na aynı yapıda bir beraber kazanç fonu kurma yönündeki çalışmaların da devam ettiğini, bunun 2016 yılında yaşama geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Türk Konseyi'nin en mühim projelerinden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun da 2015'te hizmete gireceğini anımsatan Hasanov, Gürcistan'ın başta bu projedeki rolü olmak üzere konsey ile enfazla işbirliğine giden yurt olduğunun altını çizdi.

 

- Erasmus'a karşılık Orhon

Türk Konseyi'nin Astana merkezli Türk Akademisi, Bakü merkezli TÜRKPA, Ankara merkezli Türksoy ve Bakü merkezli Türk Kültürü ve Miras Vakfı benzeri kuruluşları altında toplayan şemsiye bir müessese olduğunu dile getiren Hasanov, konseyin 17'si diplomat 22 benlik kadrosuyla yorucu lakin muvaffakiyetli bir hizmet verdiğini anlatım etti.

Üye devletlerin 15 üniversitesinin bir araya gelerek kurdukları üniversiteler arası birliğin Avrupa'daki Erasmus Değişim Programı'na benzeyen bir program hazırladığını belirten Hasanov, 'Buna Orhon Süreci adını verdik. Şu anda takribî 200 talebe programdan yararlanıyor. Ancak bu sayı hızla artacak, bununla beraber program öğretim üyesi değişimini kapsayacak biçimde genişletilecek' diye konuştu.

Hasanov, Orhon Süreci kapsamında aza ülkeler içerisinde diplomaların karşılıklı geçerliliğinin de sağlanacağını sözlerine ekledi.

 

- 'Ey Türk! Senin ilini ve töreni kim bozabilir'

Türk Konseyi Genel Sekreterliği İstanbul  Balmumcu'da bulunuyor. Binanın girişinde, Göktürk alfabesiyle yazılmış 'Ey Türk! Senin ilini ve töreni kim bozabilir' yazısı göze çarpıyor.

Kapıda Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan bayrakları dizili. Ülke bayraklarının tam ortasında da hepsinin karışımı gibi, rengini Kazakistan, güneş motifini Kırgızistan, hilalini Türkiye Cumhuriyeti ve sekiz köşeli yıldızını Azerbaycan bayraklarından saha Türk Konseyi bayrağı duruyor.

ETİKETLER: Türk , dünya , tarih , kitap
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber