Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 03 Ağustos 2016 - 16:38 Yorum: 0

Türk Tasarım Danışma Konseyi 14’ncü Toplantısı gerçekleştirildi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Ülke olarak tasarım başvuruları açısından dünyada oldukça iyi bir konumda bulunuyoruz"...

Türk Tasarım Danışma Konseyi 14’ncü Toplantısı gerçekleştirildi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Ülke olarak tasarım başvuruları açısından dünyada oldukça iyi bir konumda bulunuyoruz" dedi.

Türk Tasarım Danışma Konseyi 14'ncü Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ülkenin tasarım paydaşlarını aynı çatı altında buluşturduğunu belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "İlk defa 2009 yılında kurulan bu konseyin bugün 14'üncü kez toplanıyor olması, ülkemiz için son derece önemlidir. Kamuyu, STK'ları ve tasarımla ilgili meslek kuruluşlarını bir araya getiren bu platform, bu masanın etrafındaki tüm taraflar için büyük bir şanstır. Bu konseyin faaliyetlerini 7 yıldır kesintisiz bir şekilde sürdürüyor olması, AK Parti hükümetinin tasarım konusuna verdiği değeri açıkça göstermektedir. Bu vesileyle, benden önce konseyin başkanlığını yürütmüş olan Sayın Bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Yine bu konseye katkı sağlayan tüm kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"15 Temmuz gecesine tarihimizin en ağır hadiselerinden birini yaşadık, en büyük ihanetlerinden birine uğradık" diyen Çelik, o güne ilişkin ise şunları kaydetti:

"15 Temmuz gecesi, bu ülkede yaşayan herkesin ömründeki en uzun gece oldu. Ancak hep birlikte, o uzun geceyi geride bıraktık. Henüz 16 Temmuz sabahından itibaren, ekonomik ve sosyal hayatımız normale döndü. 15 Temmuz gecesinde, bu ülkenin hepimiz için nasıl büyük bir değer taşıdığını bir kere daha anladık. İnanıyorum ki, hepimizin gönlünde vatan ve memleket sevdasının ateşi güçlü bir şekilde harlandı. O tarihten itibaren her birimizin üzerindeki sorumluluğun arttığına, bundan sonra herkesin çok daha fazla çalışacağına inanıyorum."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, hedeflerinin, ülkedeki sanayi üretimini hem nicelik hem de nitelik olarak artırmak olduğuna dikkat çeken Çelik, "Bugün olduğundan çok daha yüksek katma değerli ve rekabetçi bir sanayi sektörü oluşturmak istiyoruz. Sanayimizin rekabet gücünü artırmada, en önem verdiğimiz konulardan birisi de tasarım faaliyetleridir. Tasarımı, sanayimizin rekabet gücüne doğrudan ve hızlı bir şekilde etki edecek bir araç olarak görüyoruz. Girişimci Bilgi Sistemi'nin verilerine baktığımızda bu gerçeği net bir şekilde görüyoruz. İmalat sanayinin genelinde, tasarım yapan firmalar yapmayanlara göre daha yüksek faaliyet karı elde ediyor. Özellikle hazır giyim, mobilya, plastik gibi tasarımın önemli olduğu sektörlerde, tasarım yapanlarla yapmayanların karlılığı çok ciddi bir fark gösteriyor. Şu anda GBS'de 2015 verilerini görebilir hale geldik. 2015 yılında, hazır giyim sektöründe, tasarım yapmayan firmaların faaliyet karlılığı yüzde 4 buçuk olarak gerçekleşmiştir. Aynı sektörde, tasarım yapan firmaların faaliyet karlılığı ise yüzde 8,1 olmuştur. Yani, tasarım yapanların faaliyet karlılığı, yapmayanların neredeyse iki katına ulaşmıştır. Sadece bu örnek dahi, tasarımın önemini açıkça ortaya koyuyor. Bu nedenle, Türkiye'deki tasarım faaliyetlerini daha da etkin hale getirmemiz büyük bir değer taşıyor. Zira iyi tasarımlar, elektronikten tekstile, kozmetikten otomotive, seramikten mobilyaya kadar birçok değişik sektöre ciddi ivme kazandıracaktır. Ülke olarak tasarım başvuruları açısından dünyada oldukça iyi bir konumda bulunuyoruz" diye konuştu.

Ulusal düzeyde, 40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa'da 2'nci, dünyada 4'üncü sırada yer aldıklarının altını çizen Çelik, bu verilerin, tasarım farkındalığı açısından iyi bir noktada olduğunu kaydetti. Başvuru sayılarının tek başına yeterli olmadığına değinen Çelik, şunları söyledi:

"Tasarım kalitesini ve tasarımın ekonomik faydaya dönüşmesini de artırmalıyız. Ülkemizde gerçekten de çok iyi tasarımcılar var. Mesela, dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarında, Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından en fazla ödül kazanan 2'nci ülke konumundayız. Bireysel tasarımcılarımızın bu başarısı, insan kaynağı potansiyelinin yüksekliğine işaret ediyor. Ancak bu bireysel başarılara, sistematik bir hüviyet kazandırmalıyız. Tasarımı, bireylerin münferit başarısının ötesine geçirmeli, sanayimizin bir kültürü ve alışkanlığı haline getirmeliyiz. Bizler, bu ülkenin tasarımcılarına güveniyoruz. Tasarımcılarımızı, Türkiye sanayisi ve ekonomisinin geleceğinde önemli birer aktör olarak görüyoruz. Her zaman söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz: Bu ülkenin en büyük gücü, insan kaynağıdır."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Eylem Planında yer alan çok önemli eylemleri, yakın zamanda uygulamaya geçirdiklerini belirten Çelik, söz konusu pakete ilişkin, "Özellikle Ar-Ge Reform Paketi, yenilik ekosistemi için olduğu gibi, tasarım faaliyetleri için de bir devrim niteliği taşıyor. Bu paketle, 10 tasarımcı çalıştıran Tasarım Merkezleri'nin Ar-Ge Merkezleri'nin yararlandığı destek ve muafiyetlerden yararlanmasını sağladık. Ayrıca, teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan tasarım faaliyetlerini de destek kapsamına aldık. Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmalarımızın da vergi indiriminden yararlanmasının önünü açtık. Tasarım yarışmalarında sergilenen tasarımların tescil giderlerini destekleyecek mekanizmayı da yakında uygulamaya koyuyoruz. Biliyorsunuz, geçtiğimiz hafta, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğümüz, Türk Patent Enstitüsü ve Teknoloji ve Lisans Yöneticileri işbirliğiyle yeni bir projeyi hayata geçirdik. Ar-Ge Merkezlerimizin ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizin sınai mülkiyet kapasitesini geliştirmeyi amaçladığımız bu projeye, Tasarım Merkezlerini de dahil ederek, kapsamlı eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunacağız. Tasarımlara ilişkin devam eden en önemli çalışmamız, hiç kuşkusuz, Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısıdır. Bu kanun tasarısıyla, tasarımlarla ilgili birçok önemli yeni düzenlemeyi uygulamaya koyacağız. Tasarımlara yenilik incelemesi getirerek, daha nitelikli ve özgün tasarımların tescil edilmesini sağlayacağız. Tasarım başvurularının yayın süresini 6 aydan 3 aya düşürerek tescil süresini kısaltacağız. Modası hızlı değişen ve tasarım ömrü kısa olan tekstil, giyim ve ambalaj gibi sektörlerde, tescilsiz koruma imkânı getireceğiz. Yedek parçaların muadili olan eşdeğer parçaları, tasarım korumasının kapsamından çıkaracağız. Böylece bu sektörlerin gelişimine ve tüketicilerin bu ürünlere daha ucuz ulaşmasına katkı sağlayacağız. Yine birleşik ürünlerin görünmeyen kısımlarını da tasarım korumasından çıkaracağız. Ayrıca tasarım başvurularında kolaylık sağlayarak çoklu başvuru yapma kapsamını genişleteceğiz" açıklamasında bulundu.

Tasarıyı, Ekim-Kasım aylarında yasalaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Çelik, "Elbette bu kanun, sadece tasarımlarla ilgili bir kanun değildir. Bu kanunla, sınai mülkiyet haklarının tamamıyla ilgili süreçleri iyileştireceğiz. Tasarımların, markaların ve patentlerin başvuru, tescil, koruma ve ticarileşme süreçlerini çok daha etkin bir hale getireceğiz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber