Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 29 Ağustos 2016 - 18:33 Yorum: 0

Türk Enerji-Sen Başkanı Çevik’ten toplu sözleşme açıklaması

Türk Enerji-Sen Adıyaman Temsilcisi Ümit Çevik, toplu sözleşmenin üzerinden bir yıl geçtiğini ve ekonomik sorun yaşandığını kaydetti.

Türk Enerji-Sen Başkanı Çevik’ten toplu sözleşme açıklaması

Türk Enerji-Sen Adıyaman Temsilcisi Ümit Çevik, toplu sözleşmenin üzerinden bir yıl geçtiğini ve ekonomik sorun yaşandığını kaydetti.

Türk Enerji-Sen Adıyaman Temsilcisi Ümit Çevik, toplu sözleşme ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, sorumlu sendikacılık anlayışı ile toplu sözleşmeyi eleştirdiğini ifade etti.

Ümit çevik açıklamasında, "Toplu sözleşmeyi neresinden tutsak elimizde kalıyor. Sorumlu sendikacılık anlayışı gereği, ülkenin içinde bulunduğu bu dumanlı havada ekonomik gerçeklerin göz ardı edilerek kamu görevlilerine mağduriyet yaşatan oluşumların unutulmaması gerekiyor. Her ne kadar ülkemiz 15 Temmuz itibarı ile büyük bir siyasi badireyi savuşturmuş olsa da hayatın gerçeklerine dönme zamanı gelmiştir. Yaşadığımız sorunlar, ekonomik olumsuzlukların üstünün örtülmesi için gerekçe olmamalıdır. Araştırma Geliştirme Merkezimizin yaptığı bu çalışma, memurların toplu sözleşmenin imzalanmasından bugüne kadar geçen bir yıllık sürede ekonomik olarak hiçbir kazanım elde edemediğini açıkça ortaya koymuştur. Toplu sözleşme sistemine geçildiğinde memurların kazanımların artacağını ummuştuk ancak iş bilmez sendikalar nedeniyle, kazanımlarda dahi bir geriye gidiş yaşanmaktadır.

Ev ekonomisi, aile ekonomisi çok boyutlu ve çok yönlü bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırma Geliştirme Merkezimiz de kamu görevlilerinin ev ekonomilerini, gelirlerindeki ve giderlerindeki değişimleri bütün parametreleri göz önünde bulundurarak değerlendirmektedir. Buna göre memurların gider kalemlerinde yaşanan zamların yanında, son yıllarda vergi dilimlerindeki adaletsizlik de aile bütçesine ek bir yük getirmeye başlamıştır.

Bir taraftan genel enflasyon bir taraftan enflasyondan bağımsız bir şekilde sürekli artan mutfak masraflarına ek olarak her geçen yıl ağırlaşan vergi yükü de memurlarımızın bütçesinde oluşan kara deliğin başlıca sebeplerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla bir toplu sözleşme pazarlığı yapılırken, kamu görevlilerini temsil ettiğini iddia edenlerin mutlak surette memur maaşlarına etki eden değişkenleri göz önünde bulundurması ve buna göre karar vermesi gerekmektedir.

Toplu sözleşmenin üzerinden bir yıl geçti. Memurlar gerçeklerle yüzleştiler ve bu toplu sözleşmenin bir zafer değil memurlar ve emekliler için tam bir hezimet olduğunu yaşayarak gördüler. 2016 yılının bitmesine 4,5 ay daha var. Memurlarımızın kayıpları bu sürede daha da artacak ama asıl sorun 2017 yılında başlayacak. Kamu görevlilerine 2017 yılı için yüzde 3+4 zammın dışında hiçbir artış öngörülmedi.

Vergi dilimleri nedeniyle memurların aylık zararı ortalama 50 TL'yi buldu. Memur maaşlarını enflasyon yüzde 8,79, vergi ise yüzde 1,9 eritti. Son bir yılda gelir 296,62 lira, harcamalar 440,82 lira artış gösterdi. Memur maaşları zorunlu harcamalar karşısında yüzde 5,3 eridi. Sözde toplu sözleşme zaferi kağıt üzerinde kaldı, gerçekler memurun cebini yaktı" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber