Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 19 Haziran 2017 - 16:48 Yorum: 0

Türk konsorsiyum Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye ortak oldu

Moskova'da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında Türk şirketlerin Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa edecek ve işletecek...

Türk konsorsiyum Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye ortak oldu

Moskova'da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında Türk şirketlerin Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa edecek ve işletecek olan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. proje şirketinin hissedarları arasına katılma koşullarını belirleyen sözleşme imzalandı.

Rusya Federasyonu devlet şirketi Rosatom, projeye Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumu dahil etme kararı aldı. Konsorsiyumda Cengiz Holding (Cengiz Holding A.Ş.), Kalyon İnşaat (Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.) ve Kolin İnşaat (Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A. Ş.) şirketleri yer alıyor. Ortaklık Sözleşmesi'nin (Shareholders Agreement) 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Anlaşma sonunda projenin uygulanmasına yetecek bir kuruluş sermayesi oluşturularak, ihtiyaç duyulan büyüklükte kredi finansmanını çekme imkanı sağlanacak. Bu sözleşme aynı zamanda Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek bir nükleer enerji projesinde yabancı sermayenin katılımına dünyadaki ilk örnek olacak.

2010 yılında imzalanan hükümetlerarası sözleşmeye göre, hisselerin en az yüzde 51'i Rus şirketlere ait olması gerektiğinden, konsorsiyum, Türkiye'de Akkuyu nükleer enerji santrali projesinin yapımı için kurulan Akkuyu Nükleer A.Ş. şirketinin hisselerinin yüzde 49'unu satın alacak.

Söz konusu yatırım, yabancı şirketlerin Rusya Federasyonu'nun yurtdışında gerçekleştirdiği projelere yaptığı en büyük yatırım olmanın yanı sıra son 17 yılda nükleer enerjiye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olma özelliği taşıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine dahil olan Türk şirketler, Türkiye'de enerji santrali inşaatı ve işletmesi konularında (YİD projeleri de dahil olmak üzere) tecrübe sahibi olup projenin uygulama verimliliğini artıracak ve stratejik hedeflerin ulaşılmasına katkıda bulunacağı bildirildi.

Akkuyu NGS projesinin hayata geçirilmesinde büyük sinerji yakalanmasını sağlayacağı belirtilirken, Türk konsorsiyumda yer alan şirketler, Türkiye enerji piyasasının en büyük enerji satış ve dağıtım şirketleri olup toptan elektrik satış piyasası ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılıyor. Konsorsiyum, nükleer güç santralinin inşaatında, Akkuyu Nükleer A.Ş. proje şirketinin yönetiminde ve proje için gerekli kredi anlaşmalarının yapılması konularında aktif rol almayı planlanıyor. Konsorsiyumu oluşturan şirketlerden biri olan Cengiz Holding, halihazırda Akkuyu NGS projesinde deniz hidroteknik yapıların "anahtar teslimi" inşaatında müteahhit olarak yer alıyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber