Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 19 Eylül 2018 - 10:43 Yorum: 0

Türk vatandaşlığına geçiş kolaylaştırıldı

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe...

Türk vatandaşlığına geçiş kolaylaştırıldı

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmek için karşılamak zorunda olduğu en az sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü.

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 12'nci maddesinde sayılan hallerde yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabileceği öngörülüyor. Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirilerek, Türkiye'ye yapılan yatırımların arttırılması amacıyla Yönetmeliğin 20'nci maddesinin ikinci fıkrası "a, b, c, ç, d, e" bentlerinde yer alan yatırım yapma rakamları ile kararın Cumhurbaşkanınca alınacağına ilişkin ayrıca bakanlık isimleri, ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde geçen şekliyle güncellemeler yapıldı.

"20'nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı" ibaresi "Cumhurbaşkanı kararı", ikinci fıkranın (a) bendinde yer alan "2 milyon ABD doları sabit sermaye yatırımı gerçekleştirmek" ibaresi "500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk lirası" ve "Ekonomi Bakanlığınca" ibaresi "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca", ikinci fıkranın (b) bendinde yer alan "1 milyon ABD doları" tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla ibaresi "250 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk lirası", ikinci fıkranın (c) bendinde yer alan "100 kişilik istihdam oluşturduğu" ibaresi "50 kişilik istihdam oluşturma şartı" ve "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca" ibaresi "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca", ikinci fıkranın (ç) bendinde yer alan "3 milyon ABD doları" mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye'de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı" ibaresi "500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk lirası", ikinci fıkranın (d) bendinde yer alan "3 milyon ABD doları" devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı ibaresi "500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk lirası, "Hazine Müsteşarlığınca" ibaresi "Hazine ve Maliye Bakanlığınca", ikinci fıkranın (e) bendinde yer alan "1 milyon 500 bin ABD doları" ibaresi en az 500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen" şeklinde değiştirildi.

Öte yandan aynı maddeye ikinci bir fıkra eklenerek, "Vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilir" hükmü getirildi. Vatandaşlık kazanmak amacıyla bentlerde belirtilen 3 yıllık süreyi tamamlamak amacıyla bentler arasında geçiş yapmaya imkan sağlanması için bir hüküm getirildi. Ayrıca vatandaşlık almak isteyen yabancılar için "özel ofisler" açılacak. Bu ofislerde vatandaşlık başvurusu yapan kişilerle birebir ilgilenilecek ve işlemleri en kısa sürede tamamlanacak.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber