Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 24 Kasım 2016 - 15:38 Yorum: 0

Türk zeytin ve zeytinyağı kutsal topraklarda

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için, 21-24 Kasım 2016 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın...

Türk zeytin ve zeytinyağı kutsal topraklarda

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için, 21-24 Kasım 2016 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Foodex Saudi 2016 Fuarı'na iştirak ederek, Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımına imza attı.

Suudi Arabistan'ın yıllık yaklaşık 22 bin ton zeytinyağı tükettiğini ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Yönetim Kurulu Başkanı M. Kadri Gündeş, üretimin çok kısıtlı olması nedeniyle bu rakamın neredeyse hepsinin ithalat yoluyla karşılandığını belirtti. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a yıllık 9 milyon 172 bin ABD Doları zeytinyağı ihraç ettiğini belirten Gündeş, ülkemizin İspanya, Tunus ve İtalya'dan sonra Suudi Arabistan'ın dördüncü zeytinyağı tedarikçisi konumunda olduğunu, 2016/17 sezonunda bu rakamın artmasının beklendiğini kaydetti.

Yıllık 43 bin ton sofralık zeytin tüketimi bulunan Suudi Arabistan'ın üretiminin ise yalnızca 4 bin 500 ton olduğunu kaydeden Gündeş, Suudi Arabistan'ın yaklaşık 39 bin tonluk zeytin ithalatının yüzde 80'lik kısmını İspanya ve Yunanistan'dan gerçekleştirdiğini, bu tabloyu ülkemiz lehine çevirmek için hedef ülke olarak belirlenen Suudi Arabistan'a yönelik tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etti.

Suudi Arabistan'ın 30 milyonluk nüfusu yanında her yıl 15 milyon turistin ziyaret ettiği petrol zengini bir ülke olduğuna işaret eden Gündeş, "Suudi Arabistan bizim için hedef pazar konumunda olan bir ülke. Ülke ekonomisinde son dönemde görülen yavaşlamaya rağmen, toplam gıda tüketiminin yüzde 7 artarak yaklaşık 60 milyar ABD Doları seviyesine ulaşacağı, 2018 yılında ise bu rakamın 66 milyar ABD Doları olacağı öngörülmekte. Suudi Arabistan Körfez ülkeleri arasında en geniş gıda ve içecek pazarına sahip ülke. Komite olarak ilk kez 2015 yılında katıldığımız, Suudi Arabistan'ın gıda ve içecek alanındaki en önemli fuarı olan Foodex Saudi'ye ikinci kez katılarak konumumuzu güçlendirmek istedik. Fuarda ZZTK standı ziyaretçilerin en yoğun ilgi gösterdiği stantlardan biri oldu" diye konuştu.

11 milyon 382 bin dolarlık ihraç

Suudi Arabistan, Cidde Kongre ve Fuar Merkezi'nde, 9 bin 800 metrekare alanda 4 gün boyunca süren Foodex Saudi Fuarı'na 480'den fazla firmanın katıldığını anlatan Gündeş, şöyle devam etti:

"Standımızı ziyaret eden ziyaretçilere Türk zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırıldı. Fuara 32 farklı ülkeden firmalar katılarak ürünlerini sergilerken Türkiye'nin yanı sıra Hindistan, Güney Kore, İspanya, Pakistan, Cezayir, Ürdün, Filistin, Çin, Mısır ve Sri Lanka fuarda milli katılım gerçekleştiren ülkeler oldu. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretim rakamlarında yaşanacak artışa paralel olarak Suudi Arabistan'a ihracatımız da artış gösterecektir."

Türkiye 2015/16 sezonunda Suudi Arabistan'a 9 milyon 172 bin ABD Doları zeytinyağı, 2 milyon 210 bin ABD Doları sofralık zeytin olmak üzere, toplam 11 milyon 382 bin ABD Doları zeytin ve zeytinyağı ihraç etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber