Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 23 Kasım 2014 - 12:01 Yorum: 0

Türk mühendisler "cep"i uyduya taşıdı

Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve akıllı telefonları uydu telefonuna dönüştüren Sat-Fi cihazı aralık ayında Avrupa ve Türkiye’de hizmet vermeye başlayacak.

Türk mühendisler 'cep'i uyduya taşıdı

Türk mühendisleri nedeni ile tasarlanan ve akıllı telefonları uydu telefonuna dönüştüren Sat-Fi cihazı aralık ayında Avrupa ve Türkiye’de hizmet vermeye başlayacak.

TÜBİTAK desteği ile Türkiye'de Globalstar Avrasya mühendislerince tasarlanan cihaz, küresel piyasaya adım attı. Geçen ay ABD pazarında görücüye çıkan Sat-Fi, Globalstar uydu yer istasyonlarında yapılan güncellemelerin arkasından aralık ayında Avrupa ile eş zamanlı şekilde Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kullanımına sunulacak.

Araçlarda yada sabit yapılarda kullanılabilen cihaza 8 akıllı telefon wi-fi vasıtası ile bağlanabiliyor. GSM kapsaması olmayan yerlerde alet bu akıllı telefonların uydu telefonu şekilde kullanılmasına olanak veriyor. Aynı sürede internet bağlantısı kurulabiliyor. Kullanıcılar kendi aralarında parasız konuşabiliyor, mesajlaşabiliyor. Acil hallerde GPS konum verisi ve yardım çağrısı (SOS) gönderilebiliyor. Akıllı telefonların cihaza bağlanabilmesi için lüzumlu bulunan uygulama, Apple Store ve Google Play'den parasız indirilebiliyor.

Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapsama sorununu ortadan kaldıran ve her yerde cazibe gücü bulunan bir alet geliştirip kullanıma sunmanın kendileri için itibar sağlayan olduğunu söyledi. Daha öncelikle Globalstar’ın yaşam kurtaran cihazı Spot’un düşünce babalığını yaptıklarını ifade eden Özçelik, 'Bu kez mühendislerimizin, kendi çabaları ile yaptıkları cihazı üretim için ABD'ye devrettik. Bu sebeple ilk kez bir uydu haberleşme cihazı Türkiye'den küresel piyasaya adım atmış oldu. Spot en faydalı 100 İcat içinde yer almıştı. Yeni alet 10 buluştan bir tanesi olabilir' dedi.

Cihazın android ve IOS uyumlu akıllı telefon ve tabletlerle çalıştığını ifade eden Özçelik, şunları kaydetti:

' Uydu telefonları kapalı bölgelerde çalışmaz. Çalışması için ek kimi aparatlar almanız gerekir ki bunların da maliyeti nerdeyse biruydu telefonu kadardır. Sat-Fi ile bu problem ortadan kalkıyor. Bir tane Sat-Fi cihazı aldığınızda 8 telefon yada tablet rahatlıkla uydu telefonuna dönüşerek görüşme yapmanıza SMS yada e-posta alıp vermenize olanak sağlayacak. Hem de sırf takribî şu anki bir uydu telefonu maliyetine.

Cep telefonuyla memleket dışından görüşme yaptığınız da operatörler size dakikası 5-6 dolar dolaylarında bir fiyat uygulayabiliyor. Ancak Globalstar'ın uydu telefonuyla biz bu hizmeti biz 50 cent'e  (dolar) verebiliyoruz.

Cihaz aynı sürede internet olanağı da sağlıyor. Mobil uydu haberleşmesinde internet hızları çok çok düşüktür. Ancak Sat-Fi cihazı bu sıkıntısı da azda olsa ortadan kaldırıyor. Normalde 9,6 kbps bulunan internet hızımız Sat-Fi ile  takribî 48-56 Kbps hızı benzeri çalışıyor. Bu çok çok fazla bir sürat değil. Bununla belki internette sörf yapamazsınız lakin okyanusun ortasında yada bir dağın zirvesinde rahatlıkla maillerinizi alıp gönderebilirsiniz.'

Kaynak: AA

ETİKETLER: Türk , mühendisler , cepi , uyduya , taşıdı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber