Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 21 Eylül 2014 - 12:34 Yorum: 0

Türk hükümeti tüm doğru adımları attı

Frankfurt Finans Merkezi Başkanı Vath, Türkiye'deki kurumların uluslararası yatırım için tüm doğru adımları attığını söyledi.

Türk hükümeti tüm doğru adımları attı

Frankfurt Finans Merkezi Başkanı Hubertus Vath, Türkiye'deki kurumların uluslararası kazanç için tüm doğru adımları attığını belirterek, 'Ancak basit bir vaziyet değil, Türkiye karışık bir bölgede bulunuyor, fakat geçmişte yaptığı bu şeklinde devam ederse bu zorlu yolu aşacak' dedi.

Vath, İstanbul Finans Zirvesi'nden sonra AA muhabirlerinin sorularını cevaplandırdı. Türkiye'nin zorlu bir yoldan geçtiği yorumunda bulunan Vath, dönem çağ 'Kırılgan Beşli' üzerine dönen tartışmalara, nakit değerlerinin düşmesine ve o ülkelerin ekonomilerinde yaşanan yavaşlamalara işaret etti. Buna karşın taraf tesir şekilde Kırılgan Beşli ülkelerinin cari açıklarında azalış yaşandığına dikkati çeken Vath, bunun da sıhhatli bir manzara ortaya çıkardığını dile getirdi. 

Vath, Türk ekonomisine ait şunları kaydetti:

'Bence Türk hükümeti ve kurumları, başta Merkez Bankası olmak üzere tüm doğru adımları attı. Açık bir stabilizasyon görüyorum. Piyasalarda itimat yine inşa edildi. Siyasi istikrar yoluna koyuldu. Ancak basit bir vaziyet değil, Türkiye’nin Irak, Suriye sınırlarında ve Rusya sıkıntısı ile ilgili vaziyetleri var. Karışık bir bölgede bulunuyor. Piyasalar Türkiye’de bulunan biten üstüne epey bir hassas. Ama geçmişte yaptığı bu şeklinde devam ederse bu zorlu yolu aşacak.'

Finans piyasalarının devletler için önemini vurgulayan Vath, 'Özellikle süratli büyüyen firmalar için finansman maliyeti daha önemli, Türkiye'nin de hızla büyüyen şirketlere gereksinimi var. İstihdama gereksinimi var. Türkiye'nin çok genç bir nüfusu var ve onların işgücüne dahil edilmesi gerekiyor, Türk kalkınmasının yeni etabı finanstır' diye konuştu.

Hubertus Vath, İstanbul'un finans merkezi olmak için her şeye sahip bulunduğu değerlendirmesinde bulunarak şöyle devam etti:

'Ama bu uzun bir yolculuk. Kolayca başarılabilecek bir iş değil. İhtiyaç olan şey insan gücü, altyapı, istikrarlı bir hukuki çevre, kapital ve yüksek üretim. Bunlar finans merkezlerinin mal varlığıdır. Ama bunların tesisi daha gerçekleşmedi. Fiziksel altyapının yanı sıra insanlara ihtiyaç var ki ben buna 'entelektüel altyapı' diyorum. Bilime, yeteneklere ihtiyaç var. Bence İstanbul’un her şeyi yerli yerinde ve bu yönde gelişme başladı. Tabii bu bir maraton olacak kısa bir sprint değil.'

'Almanya'daki Türk sermayesi, Türkiye'ye yönlendirilmeli'

Vath, Almanya'da yaşayan Türk nüfusa atıfta bulunarak, ' Türklerin Alman ekonomisine kocaman yardımı oldu. Başarılı bir biçimde istihdam yaratan epey bir çok kuruluş var. Türkiye’nin yapması gereken iki finans merkezi (Frankfurt ve İstanbul) arasındaki bağları kurmaktır. Altını çizmek gerekir ki Almanya’daki Türk nüfusunun sermayesinin finansal açıdan Türkiye’ye yönlendirilmesi lazım' dedi.

Avrupa piyasasında Türkiye'nin yerine ve önemine yer veren Vath, şunları anlatım etti:

'Avrupa Türkiye'nin eşiğinde olan bir piyasa. Türkiye orada altyapıyı kurdu. Piyasayı tanıyan, hukuki çerçeveyi bilen firmalar var. Tabii ki Türkiye Asya üstüne de yoğunlaşsın fakat bence Avrupa’daki Türkiye'ye has konumu elden bırakmamalı çünkü gerçekten fazla fazla geniş fırsatlar var. Daha sürdürülebilir ve bence Türkiye başkalarının yerine geçebilir. Örneğin Çin gittikçe maliyetli bir bir duruma geliyor. İşgücü maliyetleri giderek artıyor. Sanayide bir cihet değiştirme gerçekleşecek, yer değişim yapmak olacak. Çin büyümesini hariç istekten ziyade iç istek odaklı bir bir duruma getiriyor. Bu Türkiye için kocaman fırsatlar getirecek.'

Türkiye'nin coğrafi avantajı konusu için da değerlendirmelerde bulunan Vath, 'Bence Türkiye, Asya ve Ortadoğu ile Avrupa ve finans başkenti bulunan Frankfurt içinde bağlantı olmasıyla ciddi bir rol oynayabilir. Bu rol İstanbul’a epey bir çok yatırımcının gelmesine, orada epey bir çok iş fırsatı oluşturmasına neden olabilir. Türkiye teknoloji, finans, uluslararası taşımacılık bu şeklinde epey bir çok bölgede merkez durumuna gelebilir' dedi. 

ETİKETLER: Türk , hükümeti , tüm , doğru , adım , attı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber